Pensionară „omorâtă“ în acte de Casa de Pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octogenara  nu şi-a mai primit pensia de şapte luni
Octogenara nu şi-a mai primit pensia de şapte luni

Ana Badea, 80 de ani, a rămas de câteva luni fără bani deoarece nu mai apare ca pensionară, ci ca decedată. Bătrâna din comuna doljeană Celaru, Ana Badea, se străduieşte de şapte luni să-şi recupereze drepturile băneşti pierdute din cauza unei erori a funcţionarilor.

CITEŞTE ÎNTREAGA POVESTE A PENSIONAREI „OMORÂTĂ“ ÎN ACTE DE CASA DE PENSII

Bătrâna de 80 de ani şi-a primit ultima dată pensia, în valoare de 291 de lei, în iunie 2009. Pentru că în următoarele două luni poştaşul nu o mai trecut pe la casa ei, aceasta şi-a trimis fiul la Craiova pentru a afla ce s-a întâmplat. Citeşte aici cum şi-a creat un pensionar din Banat 12 identităţi

Mai citiţi şi:

Soția nu a lăsat legiștii să scoată cadavrul soțului mort de câteva zile, din casă

O bătrână de 96 de ani, dispărută de sâmbătă, este căutată cu câinii de urmă

O pensionară a fost lovită pe trecerea de pietoni de un cetăţean german

Bunicuţele studente

„L-am trimis pe Paul la Casa de Pensii, dar degeaba, nu ne-a lămurit nimeni. Au zis să aşteptăm, că se rezolvă", povesteşte bătrâna. Abia în luna octombrie avea să afle de la un consătean, angajat al Casei de Pensii Dolj, că în baza de date a insituţiei aceasta figurează ca fiind decedată. Un funcţionar greşise o cifră din codul numeric personal al unui decedat.

„Când am auzit, m-am dus repede la Craiova, că nu îmi venea să cred. Cum sunt eu bătrână, m-am urcat în microbuz şi direct la Casa de Pensii am fost să întreb. Când au băgat acolo în calculatorul ăla numărul meu de dosar, mi-a spus domnişoara aia de la ghişeu că acolo apare o persoană decedată. Păi, cum să fiu decedată? Când s-a uitat mai bine, mi-a spus că la dosarul meu apare numele Sârbu Mihai, că i-au oprit pensia pentru că a murit şi că a încasat familia şi ajutoru' de înmormântare. Mi-a venit rău atunci. Cum să fie un om mort în locul meu când eu trăiesc, sunt vie?", ne-a povestit, printre lacrimi, bătrâna.

A anunţat eroarea acum trei luni

Deşi au trecut mai bine de trei luni de când s-a identificat greşeala, femeia încă nu şi-a recuperat banii pierduţi. Bătrâna a completat până acum două cereri pentru recuperarea pensiei, în lunile noiembrie şi decembrie.

„Pe 23 decembrie am fost iar la Craiova, am completat o cerere şi mi-au spus că nu pot să îmi dea banii pentru că mai au doar 800 de lei în casă, iar eu trebuie să primesc mai mult", susţine bătrâna.

Ultimul drum la Casa de Pensii Dolj l-a făcut chiar acum câteva zile, de supărare că tot nu şi-a primit pensia. „Mi-au spus ultima dată să stau liniştită. Au zis că în luna februarie o să primesc 17 milioane de lei (1.700 lei), pensia pe care trebuia să o iau din iunie. Dar până acum de ce nu mi-au dat banii? Că stau pe drumuri de patru luni pentru nişte amărâţi de bani", mai spune femeia.

Singurul său venit în toate aceste luni au fost cei câţiva zeci de lei pe care i-a primit de la săteni pentru că le-a tămâiat mormintele rudelor.

„A fost o greşeală a unui funcţionar"

Conducerea Casei de Pensii Dolj a lămurit repede problema. Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii Dolj, ne-a spus că unul dintre funcţionari, în loc să-l oprească de la plată pe cel decedat cu adevărat, a tastat greşit o cifră din CNP-ul decedatului şi au nimerit-o pe bătrâna din Celaru.

„Într-adevăr, a fost o problemă. În loc să-l sisteze pe cel decedat, au sistat-o pe Ana Badea. Este vorba de o cifră tastată greşit. Se va rezolva. În februarie va primi toate sumele restante. Noi am trimis pe numele ei cererile, dar nu au fost luate încă de Casa Naţională de Pensii", ne-a declarat Daniel Baciu.

"Au zis că în luna februarie o să primesc 17 milioane de lei, pensia pe care trebuia să o iau din iunie. Dar până acum de ce nu mi-au dat banii? Că stau pe drumuri de patru luni pentru nişte amărâţi de bani."
Ana Badea
pensionară

AR DA ÎN JUDECATĂ CASA DE PENSII

Femeia spune că a fost nevoită să se împrumute de la cunoscuţi pentru cheltuielile curente: „Maică, ar trebui să îi dau în judecată că am cheltuit o mulţime de bani împrumutaţi de la vecini... Rămăsesem fără niciun leu. Abia aştept să îmi primesc banii ca să-mi plătesc
datoriile."

Şpagă pentru pensie de boală

Doctoriţa Valentina Goga, acuzată de corupţie

Doctoriţa Valentina Goga, acuzată de corupţie

Bătrâni şi bolnavi, sute de pensionari sunt nevoiţi să bată drumurile la casele de pensii sau, mai grav, sunt obligaţi să dea şpagă pentru a obţine documentele ştampilate pentru pensiile de boală, deşi sunt îndreptăţiţi de lege.

Dovadă şi cazul doctoriţei din Craiova, supranumită „Doamna Goga de la pensii", care lua şpaga de la pensionari cu faţa la perete, de frică să nu fie prinsă. Membră în Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei de Pensii Dolj, Valentina Goga lua, conform anchetatorilor, până la 5.000 de lei mită pentru a-şi pune parafa pe un dosar.

500 de lei şpagă de la un bolnav de TBC

Anchetatorii cazului susţin că 90% dintre dosarele vizate de Valentina Goga sunt ilegale. Deşi au realizat un flagrant ca la carte, fiind prinsă şi filmată în timp ce primea 500 de lei de la un bolnav de TBC, poliţiştii au rămas cu buza umflată după ce doctoriţa şpăgară a fost lăsată în libertate de către magistraţii craioveni.

Bătrânul care a denunţat-o a mers la poliţie şi a spus că nu are de unde să dea banii pe care ea i-a cerut deoarece e atât de sărac încât are o singură cămaşă. 

Procesul doctoriţei acuzate de corupţie continuă cu ea în libertate, aceasta ieşind din arest după ce i-a convins pe judecătorii de la Curtea de Apel Dolj că nu prezintă niciun pericol pentru societate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite