Cărţi cu poveşti aduse de copii pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malvina Cservenschi, vedeta TVR, le-a citit ieri copiilor povești
Malvina Cservenschi, vedeta TVR, le-a citit ieri copiilor povești

Zeci de prichindei au donat cărţi pentru ca cei mici din familii defavorizate să aibă ce citi. Evenimentul „O carte, un pas către o copilărie frumoasă" a avut loc ieri la AFI Cotroceni, în favoarea asociaţiei nonguvernamentale SOS Satele Copiilor.

„Eu sunt bunică şi sunt de la Chişinău. Am citit în „Adevărul" că strângeţi cărţi şi am adus şi noi. Spectacolul e minunat şi e o mare bucurie pentru cei mici. Nepoţica mea, de 4 ani şi jumătate, iubeşte foarte mult povestea Albei-ca-Zăpada, şi de aceea ne‑am hotărât să venim aici, să petrecem o zi de weekend plăcută", spune o doamnă elegantă, care a adus cu sine „O carte pentru un copil", de Vasile Romanovski.

Citiţi şi:

Personalităţi sătmărene au citit poveşti pentru copii

Atrași de albă-ca-zăpada

Fetiţa care o însoţeşte s-a alăturat unei mulţimi de copii care urmăresc atenţi, la câţiva paşi mai în faţă, povestea pe care o citeşte pentru ei vedeta televiziunii publice Malvina Cservenschi. Este chiar povestea fraţilor Grimm, „Albă-ca-Zăpada", în varianta Disney, iar din când în când Malvina se opreşte pentru a-l lăsa pe Zurli, animatorul petrecerilor pentru copii, să intervină cu întrebări care mai de care mai caraghioase: „Cum avea Albă-ca-Zăpada buzele? Negre ca murele...?" „Nuuu", răspund copiii în cor, părerea lor fiind întărită de o prinţesă în rochie bleu, diafană, şi de prinţul cu pălărie în trei colţuri, care îi stă alături, amândoi dând din cap dezaprobator. „Dar cum sunt?", insistă Zurli. „Sunt roşii, ca cireşele", răspund din nou copiii, care se bucură de joc.

Din replică în replică, povestea ajunge uşor-uşor la numele piticilor. Fiecare copil cu mâna ridicată are voie să spună un nume, prilej cu care unii băieţei se lămuresc că pe cel mai mic dintre pitici nu îl cheamă Mutu, ci Mutulică, iar o fetiţă blondă cu un fluturaş roz desenat pe faţă îi lămureşte pe ceilalţi copii cum se numeşte cel de-al şaptelea pitic: Voiosul.

Părinţii vor mai multe poveşti

Mulţi dintre părinţii şi bunicii care au venit să asculte din nou povestea Albei-ca-Zăpada se întreabă de ce nu au loc mai des astfel de evenimente.Săndica Nae a venit aici împreună cu cei doi băieţei ai ei, care participă şi ei la dialogul cu Albă-ca-Zăpada, dar nu numai: ei urmăresc cu atenţie, cot la cot cu fetiţele din preajmă, dansul pe care îl fac copiii balerini de la SOS Satele Copiilor şi urmează ei înşişi fără greş instrucţiunile de dans pe care le primesc de la Zurli, de la prinţesa diafană şi de la prinţul ei.

„Este foarte frumos ce se întâmplă aici, mai ales că toate cărţile sunt strânse pentru copiii care nu au, să înveţe şi ei, să citească şi ei", spune Săndica Nae. Toţi părinţii şi bunicii care au făcut donaţii au primit în schimb o cutie de cremă, cadou de la Nivea, şi au avut ocazia să-i vadă pe cei mici în acţiune.

Maria, o altă bunică care a venit cu nepoţica special pentru acest spectacol, spune că nu ar strica dacă astfelde evenimente ar avea loc măcar o dată la câteva săptămâni. „Este extraordinar ce se întâmplă aici. Noi iubim cărţile, poveştile, iar dacă şi alţi copii se pot bucura de cărţile pe care noi le-am citit deja, nu putem fi decât mulţumite".

Cine este organizaţia

SOS Satele Copiilor România este o organizaţie umanitară, care ocroteşte micuţii care nu pot fi îngrijiţi de părinţii lor, asigurându-le mame sociale şi un cămin permanent, până la integrarea lor profesională. În 1999, organizaţia a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

Copilăria,mai frumoasă prin povești

Asociaţia nonguvernamentală SOS Satele Copiilor, susţinută de Nivea şi „Adevărul", a lansat programul „O carte, un pas către o copilărie frumosă", prin care se strâng cărţi pentru cele 25 de case familiale ale organizaţiei. Evenimentul face parte din programul „O copilărie frumoasă", iniţiat în această vară de Nivea în parteneriat cu SOS Satele Copiilor România. Organizatorii vor să promoveze rolul educaţiei în perioada copilăriei, mai ales pentru copiii care provin din medii defavorizate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite