Funar şi-a rotunjit pensia folosindu-se de statutul de fost parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al Clujului şi-a mărit pensia uzând de legea specială a parlamentarilor. Peremistul Gheorghe Funar (60 de ani) şi-a câştigat în instanţă un venit lunar de aproximativ 1.800 de lei, care i-ar putea fi diminuat considerabil de noua lege a pensiilor.

Curtea de Apel din Cluj i-a dat marţi câştig de cauză lui Gheorghe Funar în procesul acestuia cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Cluj. Procesul a început după ce, în luna martie a anului trecut, Funar a solicitat pensionarea anticipată, cerere respinsă de CJP.

CITEŞTE ŞI

HALUCINANT/Ajutor social record: 5.148 de lei pe lună!

Deşi avea doar 59 de ani la vremea respectivă, fostul primar a solicitat pensionarea anticipată, mizând pe două prevederi legale, dintre care una valabilă doar pentru foştii parlamentari. Cumulate, cele două prevederi determină o scădere a vârstei de pensionare pentru foştii parlamentari de la 65 la 58 de ani. CJP i-a respins cererea, motivând că o persoană nu poate beneficia de două derogări de la legea generală.

Din pensionar de rând, pensionar „special"

În consecinţă, Gheorghe Funar a dat instituţia în judecată. Acţiunea, înregistrată în luna mai a anului trecut la Secţia Mixtă de Contencios şi Asigurări Sociale a Tribunalului Cluj, a fost pierdută de liderul PRM în luna noiembrie. Recursul înregistrat la Curtea de Apel a fost însă câştigat marţi, la primul termen.

Între timp, Funar a ieşit oricum la pensie în toamna trecută, după ce a împlinit 60 de ani, vârstă permisă de pensionare pentru toţi cetăţenii care au cotizat 35 de ani la sistemul de pensii. „Am obţinut, după trei mandate de primar şi un mandat de senator, şi activitate universitară, doar o pensie de 1.309 lei", ne-a spus Gheorghe Funar.

Suma este aşa de mică deoarece persoanele care se pensionează anticipat pierd un anumit procent din pensie pentru fiecare lună de anticipare. În cazul lui Funar a fost vorba de un cuantum de 0,45% pe lună, timp de cinci ani, adică 27% din pensia de care ar fi beneficiat în mod normal.

Marţi, însă, situaţia financiară a fostului demnitar a cunoscut o îmbunătăţire considerabilă. Instanţa a dispus anularea deciziei Casei de Pensii prin care lui Funar i s-a respins cererea de pensionare anticipată ca fost parlamentar. CJP a fost obligată şi să recalculeze pensia lui Funar, care, din pensionar „de rând", a devenit pensionar în baza legii speciale pentru parlamentari.

Potrivit calculului făcut de fostul primar, la pensia de 1.309 lei, obţinută în toamnă, i se vor adăuga în jur de 500 de lei, cuantum care i se cuvine ca fost senator timp de un mandat. Va ajunge astfel la aproximativ 1.800 de lei.

CJP a fost obligată să plătească şi retroactiv diferenţa de bani, cu începere din martie anul trecut, când a respins cererea lui Gheorghe Funar. Sentinţa este irevocabilă.

Casa de Pensii, pusă la cheltuială

Casa de Pensii mai trebuie să plătească şi costurile Casei de avocatură „Nistorescu, Şomlea & Asociaţii", care l-a reprezentat pe fostul senator în instanţă. Adriana Antoci, directorul Casei Judeţene de Pensii Cluj, ne-a declarat că după ce instanţa de judecată va comunica soluţia irevocabilă, o va pune în aplicare.

„Domnul Funar nu a primit avizul pentru pensionarea anticipată parţială pentru că a solicitat două reduceri succesive de la vârsta normală de pensionare", a precizat Antoci.

Unii „mai egali" ca alţii

Horaţiu Crişan, reprezentantul Societăţii de Avocatură „Nistorescu, Şomlea & Asociaţii" care a susţinut cauza lui Funar în instanţă, ne-a explicat exact mecanismul prin care foştii parlamentari pot obţine pensionarea anticipată cu şapte ani înainte de vârsta prevăzută de lege.

El a declarat că pentru susţinerea cauzei clientului său a invocat Legea 96/ 2006, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, cu normele sale de aplicare, şi Legea 19/ 2000, privind sistemul public de pensii.

Potrivit lui Horaţiu Crişan, articolul 49 din capitolul „Pensionarea parlamentarilor", din Legea nr. 96, permite solicitarea de pensionare de la vârsta de 63 de ani, la un stagiu de cotizare de 30 de ani. „Pornind de aici, am aplicat prevederile din Legea 19 a pensionării, privind reducerea cu cinci ani a vârstei de pensionare, pentru îndeplinirea stagiului de cotizare de 35 de ani", a explicat Crişan.

Astfel, potrivit actualei legi, parlamentarii se pot pensiona la vârsta de 63 de ani, iar dacă au 35 de ani de cotizaţie la sistemul de pensii, pot cere pensionarea cu cinci ani înainte de a împlini 63, respectiv la 58 de ani.

Profesor, primar, parlamentar

Gheorghe Funar a lucrat ca profesor universitar de economie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, apoi ca primar, în trei mandate succesive (1992-2004), şi, ulterior, timp de un mandat (2004-2008), ca senator PRM. Funar mai păstrează acum doar activitatea politică din cadrul PRM, unde deţine calitatea de secretar general.

image

Foştilor parlamentari li se vor recalcula pensiile de la 1 ianuarie

Parlamentarii îşi vor pierde privilegiile

Deputaţii şi senatorii îşi vor pierde, de la 1 ianuarie 2011, privilegiile obţinute prin legi speciale. Odată cu ei, foştilor magistraţi, piloţi sau lucrători din sistemul diplomatic li se vor recalcula pensiile, ca tuturor celorlalţi cetăţeni. Până acum, pensiile lor nu aveau nicio legătură cu plăţile făcute în timp la sistemul de pensii, ci reprezentau 70 - 80% din sumele încasate în ultima lună de activitate (salariul de bază, plus indemnizaţii, sporuri şi chiar diurne).

Astfel, dacă Legea unică a pensiilor se va aplica în forma în care a fost depusă în Parlament, Funar nu va mai încasa o pensie de 1.800 de lei, ci de aproximativ 1.200 de lei. Asta deoarece nu va mai exista pensie de parlamentar, care în cazul lui se calcula ca 74% din salariul şi din sporurile avute în ultima lună de senator. Ea se va calcula, ca la orice alt cetăţean, în funcţie de sumele cotizate la fondul de pensii.

Pensia va fi mai mică şi de 1.300 de lei, cât primise iniţial, deoarece noua lege creşte penalităţile aplicate pentru aceste retrageri înainte de vreme. În cazul lui Gheorghe Funar, pensia va fi de circa 1.200 de lei, cu 100 de lei mai mică decât cea primită pe legea actuală. Cu toate acestea, avocatul lui Funar susţine că „dreptul câştigat nu poate fi pierdut". Mariana Bechir

"Am obţinut după trei mandate de primar al Clujului, un mandat de senator şi mulţi ani de activitate universitară doar o pensie de 1.309 lei."

Gheorghe Funar fost senator

"Funar nu a primit avizul pentru pensionarea anticipată pentru că a solicitat două reduceri succesive de la vârsta normală de pensionare."

Adriana Antoci directorul CJP Cluj

"Am aplicat prevederile Legii 19 a pensionării, privind reducerea cu cinci ani a vârstei de pensionare, pentru îndeplinirea stagiului de cotizare de 35 de ani."

Horaţiu Crişan avocat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite