Cum a scăpat de puşcărie Sergiu Băhăian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Băhăian a fost arestat preventiv la 17 ianuarie 2010
Sergiu Băhăian a fost arestat preventiv la 17 ianuarie 2010

Fostul patron de la „Sabina Product“ a executat doar 20 de luni de închisoare, deşi din anul 1995 până în prezent numele său a figurat pe trei mandate de arestare preventivă pentru fraude economice. Patronul echipei Gloria Buzău, Sergiu Băhăian (47 de ani), a scăpat de fiecare dată de rigorile legii, fie datorită greşelilor anchetatorilor, fie prin clemenţa judecătorilor.

În vizorul autorităţilor la începutul anului 2007, Sergiu Băhăian - acuzat acum că ar fi ordonat uciderea a cel puţin patru persoane - a scăpat de cătuşe, după ce poliţiştii de la „Investigarea Fraudelor" Ilfov au făcut mai multe greşeli procedurale.

Povestea patronului fantomă din Timişoara, care a fost îngropat de viu, la comandă, după ce a dat ţepe de 700.000 de euro

Un timişorean a fost ÎNGROPAT DE VIU după ce s-a cuplat la afacerea lui Sergiu Băhăianu

Valentin Şlepac, racolatorul şi ucigaşul timişoreanului Petre Captalan, susţine că era doar un muncitor la firma-fantomă

Hunedoreanul numit în 2004 administrator la una din firmele lui Băhăianu a trăit până în 2003 din ajutorul social al Primăriei Vulcan

Oamenii legii au ratat arestarea lui Sergiu Băhăian şi a unui complice al acestuia, Adrian Radu, în luna mai 2007. Cei doi escroci erau cercetaţi, alături de mai multe persoane, pentru infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, privind achiziţionarea, în perioada 2006-2007, de bunuri cu file cec fără acoperire.

Propunerea de arestare a fost făcută de Inspectoratul de Poliţie Ilfov - Serviciul de Investigare al Fraudelor, dar procurorul de caz Valerică Dabu, de la Parchetul Capitalei, a refuzat să meargă în instanţă cu dosarul, deoarece ar fi existat mai multe erori procedurale.

Magistratul şi conducerea Parchetului au decis sesizarea IPJ Ilfov asupra modului în care au lucrat în acest dosar ofiţerii Doru Iacobuş şi Adriana Vlad. Împotriva lui Sergiu Băhăian şi a lui Adrian Radu, magistratul a decis măsura interdicţiei de a părăsi Capitala. Arestarea lui Băhăian ar fi redus numărul victimelor ucise din ordinul acestuia cu cel puţin trei.

Din greşeală în greşeală

Astfel, referatul cu propunerea de începere a urmăririi penale pe numele lui Băhăian nu era semnat de un ofiţer de cercetare penală şi nici aprobat de conducerea IPJ Ilfov, iar în cauză nu au fost audiaţi martori. Totodată, majoritatea filelor cec false - „eventualul prejudiciu" - nu erau refuzate de bănci, deoarece nu ajunseseră încă la data scadentă. În dosar nu a existat o constatare tehnico-ştiinţifică referitoare la cine a scris şi cine a semnat filele cec şi niciun act semnat de Sergiu Băhăian sau vreo probă care să-l acuze direct pe acesta.

De asemenea, nu exista niciun proces-verbal semnat de poliţişti din care să rezulte că Sergiu Băhăian s-a folosit de numele fals „Constantin Tudorache" pentru a face înşelăciunile. La data de 25 mai 2007, IPJ Ilfov a comunicat „declanşarea cercetării prealabile faţă de ofiţeri" şi preluarea cazului în şedinţă de comandă.

Potrivit unor surse din cadrul IJP, cei doi ofiţeri au fost sancţionaţi cu „atenţionare", însă oficialii Poliţiei Ilfov susţin că ofiţerii au fost găsiţi nevinovaţi. Înregistrat în evidenţele Administraţiei Penitenciarelor ca fiind regizor, Băhăian a fost condamnat definitiv, în 1998. El trebuia să execute cinci ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Sabina Product", după ce a înşelat peste 5.000 de oameni cu aproximativ 70 de miliarde de lei vechi.

Eliberat împotriva legii

Băhăian a fost încarcerat la data de 30 decembrie 1999 în arestul Poliţiei Capitalei, unde a stat aproape doi ani. A mai fost „cazat" la Penitenciarele Jilava şi Jilava-Spital. Băhăian a cerut Judecătoriei Sectorului 5, la 22 august 2001, eliberarea condiţionată, însă magistraţii au respins solicitarea motivând că „timpul executat de condamnat din pedeapsă nefiind suficient pentru reeducarea sa".

Scăparea lui Băhăian a venit însă de la Tribunalul Bucureşti, unde acesta a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 5. Tribunalul Bucureşti a acceptat eliberarea sa, cu toate că legea penală prevedea clar că un condamnat poate fi eliberat doar dacă a executat cel puţin jumătate din pedeapsa primită. Or, Sergiu Băhăian a executat aproape 600 de zile din cele peste 1.700 de zile la care a fost condamnat.

Nume de cod : Pavelescu şi Teianu

În ciuda tuturor acuzaţiilor care curg împotriva lui Sergiu Băhăian, fostul patron de la „Sabina Product" a contestat arestarea preventivă decisă duminică de magistraţii Tribunalului Ialomiţa, urmând ca vineri Curtea de Apel Bucureşti să decidă dacă va rămâne după gratii. Conform Tribunalului Ialomiţa, Băhăian şi presupuşii săi complici au pus bazele unei reţele de crimă organizată specializată pe fraude economice ce ar fi creat, numai în perioada 2006 - 2007, prejudicii de peste 700.000 de euro.

Sergiu Băhăian, cunoscut sub pseudonimele de „Pavelescu" şi de „Teianu", acţiona, conform judecătorilor, după metodele folosite de aşa-numiţii „ţepari": emitea oferte, negocia telefonic contracte pe care nu le onora, dar pentru care încasa bani. Mai mult, el închiria maşini pe care nu le mai înapoia sau revindea marfa obţinută ilicit.

Nicolae Ulieru, prins între artă şi mafiot

Adriana Lomăşan, coordonatorul de evenimente al clubului "The Ark", l-a întâlnit pe Sergiu Băhăian în compania fotului purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru. Atunci, Ulieru discuta cu Băhăian sponsorizarea unui spectacol. Băhăian urma să pună în scenă o piesă de teatru numită "De amorul artei", pe baza unui contract încheiat între acesta şi "The Ark". "Evenimentul trebuia să aibă loc în noiembrie 2009. Condiţiile contractuale nu au fost respectate, iar evenimentul nu a mai avut loc", ne-a mărturisit Adriana Lomăşan.

Nicolae Ulieru ne-a declarat că l-a cunoscut pe Băhăian în calitate de regizor de teatru, prin intermediul regizorului Anghel Mora, în februarie 1999, Nicolae Ulieru fiind şi el critic de film.

Nicolae Ulieru, fost  purtător de cuvânt al SRI

"Am avut o relaţie superficială şi discontinuă", spune Ulieru despre Băhăian. Ultimele lor întâlniri au avut loc în noiembrie 2009. Băhăian l-a recunoscut pe Ulieru pe o stradă din Bucureşti.

„Mi-a zis că are o agenţie de impresariat, de evenimente artistice. Mi-a dat un program, i l-am corectat eu, că avea o serie de greşeli, inclusiv Shakespeare era scris greşit. M-a invitat la «The Ark» cu o zi înainte de premiera piesei. Am acceptat, pentru că eu nu refuz nicio invitaţie, mai aflu lucruri...", ne-a explicat Ulieru.

La club, Băhăian era însoţit de alte două persoane, un bărbat şi o femeie, mai tineri decât el. Din partea clubului, Adriana Lomăşan l-a avertizat pe Băhăian că nu a plătit chiria sălii şi că propune anularea spectacolului. Ulieru a sfătuit-o pe Lomăşan să aştepte banii până a doua zi, la ora 16.

A doua zi, la ora 17, Ulieru l-a sunat pe Băhăian, dar acesta n-a mai răspuns la telefon. Drept urmare, Ulieru a sunat la club şi a aflat că Băhăian n-a plătit şi că, din acest motiv, spectacolul a fost anulat. Ulieru susţine că, în acel moment, a sunat-o pe femeia care îl însoţise pe Băhăian la club, al cărei nume nu vrea să-l dezvăluie, şi i-a zis: "Fii atentă şi caută-ţi un alt job, pentru că Băhăian e un escroc". Mihai Diac

Alt suspect arestat

Tribunalul Ialomiţa a dispus, ieri, arestarea preventivă a lui Dan Negurean, un alt suspect din banda lui Sergiu Băhăian. Dan Negurean (53 de ani), din Buzău, a fost prins în noaptea de luni spre marţi, fiind acuzat de fraude economice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite