Spor de xerox pentru primarul "iradiat" la cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pedelistul Constantin Hogea înşală aşteptările şefului său Emil Boc şi propune un spor aberant
Pedelistul Constantin Hogea înşală aşteptările şefului său Emil Boc şi propune un spor aberant

Primarul oraşului Tulcea propune ca angajaţii din administraţia locală să primească un adaos de 12-15% la salariu drept „spor de xerox“. Ideea edilului-şef Constantin Hogea vine la scurt timp după ce Guvernul a impus eliminarea sporurilor pentru bugetari ca măsură de austeritate.

Proiectul cu care primarul din Tulcea, Constantin Hogea, iese mâine la rampă în şedinţa de Consiliu Local are şi o motivaţie: angajaţii instituţiei suferă mult din cauza radiaţiilor emise de aparatura din birouri. Culmea, în viziunea primarului pedelist, angajaţii au de suferit chiar de pe urma maşinilor de multiplicare.

Ministerul Finanţelor: 400.000 de angajaţi de la stat au primit sporuri ilegale în 2008 şi 2009/Nicolae Văcăroiu dezminte informaţia

Sporuri ilegale în administraţia locală

Practic, prezenţa unui simplu xerox în sediul Primăriei le va aduce funcţionarilor bani frumoşi în plus la salariu, chiar retroactiv, deoarece proiectul, deşi va fi supus aprobării mâine, precizează că sporul se va acorda de la 1 ianuarie 2010.

De ce acest spor? Pentru că legea permite, motivează relaxat primarul Constantin Hogea. „Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice stabileşte anumite sporuri. Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat, poate fi acordat personalului salarizat şi anume personalului din consilii, primării şi servicii publice din subordinea acestora", se arată în motivarea primarului.

De acest spor care va goli bugetul local de aproximativ 500.000 de lei anual ar urma să beneficieze cei peste trei sute de funcţionari angajaţi în Primăria Tulcea şi care ar urma să le aducă câte 50 de lei de căciulă.

Opoziţia se opune

„Ar fi bun orice spor, dar trebuie să fie şi bani ca să se dea. Asta e, calculatoarele noastre sunt mai vechi decât cele de la Consiliul Judeţean şi fac mai multe radiaţii, şi monitoarele la fel!", a declarat un angajat al Primăriei Tulcea.

Consilierii din opoziţie se miră de faptul că primarul nu se teme de mai marele Boc şi spun că vor vota împotrivă. „Categoric o să votez împotrivă! Păi, toată lumea zice că e criză, Boc spune să nu se mai dea pensii şi sporuri nesimţite şi Hogea vrea spor de multiplicare. Dar dacă vrea primarul, se aprobă pentru că are majoritate absolută în Consiliul Local!", ne-a declarat consilierul penelist Ciprian Pericleanu.

Bonus pentru refacerea capacităţii de muncă

Legea salarizării unice a făcut ordine în veniturile bugetarilor. Nu ale tuturor însă. Au rămas şi numeroşi funcţionari publici care primesc sporuri mai mult sau mai puţin legale. Cei 256 de angajaţi ai Primăriei Baia Mare primesc, spre exemplu, din aprilie 2009, câte 500 de lei în plus la remuneraţia lunară drept „spor pentru refacerea capacităţii de muncă".

„Este un drept stipulat de contractul colectiv de muncă", a declarat Rodica Brad (foto), secretara Primăriei Baia Mare. Salariile în administraţia băimăreană variază de la 600 de lei net la aproape 3.000 de lei. Cel mai mare salariu este cel al secretarei Rodica Brad, care câştigă, pe hârtie, peste 4.000 de lei, din care rămâne cu 2.900 de lei, plus sporul de 500 de lei.

Criza nu a afectat acordarea sporurilor şi a primelor nici pentru angajaţii Consiliului Judeţean Dolj. Aceştia primesc un spor de condiţii vătămătoare, o primă de 330 de lei pentru achiziţionarea de haine, dar şi 300 de lei primă de vacanţă. În plus, funcţionarele din administraţia judeţeană primesc şi 150 de lei ca primă de 8 Martie.

Un spor de care beneficiază majoritatea funcţionarilor din primării, prefecturi şi consilii judeţene este cel „de antenă". Angajaţi din Palatul Administrativ din Timişoara, unde funcţionează şi Prefectura, şi Consiliul Judeţean Timiş, au primit până la începutul acestui an spor de antenă, deşi nu exista niciun dispozitiv de acest gen montat pe clădire.

Tipuri de sporuri

- Sporul de zâmbet
- Sporul de relaţii cu publicul
- Sporul de xerox
- Sporul de ecran
- porul de acomodare la locul de muncă după revenirea din concediul de odihnă
- Sporul de refacere a capacităţii de muncă
- Sporul de cantină
- Prima pentru căsătorie
- Prima pentru ziua de naştere
- Spor de confidenţialitate (pentru şoferi)
- Spor de mobilitate pentru consilierii juridici
- Spor pentru condiţii de încordare psihică
- Spor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă

Statul cere banii daţi ilegal

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat ieri că inspectorii
Curţii de Conturi au identificat 400.000 de bugetari care primeau sporuri ilegale la sfârşitul anului 2009. Aceştia au încasat circa două milioane de euro, bani necuveniţi şi care trebuie recuperaţi chiar de instituţiile care au acordat ilegal aceşti bani.

Câteva ore mai târziu însă, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, a explicat că secretarul de stat Gherghina a preluat greşit datele din „Raportul privind cheltuielile de personal la nivelul bugetelor locale în perioada 2005 - 2008, precum şi categoriile de sporuri de care beneficiază personalul din Administraţia Publică".

În acest raport, finalizat în octombrie 2009, Curtea de Conturi scria că 235.000 de angajaţi din administraţia locală au încasat în 2008 sporuri ilegale în valoare de 249 de milioane de euro, şi nu doar de două milioane de euro, cum susţinuse secretarul de stat de la Finanţe.

La ora 19.30 secretarul de stat revine cu o precizare: cele 2 milioane de euro sunt sporurile ilegale ce vor fi recuperate în mod cert.

Bonusurile ilegale sunt cele care nu au fost acordate prin legi, hotărâri de Guvern sau ordine de ministru. Este vorba de sporurile „inventate" în adiministraţia locală, de exemplu prin hotărâri ale consiliilor locale sau prin contractele colective de muncă. Drepturile ilegale constatate de Curtea de Conturi sunt o serie de sporuri, printre care sporul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, cel pentru refacerea capacităţii de muncă, cel pentru refacerea după concediul de odihnă, sporul pentru ţinută decentă sau cel de funcţie publică.

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat atunci când a aflat că încă se dau sporuri ilegale: „Ce să le facem noi? Au toate datele necesare pentru a nu face nicio «confuzie»".

Ce părere ai despre sporurile nesimţite?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite