Cum se dau ţepe „doar cu buletinul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metodele facile de cumpărare a aparaturii electronice şi electrocasnice, în sistem de creditare „doar cu buletinul”, au stat la baza multor înşelăciuni cu documente de identitate falsificate.

Pensionarul „James Bond", sudorul cu 12 buletine false: „Românii au luat credite cu acte false din bănci, dar poliţia nu îi prinde"

Timişoara: FOTOGALERIE Cum să furi un milion. Cu buletinul!

Poliţiştii spun că aprobarea creditelor  în maximum 24 de ore pe baza unei documentaţii, de multe ori incomplete, întocmite direct în magazin, au dus la pierderi destul de mari pentru instituţiile care finanţează astfel de firme de desfacere. Astfel de practici sunt întâlnite şi în prezent, în unele magazine.


Cumpărături cu documente false

O simplă copie după actul de identitate şi un număr de telefon de la o presupusă firmă angajatoare, care să confirme că o persoană este angajată de cel puţin 3 luni la societatea respectivă, asigură oricărei persoane achiziţionarea unui calculator, televizor sau alt obiect de necesitate casnică. Pentru aparatură mai scumpă, se solicită şi o copie după contractul de muncă.

De foarte multe ori marfa cumpărată nu a mai fost niciodată plătită , iar unele dintre aceste obiecte au fost vândute la preţuri mai mici, pe piaţa „second-hand”.

Magazinele nu au avut de suferit în urma acestor înşelăciuni deoarece ele colaborează cu instituţii financiare care le virează banii în conturi, din momentul aprobării creditului.


Aveţi grijă pentru ce vi se cere buletinul
Au fost multe cazuri în care persoane ce nu au fost niciodată clienţi ai unor astfel de magazine s-au trezit cu recuperatorii la uşă. Anchetatorii recomandă oamenilor să fie foarte atenţi când dau documentele de identitate, mai ales în cazul în care acestea sunt scanate sau xeroxate şi să ceară informaţii despre operaţiunile care se fac cu datele lor.

Cărţi de identitate româneşti, falsificate în Italia
Sunt cazuri, foarte puţine, când infractorii folosesc documente de identitate furate, nefalsificate. Poliţiştii spun că aceştia fie nu au experienţă, ori seamănă foarte mult cu persoana căreia i-a furat buletinul. Falsificarea cărţilor de identitate este însă destul de dificilă, pentru că exitsă foare multe elemente de siguranţă de care trebuie ţinut cont. Anchetatorii susţin că grupurile infracţionale din România preferă „laboratoarele specializate” din străinătate. „Au fost cazuri în care datele de identificare şi fotografiile au fost trimise cu autocarul în Italia, pentru falsificarera cărţilor de identitate.


Falsurile se pot identifica, la o verificare atentă
 Şeful Serviciului Criminalitate Financiară din Cadrul IGPR, comisarul-şef Alexandru Moraru, spune că „documentele falsificate pot fi identificate la o privire mai atentă. De exemplu, culorile cărţii de identitate falsificate sunt mai închise decât ale celei reale, iar „oglinda” fotografiei, lipseşte, de cele mai multe ori, de pe cartea de identitate falsă”.Unele documente falsificate sunt însă aproape de perfecţiune, iar acestea sunt greu de iobservat cu "ochiul liber". Dar chiar şi acestea pot fi identificate, însă cu ajutorul aparaturiilor specializate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite