Corupţia de la ANAF: „200.000 de euro şi te rezolv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Gavrilă negocia ca la piaţă şpăgile cu un cetăţean italian, acceptând chiar şi banii în rate. Consilierul superior ANAF Adrian Nicolae Gavrilă, arestat preventiv, a recunoscut în interceptările făcute de SRI că a primit mită aproximativ 120.000 de euro de la Antonello Celestini.

Citeşte şi:
Bossul Vămii Timişoara, acuzat că cerea şpagă de 60 de euro/tonă de marfă ilegală

Gavrilă ar fi luat între 7.000 şi 10.000 de euro, în perioada 2008-2009, de la italian, iar în schimb, ar fi intervenit la şefii săi pentru a  nu bloca conturile societăţii Galaxy Tobacco, la care Celestino era administrator. Galaxy Tobacco avea datorii istorice la bugetul de stat de aproximativ 125 de milioane de euro. „Băi, eu întotdeauna te-am scos ieftin! Da, te-am scos sau nu te-am scos ieftin?", îi reamintea consilierul, spunându-i că relaţiile sale sunt sus-puse.

Mita de 30.000 de euro, prea mică

Unul dintre şefii pe lângă care Gavrilă s-a lăudat că are influenţă, potrivit unei interceptări din noiembrie 2010, ar fi fost Viorel Comăniţă, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV).  În discuţie, Gavrilă şi Celestini amintesc de un episod din anul 2008, când italianul avea probleme cu plata accizelor pentru 960 de tone de tutun, iar Comăniţă era director în cadrul ANV.

Gavrilă a povestit cum Comăniţă ar fi pretins  400.000 de euro, adică 1% din acciza datorată statului român, pentru a debloca pentru export tonele de tutun. Suma a scăzut apoi la 200.000 de euro, dar cum Celestini avea doar 30.000 de euro, „afacerea" a căzut. Celestini a fost trimis în judecată, la sfârşitul anului trecut,  pentru modul în care a exportat cele 960 de tone de tutun, alături de fostul secretar de stat din Ministerul de Finanţe şi fost deputat PDL Graţiela Iordache şi de fostul senator PSD Vasile Duţă.

Tutunul blocat

Tot în noiembrie 2010, Celestini i s-a plâns lui Gavrilă că ANAF i-a blocat 63 de containere cu tutun în porturile Constanţa şi Giurgiu, deoarece firma lui, Italian Tobacco Production, era dată în consemn vamal. „Te-am ajutat de fiecare dată super rezonabil", îşi lăuda serviciile Gavrilă.

Italianul i-a oferit 200.000 de euro, să-i dea funcţionarilor de la vamă,  pentru a-i debloca marfa. „Da, ok", a venit răspunsul. Gavrilă s-a angajat că se va duce personal şi va negocia cu cei de la vamă, pentru a le reduce pretenţiile şi garantat „se va rezolva 100%".

Fără controale, pe şpagă

Celălalt arestat din dosar, avocatul Marius Stăncescu, a fost înregistrat ambiental când se lăuda lui Celestini că are influenţă pe lângă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Avocatul îl asigura pe italian că „ intervine la acesta pentru a-l proteja în activităţi de contrabandă cu ţigări".

În discuţii, Stăncescu şi Celestini au pus la punct un plan, să înfiinţeze o fabrică de ţigarete, care să funcţioneze clandestin, în localitatea Videle. Italianul urma să se ocupe de administrarea fabricii, de găsirea muncitorilor, iar Stăncescu, prin influenţa pe care o are pe lângă preşedintele ANAF, îi va asigura protecţia în sensul că "nu se vor efectua controale şi-l lasă să lucreze liniştit".

„1.000.000 de euro pentru Blejnar"

Stăncescu a acceptat promisiunea ca, prin intermediul său, să se remită suma de 1.000.000 de euro preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, şi a pretins pentru sine un procent de zece la sută pentru intervenţia sa pe lângă preşedintele Agenţiei. Într-o altă discuţie, Celestini îi cerea ajutorul avocatului pentru deblocarea a 63 de containere de tutun, blocate în porturile Constanţa şi Giurgiu. Atunci Stăncescu i-a explicat că firma lui este dată în consemn vamal şi că şeful ANV Viorel Comăniţă ar pretinde 300.000 de euro pentru deblocarea tutunului.Banii urmau să fie transferaţi într-un cont extern al lui Stăncescu, din Insulele Virgine, el fiind garantul, iar sumele erau remise lui Comăniţă după ce tutunul ar fi ajuns în Italia. Comăniţă şi Blejnar au negat orice implicare, ei fiind de fapt cei care au constatat mai multe nereguli şi au făcut plângeri la Parchet.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite