Bac tras la xerox / DNA anchetează apariţia a 42 de lucrări identice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA anchetează apariţia a 42 de lucrări identice la proba de Limba română, care au fost multiplicate la copiator. Autorităţile încearcă să afle cum a fost posibilă xeroxarea color a tezelor dintr-un singur centru pe hârtii tipizate de examen.

Scandalul a izbucnit joi, după ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că la un centru de examinare din Cluj au fost găsite peste 40 de lucrări identice, care au fost anulate. Lucrările în cauză provin de la absolvenţi care au dat examenul la Grupul Şcolar Agricol „Alexandru Borza" (GSAB) din Cluj-Napoca.

Mai citiţi şi:

Bacău: Directorii și secretara de la liceul din Podu Turcului rămân în arest

Liceenii la ieşirea din examen: “Gata cu şcoala. De acum, începe distracţia”

„Profesorii corectori de la centrul zonal de la Colegiul Tehnic de Transporturi «Transilvania» au fost cei care au descoperit că o parte dintre lucrările scrise luni de către absolvenţi semănau între ele. Unele erau perfect identice, altele aveau părţi comune. Nu am vrut să îi agităm pe candidaţi, aşa că doar am făcut nişte cercetări preliminare", a declarat inspectorul şcolar general Anca
Hodorogea. După constatarea fraudei, ea a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Lucrările, anulate

Potrivit şefei inspectoratului judeţean, lucrările la limba română au fost multiplicate direct pe hârtiile tipizate folosite la examene, care au în colţul din dreapta sus un pătrat destinat scrierii numelui candidatului.

„În fiecare sală de concurs de la «Borza» erau câte doi supraveghetori. Ştim exact care dintre ei au fost în fiecare sală. Este acum de competenţa anchetatorilor să stabilească exact cum s-au desfăşurat faptele", a spus Anca Hodorogea. Ministrul Daniel Funeriu a anunţat că respectivii elevi sunt descalificaţi. „Noi vrem să verificăm dacă nu exista o reţea de fraudare a examenului. Dar opţiunea mea e clară: orice fraudă va duce la anularea lucrărilor", a spus Funeriu.

„S-a făcut o cercetare administrativă din care a reieşit că lucrările erau xerocopiate. Nu suntem abilitaţi să stabilim şi oficial dacă lucrările au fost trase la copiator şi se fac cercetări de alte organe pentru expertizare", a detaliat Liliana Preoteasa, director general din cadrul Ministerului Educaţiei, responsabil cu organizarea Bacalaureatului 2010. DNA a refuzat să dea detalii despre anchetă. (A contribuit Andreea Ofiţeru)

Absolvenţi de peste 40 de ani

Preşedintele comisiei de Bac de la GSAB, Ilie Cornoiu, susţine că nu ştie nimic despre cele 42 de lucrări asemănătoare. „Este pentru prima dată când aud cuvântul xerox în acest context", a spus acesta. Elevii arondaţi pentru a susţine Bacalaureatul la centrul „Alexandru Borza" sunt, pe lângă propriii absolvenţi, şi cei de la Grupul Şcolar „Spiru Haret", Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan" şi Grupul Şcolar „Didactica Nova" (particular).

„Mare parte dintre ei sunt absolvenţi din generaţiile trecute sau persoane care şi-au terminat studiile mai târziu. Unii sunt mai în vârstă ca mine", a spus preşedintele comisiei de Bacalaureat de la GSAB.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite