Contrabandă cu efecte mortale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de arestări de la frontieră duce la incidente stranii. Un bulgar a făcut infarct în Vama Albiţa după ce vameşii i-au găsit 30 de pachete de ţigări de contrabandă. Iar mii de cartuşe de ţigări de contrabandă au dispărut din depozitul poliţiei de la Buzău.

Ţigările de contrabandă au ucis un şofer de TIR din Bulgaria la graniţa de est a Uniunii Europene. Bulgarul, în vârstă de 48 de ani, a făcut infarct sâmbătă la prânz, când vameşii de la Albiţa i-au găsit în cabină 30 de pachete de ţigări moldoveneşti. „Cetăţeanul bulgar venea din Republica Moldova şi se îndrepta către Bulgaria. El transporta sticle şi borcane. În momentul în care camionul a fost supus unui control fizic, în cabina vehiculului au fost găsite 30 de pachete de ţigări", a declarat Irina Mirică-Gheucă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui. Imediat, susţin poliţiştii, bulgarului i s-a făcut rău şi a leşinat. „Am sunat la 112, a venit o ambulanţă, însă medicii nu au putut face nimic. Din ce am înţeles, şoferul a suferit un atac cerebral", a precizat Manuel Nacu, adjunctul şefului IJPF Valsui.

Două pachete, limita legală

Conform noilor prevederi legale, pentru a se preveni contrabanda cu ţigări, este interzisă intrarea în ţară cu mai mult de două pachete de ţigări. „Pentru cele 30 de pachete de ţigări, şoferul risca o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 lei", a spus Emil Bordeianu, şeful Vămii Vaslui.

Citiţi şi:

Vameşii îşi achitau din şpăgi datoriile de la butic

Ceilalţi şoferi îi arată cu degetul pe vameşi, pe care îi consideră vinovaţi de moartea prietenului lor. „Eu am băut cu el o cafea înainte şi nu avea nimic. Când i-au găsit pachetele cu ţigări, omului i-a venit rău şi a făcut infarct", a spus un alt şofer de TIR din Republica Moldova. Acesta a adăugat că acum vameşii sunt mult mai riguroşi şi fac verificări abuzive. „El a murit din cauza vameşilor. Parcă făcuse nu ştiu ce crimă, nu că avea câteva pachete de ţigări", a încheiat moldoveanul. Cadavrul bulgarului a fost ridicat de Serviciul de Medicină Legală.

Furt din marfă furată

image

Ţigări de contrabandă furate din depozitul poliţiei Foto: Iulian Bunilă

Peste 50.000 de pachete de ţigări confiscate de vameşii buzoieni au dispărut fără urmă dintr-un depozit de la marginea oraşului, care aparţine unui producător local. Poliţiştii şi procurorii încearcă acum să afle dacă furtul, descoperit vineri, a fost comis cu ajutorul angajaţilor antrepozitarului fiscal, autorizat să le depoziteze şi să le distrugă. Poliţiştii dau de înţeles, potrivit primelor cercetări, că ţigările ar fi ajuns deja pe piaţa neagră, dar ancheta este încă în desfăşurare. Procurorii au ridicat mai multe documente de transport şi de confiscare a ţigărilor şi au audiat câteva persoane.

Vameşii cred că au de-a face cu o reţea de infractori bine organizată, pentru că depozitarea ţigărilor s-a făcut, spun ei, după reguli precise. „Cele 52.735 de pachete de ţigarete erau depozitate potrivit legii de către un antrepozitar fiscal de producţie, care ar fi trebuit să vegheze ca acestea să nu ajungă din nou pe piaţa neagră. Este foarte greu de înţeles pentru noi, în condiţiile în care ai camere video de supraveghere, ai pază la poartă, cum să dispară o aşa cantitate. Aici sunt mai multe variante. Fie au dispărut în cantităţi mici, fie au fost transportate o singură dată, disimulate într-o altă încărcătură, într-un camion", spune Marinela Enescu, directorul Vămii Buzău.

Recidivă

Aceasta este a doua dispariţie de ţigări de contrabandă din judeţul Buzău, în mai puţin de o jumătate de an. În vara lui 2010, din depozitul de la Râmnic al aceleiaşi firme au dispărut peste 120.000 de pachete de ţigări de contrabandă ce erau depozitate în custodie. Deşi dispariţia este anchetată de mai bine de o jumătate de an, poliţiştii au găsit doar ţapul ispăşitor: gestionara firmei care nu ar fi trecut în evidenţele primare informaţiile legate de marfa confiscată. Ea a fost amendată de organele de control cu 20.000 de lei, iar pe numele ei a fost deschis dosar penal pentru neglijenţă în serviciu. Valoarea prejudiciului cauzat statului de cele două loturi de ţigarete de contrabandă, care probabil au ajuns din nou pe piaţa neagră, este în total de aproape un milion de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite