Anchete peste anchete în cazul unui bebeluş mort la „Bagdasar-Arseni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să se bucure de primii paşi ai copilului lor, doi tineri din Bucureşti se plimbă acum între instituţii încercând să dezlege misterul morţii pruncului lor.

Bianca, fetiţa de şase luni a soţilor Oana şi Liviu Berendei, a murit acum o lună după o operaţie la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Capitală.

Fetiţa a fost diagnosticată după naştere cu o malformaţie la cap, trigonocefalie, iar părinţii, convinşi că este o intervenţie care nu va ridica probeme, au ales să fie operată la Spitalul „Bagdasar-Arseni“.

„În sala de operaţie era îngrozitor de frig şi mi-au spus că o vor ţine îmbrăcată pe timpul intervenţiei. Nu i s-a luat temperatura, nici analizele nu s-au mai repetat, cum era normal, înainte de intervenţie. În blocul operator nu era nici cântar şi s-au bazat pe ce le-am spus eu pentru a se putea doza anestezia“, spune tânăra mamă îndurerată.

La 24 de ore după operaţia care a fost considerată una reuşită, starea micuţei s-a înrăutăţit. „A început să se albească, avea o transpiraţie rece şi vomita. A fost purtată pe braţe, fără mască de oxigen, până la tomograf, deşi era operată la cap. Apoi a murit“, a povestit tatăl.

În lupta cu sistemul sanitar

Singurul rezultat primit de părinţi a fost că a murit din cauza unei pneumonii cu plurezie, rezultat pe care nu şi-l explică nici prof.dr. Vlad Ciurea, şeful secţiei I Neurochirurgie la „Bagdasar-Arseni“.

„Ştiu de caz şi deoperaţie, dar eu eram plecat la un congres. De caz s-a ocupat medicul Adrian Iliescu, care avea în perioada respectivă şi atribuţiile de şef de secţie“, a precizat Ciurea. Adrian Iliescu nu a putut fi contactat.

Nici medicul anestezist nu îşi explică ce s-a întâmplat cu fetiţa. „Am vrut să-i ajutăm, a fost un caz deosebit şi am făcut tot ce am putut. Nu-mi explic ce s-a întâmplat. Analizele au fost fără probleme, iar copilul a fost conştient după operaţie“, a spus medicul şi anestezist Gheorghiţă. El a adăugat că în blocul operator funcţionează în Centrul de Excelenţă şi nu sunt probleme întrucât totul este monitorizat şi orice defecţiune este semnalată şi remediată.

Cei doi părinţi bănuiesc că o infecţie din spital le-a ucis copilul, dar aşteaptă rezultatele de la Institutul de Medicină Legală, precum şi soluţiile plângerilor la Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii, Ordinul Asistenţilor şi la Parchetul din sectorul 4, instituţii de la care cer şi aşteaptă un răspuns în urma declanşării anchetelor.

„Oamenii au o nemulţumire, dar ancheta îşi urmează cursul. Dacă s-a făcut plângere, aceasta se va afla pe agenda comisiei de disciplină care va analiza abaterile deontologice sesizate. Este întradevăr un drum lung, dar se vor lua declaraţii, se vor audia părţile pentru a se analiza aspectele reclamate“, a declarat şi preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Ioan Lascăr.

Soţii Berendei văd necesare aceste demersuri împotriva unui sistem de sănătate „bolnav“ şi speră să facă ceva pentru ca alţi copiii sau pacienţi să nu mai treacă printr-o astfel de tragedie, iar cei încercaţi de un astfel de necaz să li se alăture.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite