Cum bate Vîntu presa liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vântu
Sorin Ovidiu Vântu

Adevărul Holding a dat publicităţii un comunicat în care critică în termeni duri decizia Acces Press, grup controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, de a înceta distribuţia ziarului „Kamikaze“.

Redăm mai jos principalele fragmente:


„Dl. Sorin Ovidiu Vîntu care controlează reţeaua de presă Acces Press, după ce ani de zile acest lucru a fost ascuns opiniei publice, îşi etalează în toată «splendoarea» murdarele principii de business care au făcut atâta rău pieţei media în ultimii cinci ani şi au condus inclusiv la închiderea unor titluri tradiţionale în presa scrisă, printre care «Ziua», «Cotidianul» şi «Gardianul».


Reuters cere insolvenţa Realitatea Media şi NewsIn

Ce are Fiscul  cu banii lui Vântu

După ce partenerul său, dl. Sorin Roşca Stănescu, s-a folosit incorect de numele Clubului  Român de Presă pentru a obţine dubios (fără licitaţie) de la unii primari slabi de înger mai multe sute de locaţii în Bucureşti pentru viitoarea reţea Acces Press, controlul acesteia a fost înmânat către mai multe firme offshore despre care se ştie (inclusiv angajaţii ştiu) că aparţin dl. Sorin Ovidiu Vîntu.

Cum îşi administrează afacerile de media dl. Sorin Ovidiu Vîntu este la urma urmei treaba sa. Un observator atent nu a putut însă să nu remarce prestaţia Realităţii TV în preajma alegerilor din 2009, invitaţiile continue făcute unor indivizi care se autointitulează jurnalişti în ciuda opoziţiei şi mesajelor clare transmise de CRP şi AJR (este vorba despre domnii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu) şi «coincidenţele» ciudate între mesajele unor recente campanii ale postului Realitatea TV («Noi vrem respect») şi apelurile înscrise pe pancarte de mai multe sindicate la mitingurile transmise în aceeaşi perioadă de aceeaşi televiziune (pură coincidenţă) din faţa Guvernului, spre finele anului trecut.

A cere însă, printr-o scrisoare oficială trimisă mai multor societăţi comerciale, în anul de graţie 2010, ca o publicaţie (în speţă «Kamikaze») din România, ţară membră a Uniunii Europene, să fie interzisă la vânzare într-o reţea de distribuţie denotă obiceiuri şi mentalităţi pe care presa (inclusiv cea a grupului Realitatea) le critică în mod constant.

(...) Niciodată, nici în cele mai emoţionale momente ale competiţiei profesionale cu alte trusturi de presă, Adevărul Holding nu şi-a pus problema de a folosi arma distribuţiei pentru eliminarea de pe piaţă a competiţiei.

În consecinţă, Adevărul Holding ia atitudine împotriva acestor practici, critică public asemenea iniţiative şi potrivit atitudinii sale principiale de a face distribuţie de presă, clauză prezentă în toate contractele noastre de gen, va renunţa la colaborarea cu orice societate de distribuţie care se va alinia la asemenea cereri aberante din partea Acces Press. Altfel spus, societăţile de distribuţie care vor da curs somaţiei Acces Press şi nu vor mai vinde revista «Kamikaze» nu vor mai putea comercializa produsele Adevărul Holding, inclusiv cărţi şi DVD-uri".

Comunicatul emis de Adevărul Holding avertizează că trustul nu poate fi partener de business cu o companie care se pretează la asemenea acte. „Verdictul final va fi dat de cititori şi nu de distribuitori", încheie comunicatul.

Decizie contestată în breaslă

Decizia distribuitorului de presă Acces Press de a scoate de la chioşcurile sale publicaţia „Kamikaze" a stârnit un val de proteste. „Convenţia Organizaţiilor de Media consideră că cenzurarea de la distribuţie a unei publicaţii este o măsură abuzivă care încalcă dreptul la informare al publicului", se arată în comunicatul emis de organizaţie.

Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă ne-a declarat: „Ca jurnalist şi preşedinte al Clubului Român de Presă sunt neplăcut surprinsă de acest act de ostilitate şi de proaste practici. Mai ales că reţeaua Acces Press a fost o iniţiativă a CRP, supervizată de CRP şi, în virtutea prestigiului CRP, a beneficiat de resursele şi încrederea publică. La acel moment, angajamentul Acces Press a fost să trateze publisherii nediscriminatoriu. Le cer acelaşi lucru acum. În caz contrar, CRP va uza de influenţa sa pentru a restabili situaţia în termenii săi fireşti".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite