Cazul Petcu, un roman de casă şi şpagă. Liderul de sindicat, cercetat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Federaţiei Sanitas şi al CNSLR-Frăţia e acuzat de procurorii DNA că ar fi primit mită o vilă de 200.000 de euro la Predeal. Marius Petcu a fost dus ieri la Curtea de Apel Bucureşti cu mâinile încătuşate la spate, procedură folosită în cazul persoanelor agresive.

UPDATE: Marius Petcu va fi cercetat în libertate

Echipele de procurori care instrumentează dosarul liderului Federaţiei Sanitas şi al CNSLR-Frăţia au făcut ieri-dimineaţă o percheziţie la domiciliul lui Marius Petcu. Demersul anchetatorilor a venit după ce Petcu primise, joi seara, ordin de reţinere pentru 24 de ore. El a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 40.000 de euro de la reprezentantul unei firme de construcţii, susţin anchetatorii. Avocatul lui Marius Petcu, Alice Drăghici, a declarat că în urma percheziţiei nu au fost găsite documente incriminatoare. Mai mult, Drăghici a mai spus că liderul sindical nu ar fi primit mită, ci era vorba de restituirea unui  împrumut către clientul său.

Acuzaţiile din dosar

Anchetatorii susţin că Marius Petcu a primit, în perioada 2009-2010, de la directorul unei firme, aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei lucrări decontate. Mai mult, în februarie 2011,  ar mai fi primit şi o vilă în Predeal, în valoare de 200.000 de euro, pentru a atribui firmei contractul pentru construirea „Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov". Preţul negociat al contractului era de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, au arătat procurorii.

Citiţi şi:

Lider sindical prins la caşcaval. Marius Petcu, acuzat că a luat şpăgi de mii de euro

Averile indecente ale sindicaliştilor

DNA a propus ieri arestarea preventivă a liderului sindical pentru 29 de zile. Solicitarea procurorilor DNA s-a dezbătut la Curtea de Apel Bucureşti întrucât în dosar este cercetat şi un notar care ar fi făcut actele pe vila din Predeal primită drept şpagă.

Liderii sindicali sunt îngroziţi de efectele pe care le va avea cazul ­Petcu asupra credibilităţii şi aşa diminuate a celor care, teoretic, reprezintă interesele salariaţilor. Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, este unicul care pretinde că mita lui Petcu este o conspiraţie pusă la cale de Putere pentru decapitarea mişcării sindicale.

Ovidiu Jurcă, vicepreşedinte Blocului Naţional Sindical, se teme că evenimentul va reduce puterea de negociere a celor care merg luni la Ministerul Muncii pentru negocierea legii sindicale: „Povestea cu Petcu e cireaşa de pe  tort. După mitingul pe Codul Muncii, Guvernul deja avea atitudinea «faceţi băieţi câte mitinguri vreţi, că doar mai învioraţi atmosfera». Aşa încât, liderii se vor duce la negocieri ca generalul fără armată".

Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor din România, spune că negocierile n-ar trebui să fie afectate de arestare, însă recunoaşte că Marius Petcu era una dintre "feţele" sindicalismului românesc: "Cei de la Frăţia fac sindicalism la televizor. Ce poţi să spui despre Petcu? Sindicatele au liderii pe care şi i-au ales. Dacă-i tâmpit şi umblă cu mită".

Luca preia conducerea

La sediul Frăţiei a fost ieri atmosferă de înmormântare. „Toată ziua au sunat telefoanele de la oamenii din teritoriu care întreabă «ce faceţi, măi, acolo? Le-am spus că nici nu ştim ce se întâmplă", a declarat Minică Boajă, directorul firmei Sind Tour Trading, cea care se ocupă de hotelurile fostei UGSR pe care le administrează CNSLR-Frăţia.

Clădirea din Snagov, Ilfov, pentru care procurorii DNA spun  că Marius Petcu, liderul CNSLR-Frăţia, ar fi primit mită

image

Liderii debusolaţi au elaborat o strategie până la organizarea în regim de urgenţă a Consiliului Naţional. Conducerea confederaţiei a fost preluată, aşa cum spune statutul, de Liviu Luca, milionarul care ocupă poziţia de prim-vicepreşedinte la CNSLR-Frăţia. Însă nu el va reprezenta luni organizaţia la tratativele cu autorităţile, ci Ion Samoilă, preşedintele Federaţiei Termoelectrica. Luca va fi săptămâna viitoare la OIM, unde este vicepreşedinte.

"Povestea cu Petcu e cireaşa de pe  tort. După mitingul pe Codul Muncii, Guvernul deja avea atitudinea «faceţi băieţi câte mitinguri vreţi, că doar mai învioraţi atmosfera». Aşa încât, liderii se vor duce la negocieri ca generalul fără armată.''
Ovidiu Jurcă
lider BNS

"Cei de la Frăţia fac sindicalism la televizor. Ce poţi să spui despre Petcu? Dacă-i tâmpit şi umblă cu mită.''
Iacob Baciu
lider CSDR

"Toată ziua au sunat telefoanele de la oamenii care întreabă «ce faceţi, măi, acolo?»''
Minică Boajă
director Sind Tour Trading

Firma Electronics, amica sindicatelor

Centrul ce urmează să fie ridicat la Snagov de către firma vâlceană Electronics aparţine Federaţiei Sanitas, cea de unde a urcat spectaculos asistentul medical Marius Petcu. Acesta cumula funcţia de preşedinte de confederaţie cu cea de preşedinte al Federaţiei Sanitas, în momentul când a fost săltat de procurori.

Ei bine, Electronics a executat mai multe lucrări pentru Sind România, societatea prin care patru dintre cele cinci confederaţii administrau patrimoniul fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din România (UGSR), organizaţia unică de pe timpul comuniştilor. Cel mai mare profit al Sind România a fost de aproximativ patru milioane de euro şi s-a înregistrat în 2009.

Niciodată, însă, Electronics n-a primit contracte atât de mari precum cel în care a fost prins cu mită Petcu: „Dacă băgăm 300.000 odată  într-o renovare, e lucru mare", susţine Minică Boajă, omul care se ocupă de bani la CNSLR-Frăţia.

Anul trecut, în aprilie, cele patru confederaţii au decis, „din spirit de concurenţă zice unul dintre cei implicaţi, să administreze separat mulţimea de hoteluri moştenite de la UGSR". Fiecare dintre centrale a primit porţia corespunzătoare reprezentativităţii la nivel naţional. CNSLR-Frăţia s-a ales cu cel mai mult: 37% din patrimoniu şi se ocupă de el prin firma Sind Tour Trading.

Petcu este peşedinte, iar Minică Boajă, director.  Joi seară procurorii DNA au percheziţionat sediul firmei şi au ridicat toate documentele legate de Electronics. „Noi am lucrat foarte bine cu Electronics.  Aveau preţuri bune, sub piaţă.  Nu mă aşteptam la aşa ceva, nici din partea domnului Petcu, şi nici a denunţătorului", a declarat Boajă.

Investiţia de la Snagov, ţinută la secret

Ceea ce-i intrigă pe ceilalţi lideri ai CNSLR-Frăţia este suma mare  de bani aflată în joc. Firma care se ocupă de hotelurile CNSLR-Frăţia a avut anul trecut un profit total de aproximativ un milion de euro şi se chinuieşte să mai cârpească câte ceva pentru a putea funcţiona.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite