FOTO Cum a pierdut Dinescu moşia de la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Dinescu nu a achitat investiţiile minime obligatorii anuale, cuprinse între 285 şi 5.000 de euro. Pentru că nu a respectat contractul cu statul pentru moşia de 600 de hectare din zona Calafat (Dolj), Mircea Dinescu nu mai are nicio cale de atac pentru recuperarea moşiei.

FOTOGALERIE

Moşia lui Dinescu, luată de ape înaintea statului

26.264 de euro. Aceasta este suma totală imputată de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS) lui Mircea Dinescu şi cauza conflictului ce a dus la rezilierea a două contracte de concesiune, prin care poetului îi fuseseră încredinţate spre exploatare 600 de hectare de teren în Dolj.

Dinescu: „Pun via pe rug la Bruxelles”

FOTO/VIDEO Ospăţ de criză a la Dinescu în memoria lui Sorescu

Mircea Dinescu: “Băsescu ar trebui să fie mai atent cu CNSAS-ul”

Cele două contracte

Poetul a obţinut moşia de la stat în baza a două contracte de concesionare. Primul contract a fost semnat în 2004, pentru o suprafaţă de 591,99 de hectare, teren aflat în localităţile Moţăţei, Calafat, Cetate şi Ciupercenii Noi, din judeţul Dolj. Un an mai târziu, ADS concesiona către o firmă deţinută de acelaşi Mircea Dinescu, SC Agroindustriala SRL, un contract pentru o suprafaţă de 8,10 de hectare în comuna doljeană Giubega.

Potrivit reprezentanţilor statului, de la acel moment şi până în luna februarie a lui 2010, Dinescu nu a făcut niciodată dovada oficială a plăţii plafonului minim de investiţii stipulate de contractele de concesiune. În cazul primei suprafeţe concesionate, cea de 591,99 de hectare, acest plafon minim de investiţii era cifrat la 17.765 de euro, fiind eşalonat pe o perioadă de zece ani, cu valori cuprinse între 1.000 şi 5.000 de euro anual.

Neplata investiţiilor atrăgeau după sine penalizări de 0,5% în fiecare lună. Funcţionarii ADS afirmă că, „de fiecare dată când Dinescu era înştiinţat de penalizările aferente se ducea aproape imediat şi le plătea integral", dar fără a plăti vreodată şi investiţiile minime prevăzute în contract. Situaţia este identică şi în cazul contractului pentru 8,10 hectare, în valoare de 2.855 de euro, sumă ce trebuie plătită în 10 ani, adică, anual câte 285 de euro.

S-a zgârcit la mărunţiş

„Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt clare. Avem dosare întregi de corespondenţă cu domnul Dinescu, în care era anunţat lunar, pas cu pas, ce hârtii trebuie să depună şi ce obligaţii trebuie să îndeplinească.

La majoritatea a semnat când le-a primit, fiindcă erau trimise cu confirmare de primire, dar de plătit nu a plătit niciodată. În momentul acesta, contractele de cesiune, cele referitoare la pământul cultivabil, nu şi la vie, au fost anulate.

Terenurile vor fi scoase probabil, din nou, la concesionat, însă neîndeplinirea obligaţiilor la care se angajase într-un contract anterior nu-i mai permit lui Mircea Dinescu să încerce preluarea acelor pământuri", explică şeful ADS, Nicolae Giugea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite