„Sfârşitul Ceauşeştilor“, o lansare-maraton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu a lansat ieri la Bookfest, în patru reprize, volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor“, acordând sute de autografe la standul „Adevărul“.Printre personalităţile prezente la lansări s-au numărat Stelian Tănase, Radu Moraru, Adrian Cioroianu, Peter L. Imre, Iarina Demian, Ion Zubaşcu, Radu Varia, George Mihăiţă.

Volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor" al jurnalistului Grigore Cartianu a fost lansat ieri de Editura Adevărul, în cadrul primei zile a Târgului de Carte Bookfest, desfăşurat până duminică la Romexpo. Cartea, lansată în patru reprize, începând de la ora 13.00 până la ora 19.00, la standul „Adevărul", aflat în pavilionul 16 al Târgului Bookfest, are subtitlul „Să mori împuşcat ca un animal sălbatic", inspirat de epilogul cărţii.

Ion Iliescu atacă „Sfârşitul Ceauşeştilor“

S-a deschis Bookfest 2010 / Cartea "Sfârşitul Ceauşeştilor", vândută în 350 de exemplare, toate cu autograf

Până duminică, în ultima zi a acestei ediţii Bookfest, vor avea loc 22 astfel de manifestări speciale dedicate volumului. „Va fi o lansare continuă, o lansare perpetuă, prima de acest gen din istoria târgurilor de carte, în care autorul va fi prezent la stand, va avea invitaţi şi va acorda autografe", a explicat Grigore Cartianu.

„E o ambiţie a mea personală de a intra în legătură cu publicul. Va fi o lansare-maraton", a precizat Cartianu, redactor-şef al ziarului „Adevărul" şi director al Diviziei Carte a trustului Adevărul Holding. Autorul a subliniat că volumul nu e numai rezultatul muncii lui, ci şi al documentării unei întregi echipe de la ziarul pe care-l conduce.

Curajul de a spune adevărul

Prima lansare a început ieri, exact la ora 13.00, din respect pentru cele peste 200 de persoane care s-au înghesuit la standul Editurii Adevărul. Invitaţi au fost revoluţionarii Ion Gîtlan şi Florin Filipoiu. Printre personalităţile prezente s-au mai aflat Peter Imre, Iarina Demian, Ion Zubaşcu, Radu Varia, familia autorului, soţia Liliana şi fetiţele Iulia şi Laura, foştii colegi de la „Evenimentul zilei", alături de cei prezenţi, de la „Adevărul".

Ion Gîtlan, tatăl primului revoluţionar ucis în Revoluţia Română, transformată în contrarevoluţie, a povestit cum fiul său, Mihai, a fost mai întâi împuşcat, apoi executat de o persoană în civil, la 21 decembrie, la Sala Dalles. Peter L. Imre, director general al Adevărul Holding, a apreciat munca de trei ani de investigaţie jurnalistică a lui Grigore Cartianu, alături de tenacitatea, de puterea de a prezenta obiectiv şi realist lucrurile, de curajul autorului de a spune lucrurilor pe nume şi de a-şi asuma adevărurile de obicei băgate sub preş.

„Scriitură puternică şi terifiantă"

La lansarea de la ora 15.00 au participat, alături de autor, istoricul Stelian Tănase şi Dorin Cârlan, un paraşutist care a făcut parte din plutonul de execuţie al cuplului prezidenţial.

Istoricul Stelian Tănase a apreciat tempoul sacadat al cărţii, care dă senzaţia de scriitură puternică, terifiantă, asemănătoare cu aceea din „Procesul" lui Kafka. „Faptele, datele precise şi concrete ale acestei tragedii nu deranjează. Nu este doar un demers contabil, cu cifre, infografii şi statistici. De la pagina 50 până la finalul celor 528 de pagini, ritmul cărţii creşte continuu", a explicat Tănase.

„Cartea are o rigoare dincolo de tratatele istorice. Volumul e scris cinematografic, cu secvenţe descriptive, pentru un eventual scenariu de film. Am dus această rigoare la maximum. Am pus accent pe amănunte omeneşti, pe detalii ale personajelor", a explicat Grigore Cartianu. De la orele 17.00 şi 19.00, la lansările de la standul Editurii Adevărul, au fost prezenţi Radu Moraru, respectiv Adrian Cioroianu şi revoluţionarul Mihail Montanu.

Radu Moraru, moderatorul emisiunii „Naşul" de la B1, care a trăit Revoluţia de la Braşov, a remarcat că volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor" arată ceea ce s-a petrecut în culise, că Ion Iliescu a prezentat numeroase „gogoşi" şi că televiziunile au manipulat foarte mult adevărul de-a lungul timpului. În evenimentele din decembrie 1989, în România au murit 1.116 oameni, dintre care 159 în regimul Ceauşescu şi 957 după răsturnarea acestuia. „După fuga cuplului Ceauşescu, morţii au devenit inutili", a precizat Cartianu.

„Sfârşitul Ceauşeştilor"de Grigore Cartianu

- Editura Adevărul Holding, Bucureşti 2010
- Prefaţă de Alex Mihai Stoenescu
- Anexă cu documente, stenograme şi facsimile
- 7 infografii
- 528 de pagini
lPreţ: 14,95 lei

Oferta Editurii Adevărul

- Colecţia Marile Muzee ale lumii - primele opt titluri
- Revista Rahan - primele două numere
- Colecţia Jules Verne - volumele 1-22
- Colecţia 100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă - volumele 1-83
- Colecţia Ghiduri Turistice National Geographic Traveler - volumele 1-14
- Colecţia de Lux, dedicată operelor lui William Shakespeare, Charles Dickens, Lev Tolstoi, Mark Twain, James Fenimore Cooper, Jack London,
Karl May, Sir Arthur Conan Doyle, Alexandre Dumas, James Clavell, Daniel Yergin, Sven Hassel, Vintilă Corbul, Theodor Constantin, Vlad Muşatescu
- Colecţia Pictori de Geniu - 14 titluri
- Colecţia Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi - 12 titluri
- Colecţia Disney Clasic
- Filmele Adevărul - colecţiile „Brigada Diverse", „Tom şi Jerry", „Florin Piersic", „Mărgelatu", „Ardelenii", „Toma Caragiu", „Gheorghe Dinică", „Charlie Chaplin", „Louis de Funès",„Aventuri", „Hai-hui prin Europa", „Hai-hui prin oraşele lumii", Seria „24" (sezoanele I şi II), „Personalităţi care au marcat istoria", „Jandarmii", „Mari comedii româneşti", Seria „Comisarul", „Război şi dragoste"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite