VIDEO Cum dorm în post paznicii din firma familiei Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reporter de la „Adevărul“ a pătruns nestingherit în zonele interzise ale Spitalului „Marie Curie“, păzit de agenţii firmei Axis Security. Bodyguarzii angajaţi de firma lui Ionuţ Rudeanu (ginerele ministrului de Interne Vasile Blaga) pot fi mituiţi şi păcăliţi de cei care vor să intre ilegal în Spitalul „Marie Curie“ din Capitală.

Casa cuscrului ministrului de Interne, percheziţionată de poliţişti

Slobozia: „Nici nu visam să-l întâlnesc pe Blaga“

Percheziţie acasă la cuscrul lui Vasile Blaga

Compania de pază Axis Security, patronată de ginerele ministrului de Interne Vasile Blaga, medicul stomatolog Ionuţ Rudeanu (26 de ani), a fost acuzată că a încasat, într-un singur an, de la firme de stat, peste 10 milioane de euro. Firmă tânără, dar cu personal de elită. Cel puţin aşa susţine conducerea Axis pe site-ul companiei.

Aşa s-ar putea explica numeroasele contracte obţinute de firma de pază în mai puţin de un an de funcţionare. Reporterii „Adevărul" au ales, la întâmplare, unul dintre obiectivele păzite de „specialiştii" Axis Security: Spitalul pentru copii „Marie Curie". Deşi Axis Corporate Security încasează o grămadă de bani pentru a păzi spitalul, reporterii „Adevărul" nu au întâmpinat nicio dificultate în a trece de bodyguarzi.

Cu maşina la Urgenţe

La volanul unui autoturism, ziariştii au reuşit să intre până şi pe rampa de acces a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), unde nu au voie decât ambulanţele. Ar fi trebuit ca un paznic să nu permită accesul în această zonă restricţionată nici măcar pe jos, darămite cu autoturismul. În ghereta paznicului nu era însă nimeni. În schimb, în geam trona un autocolant inscripţionat cu „obiectiv protejat de Axis Security" menit să-i ţină la distanţă pe intruşi.

În timp ce maşina jurnaliştilor rula pe rampa de acces a UPU, medicii de la Urgenţă tocmai coborau un pacient dintr-o Salvare. După ce au ocolit ambulanţa, fără ca cineva să se întrebe ce caută acolo un autoturism privat, reporterii au continuat plimbarea prin curtea spitalului.

„Taxa" de acces, 5 lei

După un prim raid printre punctele de pază ale spitalului, reporterii au testat vigilenţa paznicilor de la intrarea principală. „Cheia" avea să fie o simplă bancnotă. Pentru 5 lei, paznicul a permis intrarea cu maşina în parcarea înghesuită a spitalului, unde au acces, cel puţin teoretic, doar autoturismele unităţii.  „Şefu', am de lăsat un pachet, intru repede şi stau doar zece minute. Hai că bem şi noi o bere...", i-a spus reporterul paznicului, în timp ce îi întindea discret „permisul de acces": bancnota de 5 lei. A palmat-o rapid şi, serviabil, a indicat un loc liber de parcare.

Întrebat dacă seara ar fi de acord să permită din nou accesul în spital, în afara orelor de program, în schimbul unei noi „atenţii", paznicul a fost de acord. „Nicio problemă, se rezolvă! Vino, că tot eu sunt de serviciu la poartă. Ies din tură mâine-dimineaţă, la 7.00", a dat el asigurări.

În cele din urmă, vizita de 10 minute s-a prelungit mai bine de o oră, timp în care reporterul „Adevărul" a vizitat toate zonele „interzise" din spital. La parterul spitalului, un bodyguard Axis Security încearcă să interzică accesul pe motiv că programul de vizită este între orele 15.00 şi 17.00. Reporterul repetă povestea cu pachetul şi intră fără a mai fi nevoie de şpagă.

Liber la blocul operator

De la primul etaj al clădirii şi până la ultimul nivel, niciun bodyguard Axis nu şi-a mai făcut apariţia. Nici măcar în zona blocului operator şi a laboratoarelor spitalului unde accesul neautorizat este strict interzis. La fel de uşor falsul vizitator a pătruns şi în subsolul spitalului, unde se află magaziile şi serviciile auxiliare. În final, s-a dovedit că cei mai vigilenţi sunt medicii, şi nu bodyguarzi.

Aceştia au fost singurii care au luat la întrebări reporterul care pretindea că este un simplu vizitator.În ciuda insistenţelor reporterilor „Adevărul", reprezentanţii Axis Security au evitat să formuleze un punct de vedere referitor la modul în care este păzit spitalul.

Contracte pe bani publici

Firma de pază Axis Security a încasat de la companii de stat peste 10 milioane de euro. Cele mai importante contracte au fost obţinute în asociere cu Nei Guard, firmă patronată de Mihai Neicu, coleg de partid cu socrul lui Ionuţ Rudeanu, ministru de Interne Vasile Blaga.

O axă profitabilă

Contractul încheiat cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie" îi aduce firmei lui Rudeanu peste 45.000 de lei lunar, adică aproximativ 11.000 de euro. Pentru aceşti bani, Axis Security asigură şapte posturi de pază, 24 de ore din 24. Cele mai importate contracte Axis Security le-a obţinut în asociere cu Nei Guard, care aparţine lui Mihai Neicu, coleg de partid cu Vasile Blaga. Asocierea Axis - Nei a câştigat, printre altele, licitaţia de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite