Contre interetnice pe statui: "Matei Corvin a fost învins de Ştefan cel Mare şi Sfânt"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bătrân a depus marţi o coroană de flori cu o panglică tricoloră pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi un text despre înfrângerea regelui Ungariei de către Ştefan cel Mare, aceasta fiind dată jos de un angajat al unei firme de salubritate şi aruncată la gunoi.

Poliţistul comunitar al Primăriei Cluj care patrulează în zona Pieţei Unirii a declarat, marţi, pentru Mediafax că a fost vorba despre o persoană în vârstă care a depus coroana şi a lipit cu scotch panglica pentru a putea fi citită de trecători.

"A fost vorba despre o persoană în vârstă care a depus, marţi, o coroană de flori cu o panglică tricoloră pe statuia lui Matei Corvin şi a lipit panglica cu scotch, după care a plecat. Mai erau pe statuie alte două coroane de flori cu panglică în culorile roşu, alb şi verde", a spus poliţistul comunitar.

Pe panglica coroanei a fost scris textul "Matei Corvin a fost învins la Baia în 1467 de către Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ca drept dovadă a ridicat o mănăstire pe platoul Feleacului din partea românilor".

Coroana de flori cu tricolorul românesc, dar şi celelalte două coroane cu panglică în culorile roşu, alb şi verde au date luate jos de pe statuie de un angajat al unei firme de salubritate şi aruncate la un tomberon de gunoi aflat în apropiere.

Incidentul vine la scurt după ce pe statuia lui Matei Corvin a fost amplasată o plăcuţă cu textul "1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»". Consulul ungar cere îndepărtarea plăcuţei de pe grupul statuar Matia Corvin, pentru că „stârneşte tensiuni interetnice"

image

Citeşte şi:

Patriotismul gunoiului: simbol unguresc pe hârtie igienică şi tricolorul român pe pubele

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite