Ministerul Finanţelor: 400.000 de angajaţi de la stat au primit sporuri ilegale în 2008 şi 2009/Nicolae Văcăroiu dezminte informaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a calificat drept "inepţie" declaraţiile potrivit cărora România riscă să intre în încapacitate de plată. Aceste afirmaţii au fost făcute de liberalul Crin Antonescu când a criticat ideea de taxare a pensiilor.

UPDATE Preşedintele Curţii de Conturi a declarat că raportul enunţat astăzi în declaraţiile făcute de Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul ministerului de Finanţe, este, de fapt, un document inexistent. Nicolae Văcăroiu a precizat că nu există un raport al Curţii de Conturi pe 2008-2009, ci pe 2005-2008, în care se precizează că  235.000 de persoane au încasat aceste sporuri, iar suma care ar urma a fi recuperată se ridică la 249 de milioane de euro.

"Aceste sporuri date prin contracte colective de muncă, dar fără bază legală în plan local, reprezintă la nivelul unui an circa 249 de milioane de euro şi cei verificaţi, la care s-a constatat suma asta, sunt 235.000 de persoane. Raportul se referă la 2005-2008, toată acţiunea asta s-a făcut în 2009. (...) Eu controlez întotdeauna un an în spate. Eu în 2009 am controlat 2008", a afirmat preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, pentru Realitatea TV.

UPDATE: Circa 400.000 de bugetari au primit sporuri ilegale în anii trecuţi, suma pe care statul o are de recuperat ridicându-se la aproximativ două milioane de euro

Reprezentanţii ministerului Finanţelor au declarat că circa 400.000 de angajaţi de la stat au primit în anii anteriori sporuri ilegale, precum sporul pentru recuperare de după concediu, sporul pentru ţinută decentă. Suma pe care statul o are de recuperat statul se ridică la circa două milioane de euro.

Oficialii de la Finanţe au explicat astfel scăderea veniturilor bugetarilor începând din ianuraie 2010.

Vlădescu: Declaraţiile că România ar fi în incapacitate de plată sunt antinaţionale şi creează emoţii pe pieţe

"Declaraţiile că Romania ar fi in incapacitate de plată nu numai că sunt o inepţie, dar sunt antinaţionale şi creează emoţii pe pieţe. Aşa ceva nu există, România nu are probleme de lichidităţi", a afirmat, miercuri, Sebastian Vladescu, intr-o conferinţă de presă omună cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

"Avem cheltuieli sociale şi pentru salarii enorme. Niciodată această ţară nu va evolua, dacă nu va da bani pentru investiţii. (...) Orice creştere de pensii ar însemna un transfer de bani dintr-un alt sector al economiei", a precizat Vlădescu.

Şeful Finanţelor a declarat că nu există probleme privind plata pensiilor şi salariilor, însă a precizat că  tranferul de bani spre bugetul de pensii se ridică la şapte milioane de lei anual.

"Reuşim să plătim pensiile şi salariile, niciun cetăţean român nu trebuie să aibă emoţii", a dat asigurări ministrul Finanţelor.

De asemnea, Vlădescu a precizat că nu va fi aplicată o impozitare suplimentară a pensiilor.

Vlădescu a precizat că Excutivul face eforturi pentru a menţine stabilitatea macroeconimică şi a adăugat că "echilibrul macroenomic al României a fost tulburat profund în anii 2007-2008".

"Din păcate, aşa cum alte ţări trebuie să o facă în acest moment mai dur, România trebuie să îşi ajusteze cheltuielile", a precizat oficialul de la Finanţe.

Bugetari mulţi şi ineficienţi

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că eficienţa angajaţilor de la stat este printre cele mai scăzute din Europa, în contextul în care 10,2% din produul intern brut (PIB) al României se duce către cheltuieli cu salarizarea bugetarilor. Spre deosebire de România, Germania cheltuieşte în acest scop 6,9% din PIB.

"În România chetuielile bugetare sunt mult peste eficienţă, mult peste ceea ce ne putem permite", a spus Vlădescu.

Şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan a dat asigurări că nu vor exista probleme cu plata pensiilor.

"Pensiile nu au nicio problemă în a fi plătite", a declarat Şeitan.

Acesta a preciazt că legea pensiilor va fi probabil aprobată în acestă sesiune parlamentară.

De asemenea, potrivit ministrului Muncii, rata şomajului înregistrată în ianuarie, de 8,,1% , rămâne deocamdată constantă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite