Poliţiştii români au aplicat în 2010 câte cinci amenzi la fiecare minut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapoartele Poliţiei Rutiere arată că în primele patru luni ale acestui an, pe şoselele din România, au fost aplicate peste 950.000 de amenzi pentru încălcări ale regulilor de circulaţie. În fiecare minut al perioadei ianuarie-aprilie au fost aplicate, în medie, 5,5 amenzi. Raziile n-au împiedicat, însă, cele 3.000 de accidente în care au pierit 730 de vieţi.

Statisticile arată că de la începutul anului până în prezent cinci oameni şi-au pierdut viaţa în fiecare zi ca urmare a accidentelor rutiere din România.

Mai citiţi şi:

Fostul şef al Poliţiei din combinatul siderurgic Galaţi este cercetat penal pentru complicitate la furt

Amenzi de peste un miliard de lei pentru şoferii indisciplinaţi din Bihor

De pildă, ieri la prânz, un şofer a răpus trei suflete în localitatea Hetiur, din judeţul Mureş. Constantin Gergei, de 33 de ani, din Bucureşti, se afla la volanul unei autoutilitare şi, la ieşirea din Sighişoara spre Târgu-Mureş, a pierdut controlul volanului şi a ajuns într-o parcare, unde a izbit un microbuz şi un autoturism Audi pe capota căreia stăteau la masă cinci membri ai aceleiaşi familii.

În urma impactului, un copil de opt luni şi bunicii lui şi-au pierdut viaţa. Părinţii micuţului, şoferul vinovat şi fiul acestuia de opt ani au ajuns la Spitalul din Târgu-Mureş. În starea cea mai gravă este tatăl micuţului decedat, care a fost transportat la spital cu elicopterul.
Şoferul vinovat s-a ales cu răni uşoare, dar are amnezie.

„Am încercat să evit ceva şi n-am mai putut să controlez maşina. În rest, nu ştiu nimic", a spus Constantin Gergei.

Amenzi contestate

Poliţiştii încearcă să îmblânzească statisticile cu sancţiuni, aşa că au aplicat peste 950.000 de amenzi în doar patru luni. Majoritatea, aproape 883.000, au fost date şoferilor indisciplinaţi, iar 71.408 pietonilor. Problema poliţiştilor este însă faptul că mulţi şoferi contestă amenzile în instanţă. Şi mai şi câştigă.

Statisticile din 2009 arătau că aproximativ 50% dintre amenzile de circulaţie aplicate au fost contestate în instanţă, gradul de câştig depăşind 75%. Cu toate acestea, amenzile de circulaţie din România sunt mai mici decât în alte state europene, iar acest lucru, spun  poliţiştii, îi încurajează pe participanţii la trafic să fie indisciplinaţi şi să nu ţină cont de regulile rutiere. 

Directorul Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Lucian Diniţă, admite că „în general românii sunt tentaţi să conteste amenzile în instanţă, pentru că la noi se merge pe principiul: «Nu muncesc să plătesc amenzi». Sunt foarte multe situaţii în care şoferii profită de permisivitatea legii şi de dreptul lor de a contesta sancţiunea, chiar dacă valoarea ei este mică. De altfel, orice măsură aplici participanţilor la trafic indisciplinaţi, aceştia o contestă".

Poliţiştii de la circulaţie pregătesc noi acţiuni în trafic. Astfel, pe lângă activitatea dedicată copiilor, de pe 1 Iunie, vor urma controale drastice pentru verificarea legalităţii transportatorilor de mărfuri şi persoane, campanii punctuale pentru promovarea motocicliştilor în trafic şi disciplinarea rutieră a acestora.

Acţiunile pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul vitezei excesive vor continua, iar de la 15 iunie se vor lua măsuri specifice sezonului estival. Cele trei autostrăzi vor fi împânzite de poliţişti, de la această dată.  A contribuit Claudia Sas

Cursuri de operator radar

Poliţiştii au urmat un curs de pregătire pentru a obţine atestatul de operator radar.

„Radarele noi au marele avantaj că imaginile sunt înregistrate pe hard disk, nu pe casetă, şi nu mai trebuie să căutăm maşinile care depăşesc viteza legală manual. Introduci limita de viteză şi el găseşte singur toate maşinile care au depăşit-o", a declarat agentul Mihai Dragomir.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite