Contribuţiile sociale, plafonate la 1.500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit declaraţiilor ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, persoanele care au venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de 16,5%, similare celor achitate de orice angajat cu carte de muncă, adică - asigurări sociale - 10,5%, contribuţii la asigurări de sănătate - 5,5% şi asigurări de şomaj - 0,5%.

Vlădescu: În 2011 salariile nu vor fi în niciun caz precum cele din 2010

CEDO, o soluţie prea târzie pentru pensionari

Vlădescu: Legea reducerii salariilor şi pensiilor nu va fi declarată neconstituţională

Vlădescu a explicat că suma maximă pentru care se aplică CAS este de aproximativ 10.000 de lei pe an (cinci salarii medii brute pe economie), taxele suplimentare plătite de beneficiar ridicându-se la 1.500-1.600 de lei, anual. În acelaşi timp, cota dedusă din contractele de autor, care este acum de 40%, scade la 20%, de la 1 iulie 2010.

În cazul veniturilor provenind din realizarea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi diminuată de la 50%, cât este în prezent, la 25%.

Modalitatea de plată a contribuţiilor sociale provenite din contractele de drepturi de autor este ambiguă în ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, spun specialiştii. „Trebuie să aşteptăm normele de aplicare a ordonanţei pentru a înţelege cum se vor plăti acestea", a spus Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

500.000 de persoane, afectate

Surse din acest minister au declarat că, cel mai probabil, contribuţiile la asigurările sociale pentru beneficiarii de venituri independente care au şi contracte de muncă vor fi reţinute la sursă de către angajatori, la fel ca şi impozitul pe venit.

O soluţie pentru persoanele care obţin venituri doar din activităţi independente ar fi aceea a încheierii de contracte cu direcţia judeţeană de pensii, cu casa de asigurări de sănătate şi cu agenţia locală de ocupare a forţei de muncă, pentru a plăti contribuţiile la pensii, sănătate şi şomaj, devenite obligatorii prin modificările aduse Codului Fiscal.

În România, 550.000 de persoane obţin venituri din activităţi independente (artişti, jurnalişti, scriitori, IT-işti, contabili, consilieri). Dintre acestea, 80.000 au contracte de drepturi de autor.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite