Maghiari şi români, în dialog la Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul scriitor maghiar Péter Esterházy a participat ieri la lansarea volumului de convorbiri cu Iolanda Malamen. În a treia zi de Bookfest, lansările de carte şi dezbaterile s-au ţinut lanţ. Romanul, eseul şi poezia au fost, toate, în prim-plan.

Printre noile apariţii lansate ieri la Bookfest şi demne de a fi semnalate se numără volumul „La început eram încă un om normal - Iolanda Malamen în dialog cyberspaţial cu Péter Esterházy".

Mai citeşte şi:

LIVE TEXT Ziua a treia la Bookfest 2010/ Ziua regizorilor la Editura Adevărul Holding
VIDEO Bookfest 2010 / Grigore Cartianu vă invită la standul "Adevărul" / Ion Mateescu, martor la execuţia Ceauşeştilor: Soldaţii au călcat cu bocancii în sângele ei
Iliescu şi Cartianu,duel pentru Revoluţie
Constanţa: Târg de carte cu 70% discount, de la 1 iulie pe litoral

Este vorba despre o carte de convorbiri, publicată la Editura Curtea Veche, care îl are drept protagonist pe cel mai cunoscut scriitor maghiar contemporan, tradus în numeroase ţări.

Prezent la lansare, Péter Esterházy a povestit că, după ce a acceptat propunerea, s-a trezit într-o „situaţie palpitantă": aceea de a răspunde la 257 de întrebările puse de o persoană care-l cunoaşte numai din cărţile pe care le-a scris. „Subit, a început să mă intereseze omul din cărţi. Am căpătat mare apetit şi am început să scriu până în zori. Cred că se vede plăcerea cu care am scris."
Iolanda Malamen a comentat că această carte nu a descoperit prea mult din personalitatea lui Esterházy, „unul dintre marii scriitori care nu pun literatura nici mai presus, nici mai prejos de viaţă".

Roman la cerere

Editura Cartea Românească a lansat, ieri, romanul lui Radu Aldulescu, „Ana-Maria şi îngerii", prezentat de directorul editorial Bogdan Alexandru Stănescu drept „o carte unicat în literatura română, un roman la cerere".

Toţi cei prezenţi la lansare, criticii literari Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache şi scriitorul Bogdan Suceavă, au convenit că Radu Aldulescu este cel mai puternic romancier român de după Revoluţie, capabil de a transforma o poveste reală tragică în literatură de mare rafinament. Autorul a povestit istoria scrierii acestui roman în care Ana-Maria moare în ultima frază: „În februarie, doamna Mariana, protagonista cărţii mele, a trimis la editură un mesaj în care îşi exprima dorinţa de a se scrie un roman despre povestea morţii tragice a fetei ei, Ana-Maria.

În aprilie m-am întâlnit cu doamna la Viena. Înainte am fost la Ierusalim, la Sfântul Mormânt, şi mă temeam ca doamna Mariana să nu-şi fi pierdut credinţa din pricina revoltei. La 2 aprilie am început să scriu cartea. Am terminat-o un an mai târziu".

Potenţial polemic

Editura Paralela 45 a avut iniţiativa publicării unei antologii, „Poezia antiutopică - antologii a douămiismului poetic românesc", coordonată de un tânăr poet Daniel. D. Marin, care apare şi în calitate de poet antologat. Criticii literari prezenţi la lansare, Ion Bogdan Lefter, Cosmin Ciotloş şi Andrei Terian, au comparat antologia cu cea întocmită de regretatul critic literar Marin Mincu în 2004 şi cu cea a poeţilor optzecişti, întocmită de Alexandru Muşina. Editura Vremea a lansat noile titluri din colecţia de succes „Planeta Bucureşti", eveniment la care au participat istoricul Dinu Giurescu şi scriitoarea Gabriela Adameşteanu.

Despre volumul „Poveşti cu fântâni şi statui din Bucureşti", de Victoria Dragu-Dimitriu, istoricul a susţinut că „învie un univers întreg într-o carte scrisă de o cunoscătoare a lumii în care s-au ivit statuile descrise, aproape toate create înainte de 1939". Celelalte volume care pun în lumină chipurile Capitalei sunt „Poezia arhitecturii" de regretatul Alexandru Olian, „Pisici din Bucureşti" de Silvia Colfescu şi „Culinariard. Restaurante, cârciumi, vorbe" de Claudiu Leonte.

Vântul crizei

Prezent ieri la Bookfest, ministrul Culturii, Kelemen Humor , a declarat pentru „Adevărul" că e interesat mai ales de cărţi de istorie şi de filosofie. Oficialul a adăugat că oferta târgului este la fel de bogată ca în anii precedenţi, dar că vântul crizei bate prin buzunarele vizitatorilor.

Ce trebuie să ştii despre Bookfest

- Unde: Salonul Expoziţional Romexpo, Bucureşti, Pavilioanele 13 - 17
- Când: 9 - 13 iunie
- Program: orele 10.00 - 20.00 (astăzi), orele 10.00-18.00 (mâine)
- Acces: gratuit
- Invitată de onoare: Spania.

Astăzi la Bookfest

12.00-18.00 Curtea Veche Publishing (B08)
Program de lansări:
- 12.00 „Apărarea libertăţii" de Ioan Stanomir şi „Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur" de Leszek Kolakowski. Prezintă: Vladimir Tismăneanu, Lavinia Stan, Lăcrămioara Stoenescu, Ioan Stanomir, Grigore Arsene.
- 14.00 „Colaborarea" de Morten T. Hansen. Prezintă: Morten T. Hansen, Mugur Isărescu, Emil Hurezeanu, Grigore Arsene.
- 17.00 „Fata din Nazaret" de Petru Popescu. Prezintă: Petru Popescu, Maia Morgernstern, Marius Tucă, Cristian Tabără.

12.00-17.30 Humanitas (B07)
Program de lansări:
- 12.00 „Amo(u)r" de Maxim Crocer. Prezintă Ruxandra Cesereanu, Marius Chivu, Lidia Bodea.
- 12.30 „Minunea timpului trăit" de Monica Pillat, şi „Aşteptând ceasul de apoi" de Dinu Pillat. Prezintă: Monica Pillat, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Gabriel Liiceanu.
- 13.00 „Frumoasele străine" şi „Nimic", de Mircea Cărtărescu Prezintă: Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu.
- 13.30 „Întâlnire cu un necunoscut" de Gabriel Liiceanu. Prezintă: Gabriel Liiceanu, Vlad Zografi.
- 14.00 „Rabbit e bogat" de John Updike. Prezintă: Marius Chivu, George Volceanov, Denisa Comănescu.
- 14.30 „Cioran şi fascinaţia nebuniei" de Dan C. Mihăilescu. Prezintă: Dan C. Mihăilescu, Sorin Lavric, Lidia Bodea.
- 15.00 Lansarea seriei aniversare „20 de ani în 20 de cărţi". Prezintă: Gabriel Liiceanu, Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Neagu Djuvara, M. Cărtărescu, R. Paraschivescu
- 16.00 Sesiune de autografe Neagu Djuvara
- 16.30 „Leagănul respiraţiei" de Herta Müller. Prezintă: Gabriel Liiceanu, Simona Kessler, Alexandru Şahighian, Rodica Binder, Denisa Comănescu.

12.00-19.00 Polirom (B12)
Program de lansări:
- 12.00 „Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură" de Andrei Oişteanu. Prezintă: M. Cărtărescu, M. Chivu.
- 12.30 „Originalul Laurei" de Vladimir Nabokov. Prezintă: Robert Turcescu, Simona Sora, Veronica Niculescu.
- 13.00 „Scotch" de Ioana Bradea. Prezintă: Ion Bogdan Lefter, Lucian Dan Teodorovici.
- 13.30 „Nu există ţară pentru bătrâni" de Cormac McCarthy. Prezintă: Costi Rogozanu, Radu Pavel Gheo.
- 15.00 „Cerul din burtă" de Ioana Nicolaie. Prezintă: Tania Radu, Lucian Dan Teodorovici.
- 15.30 „Noapte bună, copii!" de Radu Pavel Gheo. Prezintă: Bogdan-Alexandru Stănescu, Lucian Dan Teodorovici.
- 16.00 „Provizorat" de Gabriela Adameăteanu. Prezintă: Bianca Burţa-Cernat, Ovidiu Şimonca.
- 16.30 Primul volum din seria de autor „Henry Miller":„Sexus". Prezintă: Cristian Teodorescu.
- 17.30 „Howl şi alte poeme. Antologie 1947-1997" de Allen Ginsberg. Prezintă: Mircea Cărtărescu, Florin Iaru.

13.00-14.00 Tritonic (Cafeneaua „Lavazza", Pav. 15)
Lansare: „Confuzii, greşeli, prostii şi răutăţi în limba română, azi" de prof. dr. docent Tatiana Slama-Cazacu.

14.00-15.00 Adevărul Holding (C05)
Lansare: „Găina fără bilet" de Ion Cristoiu.

14.00-15.00 Paralela 45 (B17)
„Cartea cu fleacuri" de Livius Ciocârlie. Prezintă: Nicolae Manolescu, Livius Ciocârlie, Ion Bogdan Lefter.

17.00-17.30 Cartea Românească (B12)
„Apropierea" de Marin Mălaicu-Hondrari. Prezintă: Mircea Cărtărescu, Marius Chivu.

18.00-19.00 „Spania - Ţară invitată" (Arena, Pav. 13)
Recital muzical: „Inima noastră spaniolă" Interpretează: Maria Răducanu şi invitaţii ei: Crister Jonsson (chitară electrică), Toma Dimitriu (pian electric), Pedro Negrescu (contrabas).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite