Personalităţi sătmărene au citit poveşti pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Iuliu Ilyes a citit povestea "Floarea Sincerităţii" în faţa a zeci de copii
Primarul Iuliu Ilyes a citit povestea "Floarea Sincerităţii" în faţa a zeci de copii

Primarul Iuliu Ilyes a citit în faţa a sute de copii povestea “Floarea Sincerităţii” iar Marius Mureşan, şeful poliţiei de ordine publică a citit povestea “Turtiţa”.  Evenimentul s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor de la ora 10.00.

Şase personalităţi sătmărene au citit în această dimineaţă poveşti în faţa a sute de copii care s-au adunat la Casa de Cultură a Sindicatelor la evenimentul intitulat “Personalităţi publice citesc pentru copii”. Primarul, Iuliu Ilyes, şeful poliţiei de Ordine  Publică, Marius Mureşan, interpreta de muzică populară, Maria Carmen Sas, bibliotecarele, Liliana Costea şi Raluca Constantinescu şi actorul maghiar Rappert Gabor au citit simultan câte o poveste, adunând în jurul lor zeci de copii. 

Iuliu Ilyes a citit povestea "Floarea Sincerităţii"
Edilul oraşului şi-a început povestea în jurul orei 10.30, aşezat pe o capanea în holul instituţiei. Zeci de copii, alături de părinţi, l-au înconjurat pentru a asculta povestea unui împărat care avea mai mulţi fii iar unuia dintre ei trebuie să-i lase împărăţia însă pentru asta trebuia să afle care dintre ei era cel mai sincer. “Nu am mai citit poveşti de vreo 20 de ani. Este o experienţă unică şi nu se compară cu discursurile pe care trebuie să le susţin în faţa adulţilor. Mă bucur că am participat la această acţiune şi sper să aibă continuitate”, a declarat primarul. Marius Mureşan le-a citit copiilor povestea “Turtiţa”. “Am exerciţiu în acest sens pentru că îi citesc des poveşti fiului meu Darius. Nu am avut emoţii şi cred că acţiunea este binevenită”, a precizat Marius Mureşan.

Şase grădiniţe sunt angrenate în proiect
La acest eveniment au participat şase grădiniţe din oraş, fiind organizată de către   Asociaţia “Părinţi pentru copii”. Acţiunea face parte din proiectul “Uniţi şi activi pentru comunitate”, finanţat cu 65.000 dolari de Asociaţiei Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, care se derulează începând cu acest an şi va fi încheiat anul viitor. Rolul acţiunii este acela de a încuraja colaborarea dintre reprezentanţii instituţiilor publice şi comunitate. “Cititul cu voce tare reduce efectul dislexiei, o boală care pe zi ce trece pune stăpânire tot mai mult pe tineri. Vrem să-i scoatem din faţa calculatoarelor”, a declarat Leontina Ghiţ, coordonatoarea proiectului. Dislexia este o deficienţă de învăţare frecventă care impiedică dezvoltarea capacităţii de a citi. Pacienţii cu dislexie nu au un nivel mai scăzut de inteligenţă şi nu învaţă mai greu alte lucruri în afară de citit.

Cărţi pentru grădiniţe

Tot în cadrul acestui eveniment au fost organizate standuri cu lucrări ale copiilor de la cele şase grădiniţe participante la acţiune iar din fondurile colectate se vor cumpăra cărţi pentru bibliotecile din grădiniţe sătmărene dar şi pentru cele din Moldova afectate de inundaţii. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite