WWF: Inundaţiile sunt devastatoare pentru că Dunărea nu mai are zone de deversare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca apele ieşite din matcă să nu facă prăpăd şi în anii următori, România trebuie redea spaţiu Dunării, refăcând zone de deversare a apelor fluviului, potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF)

Apele Dunării, Siretului şi a altor râuri importante au măturat totul în calea lor începând cu 21 iunie. De atunci, 25 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar pagubele produse sunt evaluate la mai multe zeci de milioane de euro.

Mai citiţi şi: UPDATE Digul de la Ceatalchioi Tulcea a cedat: populaţia este evacuată

UPDATE S-a surpat strada Traian. Litoralul este „măturat“ de o nouă furtună

Autorităţile au ridicat diguri de urgenţă pentru a proteja oraşul Galaţi. Potrivit hidrologilor, sâmbătă va fi atins cel mai ridicat debit al fluviului.

"Intervenţiile umane în luncile Dunării şi ale afluenţilor săi au mărit frecvenţa inundaţiilor şi au agravat pagubele cauzate", estimează Orieta Hulea, director al programului Dunăre-Carpaţi în cadrul WWF. Ceea ce ar fi trebuit să fie terenuri inundabile aflate în apropierea Dunării au fost transformate în terenuri agricole sau în zone construibile.

Potrivit unui studiu realizat de WWF după dramaticele inundaţii din 2006, "70% din zonele inundabile ale Dunării Inferioare s-au pierdut şi capacitatea de retenţie a fluviului a scăzut în mod deosebit", informează Agerpres.

WWF cere Guvernului de la Bucureşti să ducă la bun sfârşit "cel puţin un proiect de refacere a zonelor inundabile până în 2015". Reprezentanţii WWF au dat exemplul Olandei, care, după inundaţiile din 1993 şi 1995, a ajuns la concluzia că digurile nu pot fi înălţate la infinit şi a creat un plan naţional intitulat "spaţiu pentru râu".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite