FOTO/VIDEO: Reportaj în satul lui Costel Căşuneanu, "regele asfaltului" anchetat de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de familii din Oituz îşi câştigă pâinea lucrând la firma omului de afaceri Costel Căşuneanu. Un sfert dintre angajaţii „Regele asfaltului", aşa cum i se spune lui Căşuneanu, provin din comuna natală a acestuia, unde îşi are şi reşedinţa. „Domeniul Căşuneanu", unde îşi are conacul, se întinde pe aproximativ 8 hectare.

Comuna Oituz, pe drumul care leagă Moldova de Ardeal, între Oneşti şi Braşov, chiar la intrarea în munţi, înainte de trecătoarea Oituz. O aşezare cu 3400 de familii, multe dintre ele speriate pentru că sunt dependente de afacerile lui Costel Căşuneanu, acuzat de DNA în dosarul senatorului Cătălin Voicu.

CITEŞTE ŞI: Căşuneanu jr a distrus 17 profesori

GALERIE FOTO AICI

Generos cu localnicii

Din momentul în care pui piciorul în Oituz, fiecare metru de asfalt poartă amprenta "fiului satului". Mai mult de trei kilometri de drum ca-n palmă din comună au fost făcuţi pe cheltuiala multimilionarului în euro.
Din spusele primarului Oituzului, Ioan Osoloş, Căşuneanu nu a uitat nicio secundă locul de baştină.

"Chiar dacă a ajuns atât de sus, a rămas acelaşi băiat modest şi respectuos cu toţi cei de aici. Simplul fapt că locuieşte tot aici, spune aproape tot. Totodată, este foarte generos cu comunitatea noastră. A ajutat mult biserica catolică, el fiind de această religie, iar cât a avut băieţii la şcoală în Oituz, a adus mobilier mereu. Ambele terenuri de sport de la şcoală sunt asfaltate de el. Să nu mai spun de cum a ajutat familiile care au locuit în cele patru case din comună care s-au dărâmat în urma surpărilor de teren, i-a ajutat să-şi ridice alte case. Acum consolidează malul râului Oituz, pentru ca acolo să facem un parc", a spus primarul Ioan Osoloş.

Imagini din interiorul "Domeniului Căşuneanu", preluate de pe youtube

Conform datelor oficiale, peste 30 la sută din bugetul anual al acestei aşezări este asigurat de taxele şi impozitele plătite de afacerist.

"4 miliarde de lei vechi pe an le plăteşte ca taxe pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport. Din impozitul pe venit mai vin de la el alte 20 de miliarde. Nu mai ştiu exact cât încasăm din impozitul pe salarii de la firma sa, dar un lucru este cert, o treime din bugetul comunei este asigurat de Costel Căşuneanu. Totul plătit la zi" a declarat Ioan Osoloş.


"Nu pot să cred că un om cu un asemenea caracter poate fi ţinta unor astfel de acuzaţii. Nu ştiu cum de a ajuns să fie implicat, dar sper din tot sufletul că la final va fi declarat nevinovat", a mai adăugat Osoloş.


Primarul Oituzului estimează că aproximativ 250 de familii au cel puţin un membru angajat la firma lui Căşuneanu, PA&CO Internaţional.

"Oricine de aici a avut o calificare în domeniul în care lucrează Costel, a fost angajat. Întâi a dat de muncă oamenilor din comună şi abia apoi celor din altă parte", a spus edilul.


Acesta nu este însă îngrijorat că oamenii ar putea rămâne pe drumuri în cazul în care senţinţa în justiţie va fi pentru Căşuneanu "vinovat".
"Are doi băeţi, care îi pot duce mai departe afacerile, Costeluş şi Ionuţ. Primul cred că are vreo 25 de ani şi celălalt de 23, amândoi sunt inteligenţi şi sunt convins că se pricep foarte bine", susţine Osoloş.
De altfel, în ciuda averii imense de care dispune Căşuneanu, acesta din urmă a reuşi să-şi ţină băieţii aproape, întreaga familie locuind în continuare la Oituz. "Sunt vecin cu ei şi îi văd aproape în fiecare seară", a adăugat primarul.

Vecinii au plâns la arestare

Domeniul Căşuneanu este situat aproape de ieşirea din comună spre Trecătoarea Oituz, pe partea dreaptă. O poartă impozantă, pe care se văd mari iniţialele numelui proprietarului, CC, delimitează spaţiul intim al familiei.


De cealaltă parte a şoselei este situată una dintre puţinele case mai puţin falnice din Oituz. Vecina de peste drum a familiei Căşuneanu pare speriată. "Sunt văduvă şi am doi băieţi, unul mai lucrează şi acum la firmă. Îi doresc sănătate şi putere să treacă peste acest necaz. Este un vecin foarte bun, respectuos, care dă de lucru la tot satul, nu ştiu ce se alege de noi fără el", spune Aurica Rusu, vecina de peste drum.

image

Aurica Rusu, vecina lui Costel Căşuneanu

Câteva case mai spre munte, pe aceiaşi parte a străzii cu "Domeniul Căşuneanu", locuiesc soţii Hebler. Doamna Hebler a început să lăcrimeze imediat ce am pronunţat numele Căşuneanu.

"Este un om tare bun. Din sărumâna nu m-a scos niciodată. Am plâns toată noaptea când am văzut că a fost arestat, am suferit atât de mult că a trebuit să iau medicamente. Oricine din comună a avut nevoie de ajutor, l-a găsit la el, de la dus la doctor şi până la împrumuturi cu bani. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar avem încredere. La ce comportament are, nu poate fi adevărat, el nu poate fi vinovat", a spus Elena Hebler.

Soţul s-a oprit din tuns gazonul din curte. "Mulţi lucrează la el. Eu am fost angajat la firmă ca şofer pe autobuz, duceam oamenii de aici la fabrica de parchet de la Oneşti, care apoi a fost închisă. De la el am ieşit la pensie, am dus-o bine acolo", a povestit Gheorghe Hebler.

image

Soţii Hebler

Au refuzat orice comentariu

Încercările noastre de contactare telefonică, atât a lui Costel Căşuneanu, a fratelui Dănuţ Căşuneanu şi a doi dintre directorii de la PA&CO, au eşuat. Apelurile au fost redirecţionate către secretariat, insistenţa fiindu-ne răsplătită în cele din urmă cu promisiunea că "vom comunica că doriţi să vorbiţi cu dumnealor".


Sediul PA&CO Internaţional este chiar la marginea comunei, spre munte, imdiat după o staţie de combustibil a firmei. Portarul ne spune că nici un director nu este la sediu. Iniţial, ne anunţă că doar Dănuţ Căşuneanu este acolo, dar se întoarce cu un răspuns previzibil: "a plecat de dimineaţă la Bucureşti, probabil nu am fost eu atent şi nu am văzut când a ieşit".

Între timp, un al doilea portar ne ceruse să nu folosim aparatura foto. Ne-am retras la maşină, aflată într-o parcare pe partea cealaltă a drumului, nicăeri inscripţionată ca proprietate privată. Nici nu am apucat să ne urcăm bine în maşină, că portarul ne-a cerut pe un ton destul de imperativ să plecăm imediat.

image

Sediul firmei PA&CO

"Domeniul Căşuneanu", mai ceva ca-n filme

Opt hectare de teren, cu doar două mai puţine decât ale reşedinţei Regelui Mihai, Palatul Elisabeta, nenumăraţi angajaţi care au grijă de tot ce înseamnă întreţinerea, o casă separată la intrare, din două corpuri, o curte ce rivalizează cu marile parcuri ale Bucureştiului, un hangar de elicopter şi heliport. Cam aşa s-ar descrie în numai câteva cuvinte căminul celui care a plecat de la depanat televizoare în era socialistă şi a ajuns acum să poarte supranumele de "Rege al asfaltului".

Oamenii de rând nici nu-şi pot imagina ce e dincolo de gardurile înalte de beton şi fier forjat, nici măcar în filme nu prea au avut ocazia să vadă aşa ceva. Un domeniu estimat la 12 miloane de dolari!

image


La poarta cea mare, este o cameră video şi un interfon la care, conform aşteptărilor, nu răspunde nimeni. Dincolo, o alee foarte lungă, cu aspect al unei grădini de bun gust foarte bine îngrijită. Pe gazon, stătea tolănit un câine, un superb Labrador, poate singura vietate din interior care nu era speriată de problemele stăpânului.

În depărtare, urcând un deal la capătul căruia pare să se vadă un foişor, locul de unde se poate admira priveliştea întregului domeniu, la care se ajunge urcând peste o sută de trepte, ca în cele mai îngrijite parcuri din lume.

image


La câţiva metri în stânga, mai este o poartă, de unde se văd două garaje şi cele două copruri ale casei separate de conac. Tot grădină cu gazon perfect. O femeie se ocupa de îngrijirea acesteia, dar imediat ce am deschis gura, a întors spatele şi a dispărut fără o vorbă.

Dincolo de casa şi gard, ce nu se vede din stradă. Conacul, o clădire impresionantă. Sus, pe deal, spre munte, este heliportul, acolo unde vine şi pleacă Costel Căşuneanu cu elicopterul personal. Alături, o cisternă, probabil cu combustibil şi o clădire ca o hală. Cel mai probabil, hangarul pentru elicoper.

Acuzat de cumpărare de influenţă

Omul de afaceri Costel Căşuneanu este acuzat de cumpărare de influenţă în dosarul în care este cercetat senatorul Cătălin Voicu. Procurorii DNA susţin că Voicu ar fi primit de la omul de afaceri din Oituz în 2009 suma de 260.000 de euro pentru a intervene pe lângă judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar, mai sunt cercetaţi judecătorul Florin Costiniu şi omul de afaceri Marius Locic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite