Ce are Fiscul cu banii lui Vântu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnaliştii lui Sorin Ovidiu Vântu fac front comun împotriva Fiscului
Jurnaliştii lui Sorin Ovidiu Vântu fac front comun împotriva Fiscului

Realitatea Media a înregistrat, la sfârşitul anului 2008, o pierdere fiscală de peste 26 de milioane de euro, aceasta fiind un motiv suficient pentru controlul ANAF. Fiscul spune că inspecţia generală la societatea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu este în termenul legal de desfăşurare, adică de până la şase luni, şi va continua.

Postul de televiziune Realitatea a început săptămâna cu o ştire, repetată în cadrul mai multor jurnale, în care acuză Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) de abuz de putere. Concret, jurnaliştii au transmis că Fiscul instrumentează un control dirijat politic, împotriva trustului deţinut de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

„De exact două luni, există un război nevăzut, la care jurnaliştii Realitatea TV au devenit parte, fără să vrea" se spune în ştire. În acelaşi timp, reprezentanţii postului transmit că inspecţia durează de aproape trei luni, „dublu decât orice control de fond realizat vreodată în România". Ieri, Fiscul a trimis precizări cu privire la motivele controalelor.

În termenul legal

Potrivit codului de procedură fiscală, verificările se pot face pe durata a maximum şase luni în cazul contribuabililor mari, categorie la care se încadrează şi Realitatea Media SA. Reprezentanţii ANAF spun că inspecţia fiscală parţială la societatea lui Vântu s-a declanşat la 28 septembrie 2009. Motivul: solicitarea rambursării de TVA înscrisă în decontul aferent lunii iunie 2009, depus la 22 iulie 2009.

ANAF precizează că din datele existente la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna august 2009 compania figura în procedura de deschidere a insolvenţei. Potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor Publice din 2007, acest fapt constituie element de risc fiscal ridicat, iar rambursarea TVA se face după încheierea controalelor.

Acesta este motivul inspecţiei fiscale parţiale. În timpul acesteia însă, Fiscul a descoperit o serie de nereguli ce au stat la baza transformării controlului parţial într-unul general.

Pierdere fiscală semnificativă

Prima constatare a celor de la Fisc a fost aceea că societatea înregistra la sfârşitul anului 2008, potrivit bilanţului contabil, o pierdere fiscală semnificativă: 108,53 milioane de lei (peste 26 de milioane de euro). Potrivit consultantului fiscal Ruxandra Jianu, partener în cadrul „Biriş-Goran", o pierdere fiscală masivă poate constitui motiv întemeiat de control fiscal.

„Înainte, verificarea se făcea în cazul a trei ani consecutivi de pierdere fiscală. În acest moment, în legislaţie nu se mai prevede acest lucru, deci se poate face o verificare, chiar dacă pierderea nu face obiectul de fond", spune Jianu. Consultantul precizează că se poate ajunge la o inspecţie generală dacă se văd indicii suplimentare.

În cazul Realitatea, următoarele două constatări au ridicat suspiciuni. Prima dintre ele arată cuantumul redus al obligaţiilor fiscale declarate de societate, reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului general consolidat. Potrivit lui Jianu, dacă se compară cifra de afaceri a unei companii cu pierderea fiscală şi cu taxele plătite, se ridică o serie de suspiciuni.

 „Poate firma şi-a dedus cheltuieli pe care nu avea dreptul să le deducă, de pildă", spune Jianu. Nu în ultimul rând, Fiscul a constatat volumul semnificativ al tranzacţiilor economico-financiare făcute de Realitatea Media cu persoane afiliate, constând în cumpărări şi vânzări de bunuri şi prestări de servicii.

În această privinţă, consultantul fiscal spune că există prevederi stricte cu privire la preţurile la care se fac tranzacţii cu persoanele afiliate. „Dacă preţul este foarte mare, Fiscul cere dosarul de preţ. Legea spune foarte clar că tranzacţiile cu părţile afiliate nu trebuie să se facă la preţuri preferenţiale, ci la preţul pieţei", adaugă Jianu.

Datorii

La 31 decembrie 2009, Realitatea Media avea obligaţii restante către bugetul de stat şi către cel general consolidat de peste 2,3 milioane de euro. Compania a declarat că şi-a plătit toate dările la stat, însă Fiscul spune că firma încă are datorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite