Reducerea salariilor sperie viitorii poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Boşca şi-a depus dosarul de înscriere, în această dimineaţă, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. (Foto: Daniel Guţă)
Daniel Boşca şi-a depus dosarul de înscriere, în această dimineaţă, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. (Foto: Daniel Guţă)

Numărul tinerilor care vor să studieze la Academia de Poliţie  a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Aproximativ 60 de elevi hunedoreni visează  ca, într-o zi, să poarte uniformă. În 2010, la înscrieri s-au prezentat peste 100.

Linişte şi pace. Aceasta a fost atmosfera, în această dimineaţă, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, unde tinerii hunedoreni  speră ca, într-o zi, să intre ca angajaţi ai instituţiei.

În ultima zi de înscrieri, un singur liceean s-a prezentat, la primele ore, pentru a da cu subsemnatul că vrea să devină cursant al Academiei de Poliţie.  Elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva, Daniel Ovidiu Boşca este la curent cu ultimele noutăţi din sistem.

Reducerea normei de hrană a poliţiştilor şi disponibilizările preconizate nu-l încurajează, însă  consideră că varianta aleasă este mai bună decât dacă ar urma o facultate oarecare.

Ştiu că a fi poliţist nu mai înseamnă un loc de muncă sigur, ca odinioară. Sunt dezamăgit de schimbările din sistem, pe care le-am tot auzit în ultimele zile, însă nu pot decât să le accept. E o variantă mai bună decât dacă aş merge la o facultate simplă”, a declarat Daniel Boşca.

Pentru că vrea neapărat să poarte uniformă, în cazul în care nu va intra la Academie, Daniel  speră să fie admis la şcoala de agenţi de la Cluj Napoca. Abia a treia variantă vizează o altă facultate, mai precis cea de Relaţii Internaţionale.


Maxim 900 de lei
Faţă de anul trecut, numărul elevilor hunedoreni care vor să devină poliţişti a scăzut  aproape la jumătate.

În 2010, s-au înscris la Academia de Poliţie peste 100 de candidaţi. Acum, numărul acestora este de aproximativ 60. Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune dosare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, Bogdan Niţu.

Reducerea normei de hrana de la 720 de lei la 130 de lei loveşte dur în angajaţii MAI, care spun că salariile lor vor fi diminuate semnificativ.

Un agent tânăr, venit de pe băncile şcolii, va avea un venit cuprins între 800 şi 900 de lei. Ce să faci mai întâi cu aceşti bani? Să-ţi plăteşti chiria, că nu ţi se decontează decât maxim 50 la sută din necesarul banilor pentru locuinţa de serviciu, sau să-ţi achiţi rata la bancă?”, a precizat Vasile Bucuci, vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual Hunedoara.


Vor să meargă în instanţă
Dacă pentru Academia de Poliţie de la Bucureşti  s-au înscris aproape 60 de elevi hunedoreni, numărul celor care au ales şcolile de agenţi de la Câmpina şi Cluj Napoca este similar. Pentru a-şi păstra drepturile salariale, poliţiştii din judeţ strâng semnături ca să conteste în instanţă ultimele măsuri luate în sistem.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite