La bordul distrugătorului american USS Oscar Austin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru trei zile, cei 300 de militari de la bordul navei americane de război s-au antrenat cu soldaţii români. În timpul liber, oaspeţii au vizitat litoralul românesc. Un masiv din metal, care poate distruge cu uşurinţă un submarin sau ţine piept unei flote de avioane de atac. Totul funcţionează însă cu precizia unui ceas elveţian.

Distrugătorul a ajuns la Constanţa, săptămâna aceasta, din Portul Norfolk al Statelor Unite după un marş de trei săptămâni, iar prima grijă a fost aprovizionarea cu alimente de bază: cartofi, morcovi, varză şi fructe. În câteva minute, totul era la locul lui. Nici nu ai fi zis că acolo s-a descărcat un camion de alimente.

Mai citeşte şi:

Totul despre noul NATO

USS Oscar Austin şi-a câştigat pe deplin denumirea de distrugător. La bordul navei se află lansatoare de rachete şi un tun de calibrul 54 pentru lupta de suprafaţă, dar şi cea antiaeriană. Nici măcar o privire nu pare să poată penetra fuzelajul din metal. Culoarele sunt întunecate şi înguste, „tapetate" cu ţevi, conducte, robineţi, extinctoare mai mari sau mai mici, iar uşile de legătură sunt masive, cu sistemele de închidere greu de manevrat.

60 de femei în uniformă

Dintre cei 300 de membri ai echipajului, 60 sunt femei. Cot la colt cu colegii lor, spală puntea, pregătesc armamentul sau fac de pază pe timpul nopţii. „Nu mă gândesc la faptul că sunt femeie pe navă. Vin la lucru, îmi fac treaba. Nu se face niciun fel de diferenţă de sex sau de rasă. Cred că femeile sunt la fel de bine pregătite ca şi bărbaţii", a precizat lt. Katelyn Hertenstein (24 de ani), care se află pe distrugător de doi ani. Nu neagă că au fost şi momente dificile, dar îi place ceea ce face şi nu se gândeşte să renunţe.

„Pentru mine a fost o şansă să urc la bordul lui Oscar Austin să învăţ şi să mă antrenez, să aflu tot ce trebuie să ştie un ofiţer la începutul carierei", a declarat şi lt. Mac Marrone. Căpitan-comandorul Jeffrey J. Hope a completat: „Oamenii sunt înrolaţi pentru mintea lor, pentru că aici nu se poate vorbi despre un efort fizic. Nu este ceva la care un bărbat să reziste şi o femeie nu".

De 12 ani pe apă

Distrugătorul Oscar Austin fost lansat la apă la 7 februarie 1998 şi a intrat în serviciul Forţelor Navale Americane la 19 august 2000. Nava are lungimea de 155,3 metri, lăţimea de 20 de metri şi pescajul de 9,4 metri. Cele patru turbine furnizează 100.000 de cai-putere şi asigură navei o viteză de peste 30 de noduri. Prima misiune a distrugătorului a fost în Irak, în 2003, în cadrul operaţiunii Iraqi Freedom, unde a lansat prima rachetă Tomahawk.

În 2008 a fost primul vas de război capabil să opereze ultima generaţie de avioane fără pilot Scan Eagle. „Nava a fost printre primele distrugătoare capabile să opereze şi să adăpostească în hangar două elicoptere. Până acum, elicopterele puteau doar să aterizeze", a explicat ofiţerul Mac Marrone. Pe perioada şederii la Constanţa, marinarii americani au participat la ateliere de lucru, împreună cu membrii echipajelor fregatelor româneşti, au vizitat Aca­demia Navală „Mircea cel Bă­trân", Muzeul Marinei Române, au făcut un tur al principalelor obiective turistice din municipiul Constanţa.

Destinaţie necunoscută

Înainte de plecare, în apele Mării Negre au avut loc exerciţii demonstrative făcute împreună cu fregatele româneşti. Distrugătorul american a plecat vineri din România, fără ca echipajul să dezvăluie următoarea destinaţie.

Povestea vasului

Nu există militar la bord care să nu cunoască istoria navei şi numele pe care îl poartă. „DDG 79 poartă numele soldatului american Oscar P. Austin, un puşcaş marin decorat cu Medalia de Onoare, care a participat activ la războiul din Vietnam. El s-a aruncat cu propriul trup peste o grenadă cu intenţia de a-i salva pe ceilalţi soldaţi americani din apropiere", a explicat lt. Marrone.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite