Mircea Sandu, prins în scandalul „şpagă pentru vot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Platini, preşedintele UEFA
Michel Platini, preşedintele UEFA

Un fost trezorier al federaţiei cipriote de fotbal spune că are dovezi privind implicarea a patru înalţi oficiali ai UEFA într-un imens scandal de luare de mită. Printre  federaţiile suspectate e şi cea română. Oficialii ar fi primit peste nouă milioane de euro pentru a vota în favoarea Poloniei şi Ucrainei organizarea CE 2012. Printre ţările care au votat „pentru“  e şi România.

„Grigori Surkis (n.r. preşedintele federaţiei ucrainiene) şi-a dorit să organizeze Euro 2012 cu orice preţ. Au fost implicaţi patru membri UEFA. Unul a luat 3,15 milioane de euro, ceilalţi trei au luat câte 2 milioane de euro. În Germania se vorbeşte de o a cincea persoană implicată, însă nu am probe. Nu ştiu cum au fost plătiţi toţi, dar persoana căreia îi erau destinaţi cei 3,15 milioane de euro i-a primit într-un urs de pluş", este dezvăluirea şocantă din Gazzetta dello Sport de ieri a lui Spyros Marangos, fost trezorier al federaţiei cipriote. Ziarul a titrat pe prima pagină: „Corupţii!", italienii considerându-se furaţi de Ucraina şi de Polonia.

Cum s-a votat

Pentru găzduirea Euro 2012 au fost depuse cinci candidaturi: Grecia, Turcia, Polonia-Ucraina, Croaţia-Ungaria şi Italia. Doar ultimele trei au ajuns în runda finală, unde Polonia şi Ucraina au primit opt voturi, Italia patru, iar Croaţia şi Ungaria zero. Deşi votul este secret, conform spuselor lui Marangos, Spania, Franţa şi Anglia au votat în favoarea Italiei, în timp ce România, Rusia, Norvegia, Olanda, Cipru, Malta şi Portugalia au votat pentru Ucraina şi Polonia. Acestea au mai primit un vot fie din partea Turciei, fie din cea a Germaniei, despre care nu se ştie cum şi-au îndreptat sufragiile.

Sandu: „Numele meu nu va apărea în anchetă"

Suspiciunile care planează asupra celor patru voturi cumpărate se îndreaptă înspre Rusia, România, Cipru şi Malta. Marangos nu a nominalizat exact aceste ţări, însă vorbeşte de o „influenţă a Estului". Mircea Sandu, membru în Comitetul Executiv al UEFA, a respins cu vehemnţă acuzaţiile. „UEFA îl va da în judecată pe acest om, pentru că nu are probe. Îl cunosc pe acel cipriot. UEFA a cerut probe până ieri şi el nu le-a dat.

Nu este pronunţat niciun nume, nu este nicio acuzaţie directă şi nici nu va apărea numele meu în această anchetă, nu am emoţii. România e pe acea hartă pentru că suntem prezenţi în Comitetul Executiv şi mă mândresc că avem un reprezentant acolo. Dacă e să ne luăm după toţi nebunii, înseamnă că noi am câştigat organizarea finalei Europa League prin corupţie, nu? UEFA are o politică clară. Anul 2012 va fi anul ţărilor din estul Europei", a spus „Naşu'" la Sport.ro.

Ei ar fi votat pentru candidatura Poloniei şi Ucrainei

România - Mircea Sandu
Rusia - Sergey Fursenko
Cipru - Mario Lefkaritis
Malta - N. Darmanin Demajo
Portugalia - Gilberto Madail
Olanda - Michael van Praag
Norvegia - Yngve Hallen

" Am probe şi trei martori care mă vor susţine. Fluxul de bani a venit din Est. Platini este corect, mă va ajuta. "
Spyros Marangos fost trezorier al federaţiei cipriote

Corupţie şi la Olimpiadă

Jocurile Olimpice au trecut în urmă cu câţiva ani printr-un scandal asemănător. După ce oraşul american Salt Lake City a primit în 1995 dreptul de a găzdui JO din 2002, o anchetă a dezvăluit faptul că mai mulţi membri ai CIO au fost mituiţi. În urma acestui scandal, şase oficiali din comitetul de organizare şi membrii CIO au fost daţi afară, însă oraşul din SUA a găzduit totuşi Jocurile Olimpice.

"Până nu văd dovezile, nu pot să-mi dau cu părerea. Italienii nu ar trebui să se bage ei şi să trâmbiţeze, având în vedere că ei au fost implicaţi în cel mai mare scandal de corupţie din fotbal."
Gică Popescu fost internaţional

"Aceste acuzaţii sunt vechi de trei ani. Dacă erau măcar în parte adevărate, nu am fi organizat turneul."
Boris Kileşnikov viceprim-ministrul Ucrainei

"E doar calomnie, nici nu merită să vorbim despre asta."
Jakub Kwiatkowski purtător de cuvânt al Ministerului Sporturilor din Polonia

"Eu, care reprezint România, nu voi face niciodată de râs fotbalul de la noi, să fiţi siguri de asta."
Mircea Sandu preşedinte FRF

Probleme şi cu „sora mai mare" FIFA

Forul mondial a decis şi el să deschidă o anchetă asupra candidaturii comune a Spaniei şi Portugaliei pentru organizarea CM 2018, la cererea federaţiei engleze, canditată pentru aceeaşi ediţie. Conform Marca, englezii îi suspectează pe spanioli că ar fi ajuns la un acord cu Qatarul, privind un schimb de voturi, mai exact şapte la număr, statul arab fiind la rândul său candidat pentru organizarea turneului final din 2022. Totodată, Rusia, şi ea în cursa pentru CM 2018, a înaintat o plângere la FIFA privind anumite neregularităţi apărute în candidatura engleză.

În acest moment, forul prezidat de Joseph Blatter investighează cazul a doi dintre membrii suspendaţi ai comitetului executiv, nigerianul Amos Adamu şi tahitianul Reynald Temarii. Aceştia au pretins sume de bani unor reporteri incognito de la The Sunday Times, care s-au dat drept lobby-işti americani, în schimbul voturilor în favoarea candidaturii SUA la organizarea CM 2018. Comitetul executiv al FIFA s-a întâlnit ieri pentru a discuta amânarea datei la care vor fi date publicităţii candidaturile câştigătoare pentru organizarea CM 2018 şi 2022. Data iniţială era 2 decembrie.

UEFA a vrut să vadă dovezile în 48 de ore

Acuzaţiile lui Marangos au fost respine de UEFA, care, la doar câteva ore de la publicarea acestora în cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, la începutul săptămânii, l-a somat pe cipriot să aducă dovezi în 48 de ore, altfel risca acţiuni legale. Răspunsul acestuia a provocat al doilea mare şoc: Marangos susţine că din 2009 până în prezent a trimis în patru rânduri email-uri, faxuri şi scrisori către forul de la Nyon, în care îşi prezenta suspiciunile, dar a fost ignorat. Mai mult, când în sfârşit reuşise să obţină o întâlnire cu Peter Limacher, şeful departamentului de investigaţii al UEFA, stabilită la 24 august la Geneva, acesta i-a trimis un e-mail în ultimul moment şi a anulat întrevederea, „la ordinele superiorilor".

Răspunsul UEFA la cererea „Adevărul"

„Adevărul" a trimis o cerere către UEFA, solicitând o poziţie oficială a forului european în privinţa acestui caz. Răspunsul a sosit după câteva ore: „Noi nu am primit deocamdată dovezile din partea domnului Marangos, deşi acesta a avut la dispoziţie 48 de ore pentru a ni le prezenta. În consecinţă, am decis demararea acţiunii legale împotriva acestuia, cu scopul de a proteja integritatea fotbalului european, a imaginii UEFA, şi, cu atât mai important, de a-l forţa să dezvăluie dovezile pe care până acum nu ni le-a adus la cunoştinţă, în pofida cererilor noastre repetate". UEFA a mai precizat că Marangos nu s-a prezentat la întâlnirea programată cu un membru al Comisiei de disciplină.

s
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite