Culisele moţiunii: Boc a fost „atacat" cu dosare, Teo s-a dat bolnavă, iar despre Toader s-au făcut glume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc asediat de parlamentarii Opoziţiei
Premierul Emil Boc asediat de parlamentarii Opoziţiei

Guvernul Boc a rezistat, miercuri, moţiunii de cenzură a Opoziţiei. Reprezentanţii Coaliţiei s-au abţinut de la vot. În rândurile Puterii au existat doar două „defecţiuni”: deputatul PDL Daniel Oajdea, care a dorit ca votul său să fie anulat, şi deputatul Nicolae Stan de la UNPR, care a votat moţiunea.

După aproape şapte ore de dezbateri, soarta Guvernului Boc a fost decisă. Executivul rămâne în funcţie, chiar dacă nu a obţinut niciun vot în favoarea sa. Opoziţia nu a reuşit să adune decât 219 voturi faţă de cele 236 de voturi necesare, diferenţa de 17 voturi fiind aproape dublă faţă de cea înregistrată de PSD şi de PNL la moţiunea de cenzură din 15 iunie. La acea dată, Opoziţiei i-au lipsit doar opt voturi pentru a doborî Guvernul. Strategia Puterii de a se abţine de la votul moţiunii s-a dovedit foarte eficientă, deoarece nu a permis potenţialilor „trădători" să voteze.

Citiţi şi:

FOTO Guvernul Boc rămâne în funcţie. Moţiunea a picat. Opoziţia mai avea nevoie de 17 voturi

La insuccesul moţiunii au contribuit şi divergenţele dintre liberali şi social-democraţi deoarece PSD a refuzat să discute numele viitorului premier, cu care să-i „tenteze" pe nemulţumiţii din tabăra Puterii. În paralel cu atacurile politice de la tribuna sălii de plen, parlamentarii şi-au tot făcut, ieri, inventarul voturilor pe care se bazează.

În jurul prânzului, pesediştii susţineau că ar avea în jur de 230 de voturi ­„sigure" şi că nu este imposibil să strângă cele 236 de voturi necesare pentru moţiune. De cealaltă parte a baricadei, parlamentarii PDL susţineau că nu au emoţii şi că Opoziţia nu va avea câştig de cauză. PSD şi PNL au strâns doar şapte voturi peste cele 212 asigurate de propriii parlamentari. În favoarea moţiunii au votat deputaţii neafiliaţi politic Călin Potor, Tudor Ciuhodaru, Ioan Munteanu, Cătălin Cherecheş, Nicolae Stan de la UNPR, senatorul ex-UNPR Liviu Câmpanu şi Mircea Irimescu.

Boc, „atacat" cu dosare

Şeful Executivului, Emil Boc, a fost asediat la un moment dat de reprezentanţii PSD care s-au dus peste el la tribună, unde au depus 40 de dosare ce conţineau 2 milioane şi jumătate de semnături strânse de la cetăţeni din mai multe judeţe pentru demiterea premierului. În apărarea lui Boc au sărit imediat parlamentarii PDL, unii dintre ei aruncând cu dosarele înspre locurile social-democraţilor, în timp ce şeful Guvernului s-a refugiat repede în banca rezervată miniştrilor. Incidentul s-a terminat însă fără „victime".

Teo Trandafir s-a dat bolnavă

Eşecul Opoziţiei nu i-a luat prin surprindere pe democrat-liberali, care aşteptaseră toată ziua la Parlament „să pice odată moţiunea de cenzură", după cum glumeau pe la colţuri liderii PDL. La decizia partidului de a sta în bănci şi a nu vota s-au aliniat cuminţi până şi „trădătorii" de la precedenta moţiune. Singurul care a făcut notă discordantă a fost deputatul Daniel Oajdea, care a ales să introducă ambele bile în aceeaşi urnă, anulându-şi intenţionat votul „pentru a nu gira, totuşi, moral Guvernul".

Teo Trandafir nu a mai venit ieri la Parlament, transmiţându-i liderului deputaţilor, Mircea Toader, că este bolnavă şi preferă să nu participe. „Mi-a dat telefon şi mi-a spus că este bolnavă sau aşa ceva. I-am zis că, oricum, nu are de ce să vină, noi ne abţinem toţi, nu are nicio relevanţă câţi sunt prezenţi", a povestit Toader. Absenţi au mai fost şi vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, precum şi deputatul Mircea Giurgiu, alt „defector" la moţiunea trecută, care a plecat exact înaintea votului, strategie la care a recurs şi preşedintele PDL Diaspora, William Brânză. Printre absenţii Puterii s-au numărat şi Monica Iacob Ridzi şi Anca Boagiu. (Valentina Deleanu)

Cazul Mircea Toader

Pe lângă pronosticuri, glume şi între vizitele la fereastră pentru a lua pulsul protestelor, democrat-liberalii discutau ieri pe holurile Parlamentului şi despre cazul Mircea Toader, după al cărui deget s-au ghidat deputaţii PDL când „au greşit" votul la legea privind reducerea TVA şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Cazul ar urma să fie tranşat în şedinţa de grup de săptămâna viitoare, mulţi subalterni cerându-i public demisia pentru „eroarea" din plen. „Să-mi taie degetul, ce pot să-mi facă?! Nu este aşa o mare bucurie funcţia asta", a comentat ironic Toader. Secretarul excutiv al PDL, Elena Udrea, declara recent că Sulfina Barbu ar fi un bun lider de grup.

"Să nu cedăm în faţa aventurierilor care caută să profite de nemulţumirile populaţiei. Binele nu e departe."
Emil Boc prim-ministru

"Vă rog pe toţi să alegeţi între a fi parlamentarii românilor sau parlamentarii lui Boc."
Victor Ponta preşedinte PSD

"Emil Boc este primul asistat al ţării, are oarece pregătire profesională, e timpul să-l trimiteţi la muncă."
Crin Antonescu preşedinte PNL

"PSD şi PNL nu au putut veni cu o soluţie clară şi cu un premier comun" - Zoe Petre (analist politic)

Mă aşteptam ca această moţiune să nu treacă pentru că mobilizarea din partea PDL a fost foarte puternică. Aş putea spune că a fost ca un dispozitiv militar. Este foarte clar că în acest moment PDL are interese majore pentru a rămâne la guvernare, ceea ce din punct de vedere politic este o mare prostie. PDL are şanse să revină din punct de vedere electoral dacă va trece în Opoziţie.
Liderul PSD, Victor Ponta, a introdus o ostilitate faţă de Crin Antonescu din cauza ideii de afirmare a partidului într-o poziţie foarte de stânga. Am avut dubii mari în privinţa reuşitei moţiunii încă din momentul în care PSD şi PNL nu au putut veni cu o soluţie clară în privinţa desemnării unui premier de rezervă.
UDMR şi UNPR îşi vor cere plata pentru abţinerea de la vot. Pentru UNPR va fi o plată bazată pe avantaje personale, lucru care va fi uşor de aranjat. Dificultatea va veni în cazul UDMR, care va cere o plată politică. Cel mai probabil, UDMR a cedat votul pentru Legea Educaţiei.


„Avem două Opoziţii: liberalii şi social-democraţii" Adrian Moraru (director adjunct IPP)

„Această moţiune nu a avut susţinerea necesară, iar rezultatul era unul previzibil. Nici liderii Opoziţiei nu mai erau atât de gravi, conştienţi că demersul a fost, de fapt, un simplu exerciţiu de imagine, menit să demonstreze că social-democraţilor şi liberalilor le pasă şi că le-ar fi, totuşi, mai bine cu ei decât cu actualii guvernanţi. Problema este însă că noi avem două Opoziţii: PSD, pe de o parte, iar PNL, de cealalată parte, care sunt într-o continuă competiţie. Pentru că această moţiune a fost construită pe suportul şi cu intervenţii mai accentuate din tabăra social-democrată, în perioada următoare ne putem aştepta la revanşa liberalilor - o acţiune, o iniţiativă care să atragă atenţia, prin care să recupereze din avansul PSD. Va urma apoi replica social-democraţilor. Este un mod de a face opoziţie original. PSD şi PNL se comportă de parcă am avea alegeri de Crăciun şi trebuie să cucerească electoratul cât mai rapid, să ocupe un loc cât mai favorabil".

Guvernul Boc, presat de FMI şi minorităţi

UDMR-ul condus de Marko Bela va începe discuţiile cu sindicatele

Marko Bela

Reprezentanţii minorităţilor naţionale au declarat că aceasta ar putea fi ultima moţiune pe care nu o votează. Nici UDMR nu acceptă compromisul abţinerii de la vot fără a pune condiţii. Liderii Uniunii încep chiar astăzi o serie de negocieri cu sindicatele, pe salariul minim. Liderii Coaliţiei au avut marţi seară o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, din care au ieşit cel mai şifonate minorităţile şi UDMR. Oficialii Coaliţiei au pus pe masa FMI o serie de calcule pentru reducerea cotei unice la 12%, pentru micşorarea contribuţiilor sociale la 41%, dar şi pentru majorarea salariului minim la 750 de lei.

„Propunerile Guvernului au fost respinse dur de FMI, aceştia spunând că măsurile ar aduce o gaură de cinci miliarde la buget. Este fals, oficialii Fondului nici nu s-au uitat pe calculele noastre", a declarat liderul deputaţilor minorităţilor, Varujan Pambuccian. Mai mult, acesta a susţinut că el, liderii UDMR şi democrat-liberalul Adriean Videanu au devenit „oile negre" ale Coaliţiei pentru că au susţinut aceste măsuri.
„Cred că este ultima moţiune la care mă mai abţin de la vot. Voi merge până în pânzele albe pentru adoptarea acestor măsuri de relansare economică, dar după negocierile cu FMI cred că şansele sunt 50% să le punem în practică", a spus Pambuccian.

UDMR pune condiţii

Potrivit unor surse parlamentare, mai mulţi parlamentari UDMR şi-au exprimat în interiorul partidului nemulţumirea privind indicaţia de abţinere de la vot, venită din partea PDL. Liderul formaţiunii, Marko Bela, a obţinut un vot favorabil în grup pentru această poziţie în urma unor condiţii impuse de parlamentari precum Lakatos Petru şi Gyorgy Frunda. Lakatos este cel care a propus în Coaliţie o creştere în trepte a salariilor din 2011. „Este o variantă luată în calcul şi sperăm că ne vom impune punctul de vedere", a declarat Lakatos.

Acesta a afirmat că în Coaliţie trebuie să se poarte negocieri şi că acum, după moţiune, este nevoie de o deschidere şi mai mare pentru aceste negocieri. Potrivit unor surse din UDMR, chiar în această dimineaţă, formaţiunea va avea o întâlnire cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, şi cu alţi reprezentanţi ai sindicatelor pentru a discutat despre salariul minim şi despre majorarea veniturilor în 2011. „Hossu ne-a solicitat o întâlnire la grupul parlamentar şi noi am acceptat", au declarat sursele citate.

Legi blocate

În acest moment, atât legea salarizării unitare, dar şi bugetul pe 2011 sunt blocate din cauza tensiunilor din Coaliţie. În cazul în care liderii partidelor de la Putere nu se vor înţelege pe micşorarea cotei unice şi a contribuţiilor, aceste legi nu vor putea fi definitivate. În plus, guvernanţii vor trebui să se hotărască dacă iau în calcul în fundamentarea bugetului reducerea TVA la alimentele de bază la 5%, aşa cum au hotărât parlamentarii. Ieri-seară, Guvernul s-a reunit pentru a stabili forma finală a Legii Educaţiei, pe care Executivul îşi va angaja astăzi răspunderea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite