VIDEO MAI: concedieri pentru menţinerea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţarea tăierii normei de hrană cu 550 de lei i-a bulversat, ieri, pe cei 140.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ministrul Traian Igaş a declarat că diminuarea se face doar pentru luna iunie. Apoi a explicat şi cum va face rost de bani: prin disponibilizări masive.

Decizia reducerii temporare a normei de hrană vine după ce  proiectul de lege privind disponibilizările din MAI nu a reuşit să treacă de Camera Deputaţilor. Motivul: absenţa de la vot a mai multor parlamentari din PDL. Întrucât bugetul Ministerului de Interne este mai mic cu 15,4% faţă de anul trecut, suma necesară plăţii salariilor nu a mai putut fi acoperită. Reducerea bugetară prevedea disponibilizarea a aproximativ 18.000 de angajaţi. Disponibilizări din iulie Ministrul de Interne, Traian Igaş, a subliniat, ieri, că restructurarea personalului va începe în 30 de zile, iar reducerea va fi în special în rândurile angajaţilor din Aparatul Central.

Reducerea salariilor sperie viitorii poliţişti

„Până în prezent, reforma nu a fost cu adevărat făcută. Avem un buget care, în al doilea trimestru, ne obligă să reducem din personal. Este regretabil faptul că Legea privind unele măsuri speciale pentru încadrarea în limitele bugetare pentru MAI în anul 2011 a fost respinsă de Parlament şi că suntem nevoiţi în acest moment să afectăm , chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp, drepturile salariale ale tuturor angajaţilor.

Asigur personalul MAI că procesul de reformă pe care l-am demarat se va desfăşura într-o manieră corectă, în beneficiul modernizării instituţiei şi în folosul angajaţilor care îşi fac datoria cu profesionalism şi responsabilitate.  Mai sunt posturi care nu îşi au nicio justificare. Cei care sunt în misiune în stradă nu vor fi restructuraţi. Am analizat fiecare organigramă a fiecărei arme. Suntem într-o amplă  evaluare pe toate direcţiile. Sper ca până vineri seară să analizăm toate organigramele trimise de structurile din ţară", a declarat Igaş.

Ministrul a mai spus că o soluţie la continuarea restructurărilor din MAI este şi desfiinţarea câtorva mii de posturi nebugetate. Referitor la tăierea normei de hrană, Traian Igaş a declarat că „din iulie se vor da banii integral, iar diferenţa pentru iunie se va recupera în al treilea trimestru al anului".  

Marian Gruia, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a declarat că a cerut deja aprobare pentru un miting în faţa Ministerului de Interne. „Noi l-am rugat pe ministrul Traian Igaş să găsească o soluţie. Ni s-a promis că măsura tăierii normei de hrană este provizorie. Luni vom protesta în faţa Ministerului de Interne. Am cerut aprobare pentru peste 1.000 de persoane", a spus Marian Gruia.

„Ministrul nu ne-a chemat niciodată la negocieri. La conferinţa de presă a declarat ca sigură restituirea sumelor pierdute cu reducerea normei de hrană, în trimestrul al treilea. Însă acest lucru se va face, potrivit legii, cu „încadrarea în limitele bugetare şi în funcţie de deschiderile de credite efectuate de către Ministerul Finanţelor Publice". Mai mult, Igaş a spus că nu va reduce din personalul care este în misiune în stradă. Eu am semnale din teritoriu că sunt mulţi angajaţi care vor fi disponibilizaţi şi din rândul acestora", a declarat Vasile Lincu, lider sindicat ProLex.

Salvare prin suspendare

Liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marin Gruia, a declarat că a propus conducerii MAI suspendarea la cerere din activitate a unor poliţişti, pe o perioadă de doi-trei ani, pentru evitarea disponibilizărilor. El a mai precizat că este convins că cel puţin o parte dintre aceştia nu vor mai dori să se întoarcă în minister. Gruia a dat ca exemplu situaţia de la Poliţia Judeţeană Iaşi, unde câteva sute de poliţişti şi-au depus deja cererile de suspendare din activitate.

"Cei care sunt în misiune în stradă nu vor fi restructuraţi. Am analizat fiecare organigramă a fiecărei arme.''
Traian Igaş ministru de Interne

Salarii

În prezent, un agent câştigă aproximativ 1.400 de lei, un inspector - 2.000 de lei, un comisar - 2.500 de lei, iar un comisar-şef - 3.000 de lei. După reducerea normei de hrană, agenţii vor primi pentru luna iunie aproximativ 850 de lei, un inspector - 1.450 de lei, iar un comisar - 1.950 de lei.

Dosar penal pentru şeful Poliţiei Locale Vaslui

Laurenţiu Turbatu, şeful Poliţiei Locale Vaslui

Laurenţiu Turbatu, şeful instituţiei de ordine publică din Vaslui, este anchetat pentru delapidare, după ce procurorii au descoperit că şase maşini din dotare au consumat, într-un  singur an, 50 de tone de combustibil, suficient cât să înconjoare pământul de 17 ori. „În urma anchetei derulate, am decis declinarea competenţei de soluţionare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. Procurorii vor trebui să continue cercetările în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare", a explicat Luminiţa Merişescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial DNA Iaşi.

Acuzat de vandalism

Potrivit conducerii Primăriei Vaslui, şeful Poliţiei Locale va fi suspendat din funcţie până la finalizarea cercetărilor. „Deocamdată, la noi n-a ajuns nicio hârtie oficială. Dacă cei de la DNA spun că e cercetat pentru delapidare, atunci domnul Turbatu va fi suspendat din funcţie", a precizat primarul Vasile Pavăl.

Pe lângă DNA, au mai început anchete şi Consiliul Judeţean, şi Primăria Vaslui, dar şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui. Aceste instituţii verifică dispariţia din interiorul Casei Armatei, unde îşi are sediul Poliţia Locală, a unor calorifere şi motoare electrice. Aceste acuzaţii au venit din partea unor foşti poliţişti comunitari care au trimis, sub anonimat, e-mailuri pe adresele tuturor instituţiilor mass-media locale.

Garaj cu boiler şi şemineu

Pe lângă toate aceste acuzaţii, Laurenţiu Turbatu va fi cercetat şi pentru fals în declaraţia de avere. L-a dat de gol un site specializat în anunţuri de vânzare. Concret, atât pe declaraţia sa de avere, cât şi pe cea a soţiei apare că cei doi deţin un garaj cu o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, la Slănic-Moldova.

De fapt, garajul ar fi o cabană pe care soţii Turbatu au cumpărat-o în 2006 şi pe care acum ar vrea s-o vândă. Pe site-ul „anuntuldeiasi.ro", la data de 9.01.2011, ei au postat că vor să vândă o cabană care are garaj, dar şi alte îmbunătăţiri, cum ar fi boiler sau şemineu, suma cerută fiind de 63.000 de lei. Turbatu a declarat că, de fapt, n-a minţit, susţinând că a formulat anunţul de aşa natură încât să-l poată vinde mai repede.

image

140.000 de salariaţi

Diminuarea normei de hrană  va fi aplicată tuturor salariaţilor Ministerului de Interne, adică 140.000 de oameni. 54.786 dintre aceştia sunt poliţişti (39.236 de agenţi, 12.910 ofiţeri şi 2.640 personal contractual). La aceştia se mai adaugă 27.000 de jandarmi şi 15.000 de poliţişti de frontieră. La o populaţie de 21,47 milioane de persoane (conform Institutului Naţional de Statistică), rezultă că, în România, sunt 450 de poliţişti şi jandarmi la 100.000 de locuitori.

Poliţişti la 100.000 de locuitori

România*     450
Franţa         355
Ungaria       335
Austria       319
Germania   301
Slovacia     260
* Este vorba despre poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite