Căşuneanu îi cere lui Voicu şpăgile înapoi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Costel Căşuneanu l-a dat în judecată pe senatorul Cătălin Voicu pe motiv că nu i-a mai înapoiat o sumă mare de bani. Costel Căşuneanu susţine că suma de 200.000 de euro reprezintă un împrumut pe care senatorul Cătălin Voicu „a uitat“ să i-l mai returneze, deşi scadenţa era la finele anului 2009.

Senatorul PSD Cătălin Voicu, arestat în martie 2010, a fost dat în judecată de Costel Căşuneanu, iar primul termen al procesului a fost stabilit pentru ianuarie 2012. În acţiunea civilă înaintată instanţei în urmă cu două luni de către Costel Căşuneanu, omul de afaceri susţine că banii pe care i-ar fi dat lui Voicu au fost un împrumut, dar admite că nu are nicio dovadă în acest sens.

Citiţi şi:

FOTO/VIDEO: Reportaj în satul lui Costel Căşuneanu, "regele asfaltului" anchetat de DNA

Decizia instanţei: Cătălin Voicu, liber

„În luna iulie 2009, la solicitarea lui Cătălin Voicu, cu care mă aflam în relaţii de prietenie, am fost de acord să-i dau un ajutor financiar cu titlu de împrumut până ce va reuşi să recupereze o sumă de bani de la un debitor al său, dar nu mai târziu de sfârşitul anului 2009. (...) Precizez că nu am încheiat un contract în formă scrisă, întrucât aşa cum am arătat mă aflam în relaţii de prietenie cu Cătălin Voicu", susţine Căşuneanu, care, la acea dată, i-ar fi dat lui Voicu 250.000 de lei.

După două luni, în septembrie 2009, Voicu i-ar mai fi cerut lui Căşuneanu alţi 200.000 de euro, pe care urma să-i înapoieze în cel mult trei luni. „Termenul de restituire a sumei de bani a fost stabilit de comun acord de către ambele părţi. (...) Întrucât scadenţele convenite au fost depăşite cu peste un an, am înţeles să promovez prezenta acţiune, ce rog să fie admisă", arată Căşuneanu în solicitarea adresată instanţei în speranţa că-şi va recupera banii de la Voicu.

De altfel, DNA a pus sechestru pe 200.000 de euro din conturile lui Costel Căşuneanu, urmând ca banii să fie confiscaţi dacă acesta este găsit vinovat de fapte de corupţie. Conform DNA, schema infracţională era relativ simplă: Costel Căşuneanu a apelat la senatorul Cătălin Voicu, care, în schimbul unor foloase necuvenite, ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu, care, în calitate de şef al Secţiei Civile de la Înalta Curte, ar fi putut influenţa câştigarea unor litigii avute pe rol de către omul de afaceri. „Preţul" pentru câştigarea unui proces în care era implicată societatea patronată de Căşuneanu - Pa&Co International SRL Bacău - cu Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) a fost de 200.000 de euro, susţin procurorii DNA.

Şi cu banii luaţi, şi cu procesul pierdut

„În luna august 2009, Costel Căşuneanu, asociat al Pa&Co International SRL Bacău, i-a cerut lui Cătălin Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea dosarului având ca obiect litigiul dintre Pa&Co International SRL Bacău şi CNADNR, pentru ca aceştia să adopte o decizie favorabilă societăţii comerciale menţionate", se arată în referatul de începere a urmăririi penale împotriva lui Costel Căşuneanu.

DNA mai susţine că Voicu a fost de acord şi, în schimbul intervenţiilor sale, „a pretins şi a primit de la Costel Căşuneanu foloase necuvenite în cuantum de 200.000 de euro, folosind în discuţiile purtate termenul de «împrumut», pentru a disimula fapta de corupţie". În urma acestei înţelegeri, Voicu l-ar fi contactat pe Costiniu, căruia i-ar fi cerut, în schimbul unor bani, să-i determine pe magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului lui Căşuneanu să adopte o soluţie favorabilă societăţii Pa&Co International SRL Bacău. În ciuda presiunilor, magistraţii au pronunţat o soluţie nefavorabilă. Cu toate acestea, Voicu şi Costiniu s-au angajat faţă de Căşuneanu să găsească o soluţie favorabilă omului de afaceri.

Miza

Dosarul pentru care Costel Căşuneanu dorea să intervină pe lângă judecători privea un litigiu al firmei Pa&Co International, unde este asociat, şi CNADNR. Procesul avea ca obiect suspendarea atribuirii unui contract de lucrări şi servicii de întreţinere a drumurilor atribuit de CNADNR firmei Spedition UMB, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Acest contract, valabil pentru perioada 2008-2011, privea lucrări la drumurile din administrarea Regionalei de Drumuri Iaşi şi era estimat la aproximativ 500 de milioane de euro.

Dosarul a fost înregistrat în iulie 2009 la instanţa supremă, Secţia de contencios-administrativ, iar în august, Căşuneanu ar fi luat legătura cu Voicu. Instanţa a decis la 11 noiembrie 2009 să respingă recursul făcut de Pa&Co International. După ce a pierdut procesul, Căşuneanu l-ar fi sunat pe judecătorul Costiniu şi i-ar fi reproşat pierderea litigiului. Cu toate acestea, Costiniu şi Voicu ar fi încercat să-l convingă pe Căşuneanu că vor găsi o soluţie, astfel încât omul de afaceri să aibă în cele din urmă câştig de cauză.

"Nu am încheiat un contract în formă scrisă, întrucât mă aflam în relaţii de prietenie cu Cătălin Voicu.''
Costel Căşuneanu om de afaceri

200 de mii de euro şi 250.000 de lei sunt sumele pe care Căşuneanu susţine că trebuie să i le returneze Voicu.

Frica invocată de omul  de afaceri

Şi rechizitoriul prin care Cătălin Voicu a fost trimis în judecată scoate la iveală că senatorul încerca prin orice mijloace să obţină sume impresionante de la diverşi oameni de afaceri cărora le promitea reuşita sigură în litigiile pe care le aveau pe rolul instanţelor. Audiat la DNA, omul de afaceri Costel Căşuneanu a declarat că a fost intimidat de senator şi că i-a dat acestuia bani de teamă că parlamentarul ar putea ajunge ministru de Interne şi că, în cazul unui refuz, s-ar putea răzbuna. Căşuneanu a explicat anchetatorilor că Voicu îl presa mereu să-i acorde „împrumuturi"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite