Copos vrea să îl lase fără casă pe Dan Ioan Popescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Copos s-a vârât în afaceri atât de complicate cu statul, încât acum se află în situaţia unui câine care constată că-şi muşcă propria coadă: a ajuns să-l evacueze din casă pe un fost coleg de partid. Un apartament aflat la doi paşi de Guvern, unde locuieşte de ani buni fostul ministru Dan Ioan Popescu, este revendicat prin instanţă de patronul Rapidului, George Copos.

Fostul vicepremier şi patron al echipei de fotbal Rapid, George Copos, cere judecătorilor să-l evacueze pe fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, din locuinţă întrucât aceasta i-ar aparţine, ca urmare a cumpărării drepturilor litigioase asupra proprietăţii încă din anul 2001.

Mai citeşte şi:

La uşa miliardarilor

Copos cere executarea, prin predare silită imobiliară,  a lui DIP susţinând că este proprietarul în acte al apartamentului, cu suprafaţa de 103, 03 metri pătraţi şi al terenului în folosinţă de 18, 22 metri pătraţi, după ce a cumpărat drepturile litigioase ale imobilului. În acelaşi timp şi fostul ministru al Economiei este proprietar în baza unui contract de vânzare-cumpărare.

100.000 de dolari pentru trei etaje

Copos a achiziţionat, la 6 noiembrie 2003, drepturile litigioase deţinute de SC Vox Univers - aflată în faliment - pentru mai multe spaţii cu destinaţia de birouri, situate la etajele 1, 2 şi 6 într-un bloc de pe Calea Victoriei nr. 155. Preţul tranzacţiei: 100.000 de dolari. Vânzătorul era Cornel-Virgil Florea, administrator la Consulta '99 - societatea care a fost aleasă de Tribunalul Bucureşti ca administrator judiciar al Vox Univers.

„Noi, părţile contractante, declarăm pe propria răspundere că preţul real al acestei vânzări, stabilit de comun acord, este de 100.000 de dolari fără TVA", se arată în document. Drepturile litigioase pentru aceste proprietăţi s-au judecat în instanţele bucureştene din anul 2003. În urmă cu aproape două luni, Curtea Supremă l-a confirmat, printr-o hotărâre din 31 mai 2010, pe patronul echipei Rapid, George Copos, ca fiind proprietar al acestor imobile.

Apartamentele „revendicate" de Copos au aparţinut Consiliului Local al Municipiului Bucureşti. La 19 august 1994, printr-un contract de vânzare-cumpărare, apartamentele au fost achiziţionate de Biroul de Turism pentru Tineret (BTT), cu destinaţia locuinţe de serviciu pentru angajaţi. Patru ani mai târziu, la 15 mai 1998, BTT a vândut aceste imobile societăţii Vox Univers, împreună cu „drepturile şi obligaţiile litigioase, în legătură cu mai multe spaţii, din raporturile juridice existente între BTT şi SC Luxor T&D Impex".

Blocul în care se află apartamentele revendicate de Copos

image

Printre apartamentele aflate în litigiu se număra şi cel aparţinând lui Dan Ioan Popescu. Dan Ioan Popescu a achiziţionat, la 30 martie 2001, acest apartament de la SC Luxor T&D Impex, reprezentată de Paul Opriş, fostul patron al televiziunii Tele 7abc.

Gheorghe Copos susţine în cererea de chemare în judecată că dreptul de proprietate al lui DIP a fost „înscris provizoriu la Cartea Funciară nr. 59817", după cinci ani, la 15 februarie 2006, cu menţiunea „până la soluţionarea litigiilor".

„Este evident că sintagma «înscrierea provizorie a dreptului de proprietate, până la soluţionarea litigiilor» se referă la litigiile care erau pe rolul diferitelor instanţe de judecată", susţine Copos. Acesta nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, fiind plecat pe un şantier din Braşov, unde nu există semnal pentru telefoanele mobile, conform reprezentanţilor „Ana Holding", proprietatea lui George Copos.

Contraatacul lui Dan Ioan Popescu

Dan Ioan Popescu s-a declarat stupefiat de acţiunea introdusă în instanţă de către George Copos, mai ales că în opinia ­sa-ar fi putut să-l contacteze înainte. DIP este de părere că patronul rapidist vrea de fapt să-şi facă un hotel în acel bloc şi doreşte să pună mâna pe toate apartamentele.

Fostul ministru a declarat ieri pentru „Adevărul"că a fost cumpărător de bună-credinţă şi a luat apartamentul cu toate actele în regulă. „Abia acum am aflat, din declaraţia domnului Copos, că domnia sa ar fi implicat în afacere şi că eu, culmea ridicolului, trebuie să evacuez rapid casa", a mai arătat Popescu.

Fostul demnitar susţine că nu a fost înştiinţat oficial în legătură cu procesul deschis de George Copos, dar a menţionat că-l va acţiona, la rândul său, în instanţă.

"Îl voi da în judecată pe domnul Copos, mi se pare complet lipsit de eleganţă ce a făcut, acum se vede adevăratul caracter."
Dan Ioan Popescu
fost ministru al Industriilor

Faţă-n faţă cu Justiţia

Patronul rapidist a fost implicat în afaceri imobiliare scandaloase şi cu Loteria Română. De altfel, această afacere l-a dus pe George Copos în faţa instanţei sub acuzaţia de spălare de bani şi manipularea pieţei de capital. Copos a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în două dosare.

În „Loteria I", Copos este acuzat că ar fi vândut Loteriei Naţionale 38 de spaţii comerciale la preţuri mult supraevaluate, creând astfel un prejudiciu de aproximativ un milion de euro. În acest dosar, Copos a fost trimis în judecată în iunie 2006.

În cea de-a doua cauză, cunoscută sub denumirea de „Loteria II", Copos a fost trimis în judecată în decembrie 2008, fiind acuzat de manipularea pieţei de capital după ce o societate de-a sa a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului

Proprietăţii de Stat prin cumpărarea spaţiilor care ulterior le-a vândut Loteriei Naţionale. Copos are probleme şi în ceea ce priveşte ­transferurile internaţionale de fotbalişti, el fiind judecat pentru spălare de bani în momentul mutării în străinătate a jucătorilor Cristian Dulca şi Florin Bratu.

DIP, probleme cu averea

Şi Dan Ioan Popescu a avut ceva emoţii în justiţie după ce fostul procuror general Ilie Botoş a cerut, în 2006, Comisiei de Control a Averilor din cadrul Instanţei Supreme, verificarea averii fostului demnitar. Comisia a stabilit atunci că soţii Elena şi Dan Ioan Popescu nu pot justifica legalitatea unor bunuri dobândite, în valoare de 4,6 milioane de lei.

Ca urmare a acestei concluzii, comisia a decis instituirea sechestrului asigurator pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile obţinute de soţii Elena şi Dan Ioan Popescu în perioada decembrie 2000-decembrie 2004.

Totodată, comisia a cerut Instanţei Supreme să dispună confiscarea bunurilor pentru care soţii Popescu erau acuzaţi că nu le pot justifica. În octombrie 2007, judecătorii Înaltei Curţi au decis: Elena şi Dan Ioan Popescu au dobândit legal întreaga avere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite