Cum să devii student la o universitate din Europa
0
Tinerii interesaţi de cursurile unei facultăţi din străinătate trebuie să cunoască o limbă de circulaţie internaţională, să participe la programe de voluntariat şi să aibă activităţi extraşcolare. Până când universităţile româneşti vor ajunge competitive pe piaţa europeană, studenţii români au posibilitatea să studieze la şcolile bine cotate şi cu tradiţie din Europa de Vest.
Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford şi Colegiul Imperial din Londra sunt primele în topul unităţilor de învăţământ superior din Europa. Există însă zeci de universităţi unde un student român, cu rezultate bune, poate fi admis.
Mai citiţi şi:
Studenţii îşi lasă bijuteriile din aur la amanet ca să-şi plătească şcolarizarea
Studenţii care învaţă peste hotare sunt o generaţie pierdută pentru România
Cel mai recent barometru privind calitatea învăţământului românesc arată că doar 5% din facultăţile din ţara noastră pregătesc studenţi competitivi pe piaţa europeană.
Pentru a ajunge student la una dintre facultăţile europene un tânăr trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Printre acestea se numără rezultatele bune la învăţătură, activităţile extraşcolare, participarea la olimpiade, certificatele pentru competenţele într-o limbă străină, participarea la programe de voluntariat, realizarea de proiecte care au legătură cu domeniul în care tânărul doreşte să studieze.
Specialiştii în politici educaţionale arată că există şanse ca, într-un an şi jumătate, trei dintre universităţile româneşti să intre între primele 100 de universităţi europene.
Nu suntem în top
„În prezent, numai Universitatea din Bucureşti a reuşit să se situeze între locul 500 şi 600 al topului internaţional realizat de către suplimentul ziarului „The Times", ceea ce este remarcabil. Dar contezi dacă eşti în primele 100 de universităţi din Europa. Eu sper ca într-un an şi jumătate, trei dintre universităţile din România să intre în primele universităţi din Europa", a spus Lazăr Vlăsceanu, coordonatorul Barometrului Calităţii 2009.
În opinia acestuia, accesul pe o poziţie fruntaşă va fi posibil numai dacă instituţiile îşi vor creşte numărul de publicaţii în reviste cotate internaţional şi vor schimba sistemul de învăţare-predare.
Potrivit Barometrului Calităţii 2009, lansat în această săptămână, cei mai mulţi angajatori susţin că nu contează diploma pe care o obţine candidatul pentru un loc de muncă, ci cum se descurcă la locul de muncă. Angajatorii români au propriile criterii pentru selecţia angajaţilor: reputaţia şcolii absolvite (85%), experienţa (82,2%) şi modul în care candidatul se prezintă la interviul de angajare (91%).
Dacă în multe dintre universităţile străine predomină studenţii proveniţi din alte ţări, în cele româneşti, numărul acestora este foarte mic.
Raportul privind calitatea educaţiei arată că instituţiile româneşti nu se află în topul primelor destinaţii de studii pentru tinerii niciunei ţări din Uniunea Europeană. România depăşeşte la numărul de studenţi străini veniţi la studii la noi în ţară doar state mult mai mici, cum ar fi Luxemburg, Malta, Cipru,
Islanda sau Bulgaria.
De asemenea, nu există un echilibru între studenţii care aleg să studieze în diverse domenii, cel mai puţin căutate sunt ştiinţele inginereşti.
Ce acte îţi trebuie ca să studiezi în străinătate
Studenţii români care vor să studieze în Europa au nevoie de mai multe documente pe care le vor trimite la centrele de admitere de la universitatea unde vor să înveţe:
-copia după actul de identitate.
-certificatul de naştere tradus în limba engleză.
-Curriculum Vitae.
-scrisoarea de motivaţie.
-diploma de absolvire tradusă în limba engleză.
-certificat prin care să dovedească că ştiu limba engleză.
-două scrisori de referinţă de la profesorii lor.
Top 10 universităţi europene
1. Universitatea Cambridge
2. Universitatea Oxford
3. Colegiul Imperial din Londra
4. Colegiul Universitar din Londra
5. Colegiul Regal din Londra
6. Universitatea din Edinburgh
7. ETH Zurich
8. Şcoala Normală Superioară din Paris
9. Universitatea din Manchester
10. Universitatea din Bristol