DNA verifică presupusa şpagă pentru Euro 2012 / Mircea Sandu neagă orice implicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA s-a sesizat vineri şi a început verificările în cazul acuzaţiilor de mită de la votul pentru organizarea Euro 2012. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a negat orice implicare în acest scandal dar nu a vrut să spună cu cine a votat.

ORA 15.13 Comunicatul oficial al DNA:

"La data de 29.10.2010, ca urmare a unor informaţii apărute în presa internaţională şi preluate de mass media din România, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări privind presupuse fapte de corupţie în urma cărora, anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări.

Alte detalii nu pot fi oferite în acest moment, având în vedere art. 12 alin 1 litera e şi f din legea 544/2001.

Precizăm că acest demers legal reflectă o situaţie care nu înfrânge în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie aplicabil persoanei/persoanelor care, în acest moment, fac obiectul verificărilor" (Biroul de Presă al DNA)

ORA 14.45 Mircea Sandu: "Eu mi-am exprimat punctul de vedere în toate luările de poziţie din ultimele două zile, iar astăzi am emis un comunicat pe site-ul oficial al FRF, pe care l-am remis presei. Dacă DNA are competenţă în această privinţă, să-şi facă datoria".

CITEŞTE AICI UN DREPT LA REPLICĂ AL LUI MIRCEA SANDU

ORA 14.00 Biroul de presă al DNA nu a oferit nici până la această oră informaţii cu privire la un eventual dosar al mitei la Euro 2012. Potrivit Realitatea TV, DNA a deschis un dosar pe această temă, care se află în faza premergătoare. Procurorii ar aduna pentru moment probe, iar dacă nu le vor găsi, dosarul se va închide cu neînceperea urmăririi penale. Potrivit Biroului de Presă, DNA va oferi o informare în acest caz "probabil" în cursul acestei zile.

UPDATE ORA 11.21 Biroul de presă al DNA a transmis "adevarul.ro" că verifică informaţia apărută la Realitatea TV şi că va oferi o confirmare sau o infirmare în scurt timp.

Un membru al Federaţiei cipriote de fotbal, Spyros Marangos, a spus că patru membri din conducerea UEFA au primit o şpagă de 9 milioane de euro pentru a susţine candidatura comună a Ucrainei şi Poloniei la Euro 2012, dar nu a rostit niciun nume.

Marangos a declarat că un membru a primit 3,15 milioane de euro, alţi trei au primit câte două milioane de euro şi că "în Germania se vorbeşte şi despre a cincea persoană, dar eu nu am dovezi".

Trezorierul federaţiei cipriote timp de 24 de ani a mai zis că România, prin preşedintele FRF Mircea Sandu, a votat pentru candidatura Poloniei şi Ucrainei la organizarea Euro 2012.

Polonia şi Ucraina au câştigat dreptul de a organiza Campionatul European de Fotbal din 2012 pe 18 aprilie 2007, la Cardiff.

UPDATE ORA 11.00 Reacţia lui Mircea Sandu:

Realitatea TV: DNA s-a autosesizat. Cum răspundeţi la acuzaţiile care vi se aduc?

Mircea Sandu: Care acuzaţii?

De luare de mită.

Cine a spus asta?

Membrul Federatiei cipriote de fotbal, Spyros Marangos.

Unde a spus numele meu? Nu, vă rog frumos să nu minţiţi. DNA-ul nu avea de ce să se sesizeze pentru că nu există nici un fel de declaraţie cu numele de Mircea Sandu. DNA nu are cum să se sesizeze pentru că nu e o problemă care să vizeze statul român. Este absolut o închipuire a acelei persoane. Nu am ce sa justific. Cipriotul nu a venit cu nicio probă, de aceea UEFA îşi rezervă dreptul să îl dea în judecată. Nu apare nicăieri numele lui Sandu Mircea sau numele FRF.

În ziarul "Adevărul" de azi scrie că aţi votat pentru Polonia.

Da ce, "Adevărul" nu poate să mintă, de unde ştiţi că am votat aşa?

Atunci cu cine aţi votat pentru organizarea Euro 2012, ca să eliminaţi orice dubiu?

Nu pot să vă spun, există un vot secret, fiecare votează cu cine vrea.

Reacţia anterioară a lui Mircea Sandu: "Nu am nicio problemă"

Pe baza mărturiilor lui Spyros Marangos, Anglia, Franţa şi Spania au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul a fost secret. Marangos nu a precizat niciun nume. Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (preşedintele UEFA, Franţa), Şenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) şi Mircea Sandu (România).

EXCLUSIV UEFA: „Am demarat procedurile legale împotriva lui Marangos!”

Mircea Sandu, implicat într-un caz de corupţie UEFA?

Mircea Sandu, prins în scandalul „şpagă pentru vot“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite