Decizie ICCJ: Perioada în care dosarele de mare corupţie au stat la Curtea Constituţională nu va fi calculată la prescriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi  Justiţie Livia Stanciu
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Livia Stanciu

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi  Justiţie, Livia Stanciu a declarat într-un interviu, acordat portalului www.infocsm.ro , că perioada în care dosarele de corupţie au fost la Curtea Costituţională nu va intra în calculul termenului de prescripţie. Decizia a fost luată la nivelul instanţei supreme şi va fi transmisă tuturor curţilor de apel.

“Este făcută deja o situaţie a tuturor dosarelor de acest gen în care s-a calculat termenul de prescripţie avându-se în vedere toate etapele procesuale. În 2012 nu vom avea niciun astfel de caz de prescriere pentru că am luat măsuri. O primă măsură, luată la nivelul Înaltei Curţi, a fost ca perioadele în care dosarele au fost suspendate, ca urmare a faptului că au stat la Curtea Constituţională, să nu intre în calculul termenului de prescripţie. Am transmis această decizie cu caracter îndrumător tuturor curţilor de apel”, a declarat Livia Stanciu.


Într-un dosar s-a amânat prescripţia în 2013


Preşedintele a explicat că în acest mod, un dosar în care s-ar fi împlinit termenul de prescripţie în 2012 a fost devansat până la sfârşitul anului 2013.
„Iar în această lună am decis că toate dosarele de recurs, cu inculpaţi liberi, să fie fixate în ianuarie 2012, după noile promovări, ca să putem acorda mai multe termene în dosarele de mare corupţie. Pentru că altfel nu reuşim să mai facem faţă.
Vreau să vă spun că toţi colegii mei vor ca lucrurile să meargă mai bine, ca dosarele să fie judecate rapid, fac eforturi majore în acest sens. Şi eu îmi doresc ca judecătorii de la Înalta Curte să soluţioneze mai repede. Dar nu pot ei rezolva ce nu s-a rezolvat în câţiva ani. Şi recunosc că, realmente, m-am comportat inuman faţă de colegii mei. Sunt încă, din păcate, factori externi care îi împiedică, însă încercăm să eliminăm toţi acești factori”, a arătat Livia Stanciu.

Cauze cu risc de prescriere

Comisia Europeană atragea atenţia României, în iunie 2011,  asupra ritmului lent cu care se soluţionează dosarele în instanţe. Primele dosare în care ar putea interveni prescrierea sunt „Loteria II", cauză în care  este acuzat fostul vicepremier George Copos, trimis în judecată în iunie 2006,  şi „Voluntari", în care este acuzat senatorul PSD Miron Mitrea, trimis în judecată în martie 2009. Judecătorii au decis ca ambele dosare să se întoarcă la DNA din cauza unor vicii de procedură.

Mai multe detalii intr-un articol din ziarul Adevarul

Catalogul Justiţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite