Cseke Attila: Campania privind vaccinarea sezonieră începe săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, susţine, marţi, de la ora 12.00, la sediul instituţiei, o conferinţă de presă pe temele subordonării CNAS, preluării Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi vaccinării sezoniere. Rămâneţi pe adevărul.ro pentru a urmări declaraţiile ministrului Sănătăţii.

Primul subiect despre care vreau sa vorbesc este campania de vaccinare impotriva gripei de sezon, care va dura pana in februarie 2011. 1.320.000 de doze au fost achizitionate de la Institutul Cantacuzino. Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire (varste de peste 65 de ani, copii si batranii institutionalizati, diabeticii, etc). De saptamana viitoare se va incepe vaccinarea, a declarat Cseke Attila în deschiderea conferinţei de presă.

Anchete peste anchete în cazul unui bebeluş mort la „Bagdasar-Arseni”

Ministerul Sănătăţii va promova, în perioada următoare, un nou pachet legislativ în sistem prin care urmăreşte eficientizarea mai multor domenii, atât financiar cât şi din domeniul resurselor umane.

Nu este normal şi eficient ca Ministerul Sănătăţii să răspundă de toate problemele din sistem, iar 80% din buget să fie administrat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ar fi mult mai eficientă trecerea CNAS în subordinea sau coordonarea MS, iar Fondul de Sănătate să fie colectat de către CNAS, şi nu de către ANAF, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila crede că, prin trecerea la Sănătate, fondul va fi administrat mai bine şi va exista o transparenţă totală a cifrelor, atât cele care vizează contribuţia, cât şi utilizarea banilor.

Banii plătiţi pentru Sănătate vor fi cheltuiţi tot în Sănătate, fără intermediar. Nu pot să fac afirmaţia că în prezent banii pentru Sănătate sunt folosiţi în alte domenii. Prin noua măsură, MS va deveni ordonator principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului şi va reprezenta CNAS în relaţiile cu terţii şi pe asiguraţi, a mai spus Cseke.

Potrivit ministrului Cseke Attila, preşedintele CNAS va fi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Proiectul legislativ prevede ca indemnizaţiile comisiilor de experţi să fie reduse de la 10 la 1 la sută din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS. Totodată, va fi redusă şi componenţa consiliului de administraţie de la 17 la 13 membri, iar aceştia vor primi o indemnizaţie lunară redusă de la 20 la 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, a adăugat Cseke Attila.

În cazul Caselor de asigurări de sănătate judeţene, consiliul de administraţie va avea şapte membri în loc de 11, iar indemnizaţia acestora va scădea de la 20 la 1 % din indemnizaţia directorului general al CASJ.

Conform noului pachet legislativ, colectarea contribuţiilor se va face de către CNAS, într-un cont.

În acest sens, vom avea o colectare total transparentă, se evită discuţiile privind destinaţia banilor pentru Sănătate prin intermediari iar măsura va avea un impact pozitiv pentru societate şi va putea fi vizibil efortul bugetar, a mai spus Cseke.

Cseke Attila s-a întâlnit, luni, cu delegaţia FMI în România, discuţiile vizând raţionalizarea spitalelor, situaţia arieratelor către spitale şi farmacii şi coplată, sistem care va intra în vigoare după dezbaterea în Parlament, probabil în primul semestru al lui 2011.

"Am discutat despre măsurile pe care le-am implementat după ultima întâlnire pe care am avut-o în acestă vară. Cea mai importantă măsură vizează informatizarea sistemului, respectiv introducerea cardului naţional de sănătate aprobat în septembrie prin hotărâre de guvern. Alte două proiecte ale informatizării fac parte dintr-un proiect european al CNAS şi vizează fişa electronică a pacientului şi reţeta electronică", a declarat ministrul, după întâlnirea cu şeful misiunii FMI în România, Jeffrey FranksMinistrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, marţi, că intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea MS şi trecerea Fondului Unic de Asigurări de Sănătate de la Ministerul Finanţelor în administrarea CNAS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite