Cum hrănea Ridzi clientela PDL din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ridzi nu mai răspunde la telefon după ce a aflat că este anchetată într-un nou dosar
Ridzi nu mai răspunde la telefon după ce a aflat că este anchetată într-un nou dosar

Afacerea cu electrocasnice pentru care este cercetat, într-un nou dosar penal, fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, s-a făcut printr-un „cerc comercial de partid“. Firma care aproviziona societăţile abonate la bugetul ministerului condus de Monica Iacob Ridzi aparţine tot unui membru PDL: milionarul sucevean Dumitru Mihălescul.

Noul dosar în care procurorii o anchetează pe Monica Iacob-Ridzi (33 de ani), pentru un prejudiciu estimat la 100.0000 de lei, ca urmare a unor achiziţii cu preţuri supraevaluate, conţine o încrengătură de firme aparţinând unor membri PDL, pe axa Rădăuţi- Găeşti- Curtea de Argeş.

Mai citeşte şi:

Avocatul Monicăi Iacob Ridzi: "Doamna ministru nu cunoştea nimic despre mailuri"

Schema economică este formată din două firme, Carpatik SRL, din Găeşti (Dâmboviţa), controlată de vicepreşedintele PDL Găeşti, Aurică Bojin (43 de ani), şi o a doua - Călin SRL, din Curtea de Argeş. Ambele societăţi sunt firme distribuitoare de electrocasnice şi electronice furnizate de SC Marvel, din Rădăuţi (Suceava), firmă controlată  de unul dintre membrii Biroului Permanent Judeţean al PDL- Suceava, Dumitru Mihălescul (55 de ani).

Colegi de partid, parteneri de afaceri

Aurel Bojin, consilier local şi vicepreşedinte PDL Găeşti, refuză orice comentariu vizavi de contractul primit de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor (MTS) în 2009.

Raportat la poziţia sa socială şi veniturile declarate, contractul în speţă pare a fi para mălăiaţă. Nu conduce maşini străine, ci o dacie din 1989. Are două firme cu profituri mici, de nici 20.000 de euro pe an: SC Carpatik, câştigătoarea contractului,  şi SC Teralco. SC Carpatik are ca obiect principal de activitate comerţul cu alimente, băuturi şi tutun. Pentru completarea veniturilor, partenerul MTS lucrează ca director de vânzări al societăţii Marelvi Impex SRL, din Rădăuţi, controlată de colegul său de partid, Dumitru Mihălescul, actual consilier local (PDL) în Rădăuţi şi fost candidat al aceluiaşi partid pentru Camera Deputaţilor, în judeţul Suceava.  

Furnizor de Top 500

Marelvi Impex SRL, firma care a furnizat la prima mână aparatura care a ajuns supraevaluată la MTS,  este deţinută de Elvira Mihălescul, soţia milionarului Dumitrul Mihălescul, ocupant al locului 450 în Topul Forbes- 500 de miliardari, în 2009. Societatea a fost înfiinţată în 1995, iar, în timp, milionarul a mai deschis şi o companie care activează în domeniul construcţiilor civile şi industriale.

Dumitru Mihălescul, furnizor

Dumitru Mihălescul, furnizor

În 2008, Mihălescul a fost ales consilier local din partea PDL la Rădăuţi. De asemenea este şi membru al Biroului Permanent Judeţean al PDL- Suceava. Despre societatea sa, Dumitru Mihălescul spune că este importator al unor produse de renume  şi că are un lanţ de distribuitori în toată România. 

Potrivit datelor Registrului Comerţului, Marelvi Impex are un profit pentru 2008 de peste 2 milioane de lei, iar principalul obiect de activitate este „comerţul cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor de radio şi televizoarelor". Din aceste produse, Marelvi Impex a făcut livrări, anul trecut, şi firmei Carpatik Impex, deţinută de membrul PDL, Aurică Bojin, dar şi firmei Călin SRL din Curtea de Argeş - ambele furnizoare pentru MTS.

Afaceri tensionate

Relaţia dintre Dumitru Mihălescul şi Aurică Bojin a fost una de subordonare. Consilierul local din Găeşti reprezenta, în Dâmboviţa, interesele societăţii controlate de omul de afaceri din Rădăuţi. „Bojin a fost un angajat de-al meu, dar l-am dat afară. Era director de zonă şi şi-a făcut firma lui. Cu ea îmi făcea concurenţă neloială", spune Dumitru Mihălescul.

După câteva minute se corectează şi explică faptul că Bojin nu a fost dat afară, ci este „în lichidare" începând cu 1 ianuarie 2010, iar în urmă cu câteva săptămâni a şi participat, la Rădăuţi,  la o şedinţă a şefilor din firma Marelvi. Spune că este posibil ca produsele sale să fi ajuns la MTS.

„Da, am făcut livrări către Carpatik Impex, însă nu calculatoare. Am dat frigidere şi nu ştiam că aceea este firma lui Aurică Bojin. Nu ştiu dacă produsele acelea au ajuns la Ministerul Tineretului. Nu am fost contactat de nimeni, iar pe ministrul Monica Ridzi nu o cunosc. Am văzut-o doar la televizor", a mai declarat Dumitru Mihălescul. Ţine să precizeze că nu are nicio treabă cu afacerea care acum este în vizorul procurorilor anticorupţie: „Eu vând, ei vând, la rândul lor. Eu sunt importator şi distribuitor, ei au magazine en-detail", explică omul de afaceri.

Aurică Bojin, distribuitor

Aurică Bojin, distribuitor

În ceea ce priveşte coincidenţa de a fi membru al aceluiaşi partid ca şi Monica Iacob-Ridzi şi Aurică Bojin, omul de afaceri, declară: „Am candidat din partea PDL la Camera Deputaţilor. Acum sunt membru în Biroul Permanent Judeţean al PDL Suceava. Nu văd care e problema".

Ridzi, percheziţionată în calculator

Ministerul Justiţiei a transmis, ieri, preşedintelui Camerei Deputaţilor o adresă a procurorilor DNA prin care se solicită încuviinţarea unei percheziţii informatice în dosarul vizând-o pe Monica Iacob-Ridzi. Această cerere survine demersului DNA din 9 februarie, când a sesizat procurorul general să solicite Parlamentului urmărirea penală a lui Ridzi.

"Eu vând, ei vând, la rândul lor (...). Nu am fost contactat de nimeni, iar pe ministrul Monica Ridzi nu o cunosc. Am văzut-o doar la televizor."

Dumitru Mihălescul
om de afaceri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite