Iliescu şi Cartianu, duel pentru Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cele mai importante lansări de ieri, de la Târgul de Carte Bookfest, publicul a putut vedea glonţul care l-a ucis pe Ceauşescu şi pe tânărul care l-a insultat pe Iliescu.Cu câteva minute înainte ca Grigore Cartianu să le arate cititorilor cartuşul extras din zidul unităţii militare de la Târgovişte, un student striga către Ion Iliescu: „Criminalule!“.

Redactorul-şef al „Adevărului" şi-a continuat maratonul de prezentare a cărţii sale, „Sfârşitul Ceauşeştilor", invitând la stand oameni care au participat la Revoluţia din 1989.

UPDATE 11:00

Cititorii s-au înghesuit la ora 11.00 la standul editurii Adevărul Holding pentru a cumpăra cartea lui Grigore Cartianu „Sfârşitul Ceauşeştilor". Lansarea-maraton a cărţii continuă şi în a treia zi de festival, cu invitaţi de marcă. Printre aceştia, regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la ora 13.00 la stand pentru discuţii despre comunism. Urmăriţi aici pas cu pas evenimentele de la lansarea cărţii.

Citiţi şi:

VIDEO Incident la Bookfest 2010/ Ion Iliescu a fost întâmpinat cu lozinci anticomuniste la lansarea cărţii sale

Ion Iliescu atacă „Sfârşitul Ceauşeştilor“

Printre primii cumpărători de la standul Adevărul de astăzi s-a aflat şi Silviu Prigoană. El a consultat ofertele editurii, comandând toate cărţile pentru biblioteca copiilor săi. „Trebuie să fac bibliotecă copiilor!", a spus Prigoană. „Când ia pensia soacră-mea, vin să cumpăr cărţile de la Adevărul", a glumit parlamentarul.

Grigore Cartianu i-a acordat un autograf chiar şi lui Ion Ceauşescu, 78 de ani, fratele fostului preşedinte al României, venit să cumpere trei cărţi, pentru el şi nepoţi. Ion Ceauşescu ne-a declarat că „Adevărul despre Revoluţie este întotdeauna bine venit" şi că este de acord cu ce s-a relatat în mass-media, în articolele din „Adevărul" şi în emisiunile de la B1 TV. Întrebat cum s-au scurs aceşti 20 de ani de la moartea fratelui său, Ion Ceauşescu ne-a spus că viaţa a mers înainte şi că pentru el a fost bine.

La câţiva metri distanţă de standul Editurii Adevărul şi-a făcut apariţia Ion Iliescu, invitat de Editura Semne să-şi lanseze cartea „După 20 de ani". De pe un scaun din zona spaţiului de lansări s-a ridicat George Simion, un student în vârstă de 22 de ani, membru în organizaţia „Noii Golani", care a strigat către Ion Iliescu: „Nu trebuie să lansaţi cărţi, trebuie să staţi la puşcărie!".

Insulte şi pumni

„Este o manifestare culturală. Faceţi huliganism. Vă rog să părăsiţi sala. Respectaţi oamenii!", i-a răspuns fostul preşedinte al României.

Imediat şi-au mai făcut apariţia alţi doi tineri, dar oamenii de pază ai lui Iliescu i-au scos din sală călcându-i în picioare şi rupându-le hârtiile A4 pe care le foloseau pe post de lozinci. Pe una dintre aceste hârtii scria, printre altele: „Iliescu, căutat pentru: furtul Revoluţiei din decembrie 1989, chemarea minerilor în iunie 1989, instigare la violenţă împotriva studenţilor anticomunişti".

Tânărul care a strigat „Ion Iliescu este criminalul Revoluţiei!" a fost scos cu forţa de bodyguarzii târgului, care l-au târât până la uşă şi l-au azvârlit afară. De la tribună, foarte calm, Iliescu a comentat incidentul: „E vorba de patimi care influenţează minţile neformate". A urmat un discurs sforăitor, de aproape o oră, al preşedintelui, în faţa unui public toropit de adevărurile lui Iliescu despre Revoluţie.

Public impasibil

Incidentul i-a împărţit pe cei care au asistat la scenele violente în două categorii. Mihai, în vârstă de 30 de ani, ne-a declarat că „e aiurea că se trage aşa de un om. Bush a suportat un pantof şi Iliescu nu suportă nişte vorbe. El le-a zis bodyguarzilor să-l evacueze. În 2010 ar trebui să avem curaj să spunem ce simţim". O avocată a fost de părere că orice fel de comentariu se face după lansare şi nu sub formă violentă, ci prin dialog. La sfârşitul lansării, însă, Iliescu a refuzat orice formă de comunicare cu publicul, plecând în viteză.

Cătălin Gheorghe, student la Facultatea de Construcţii, membru în gruparea „Noii Golani", ne-a spus că a participat la protest pentru că Ion Iliescu, acum 20 de ani, „a făcut mari crime", iar acum scoate „o minciună de carte". „Nu mi se pare normal ca individul care chipurile apără democraţia să facă astfel de fapte, să-şi pună oamenii să intimideze tinerii care au întrebări interesante de pus!"

Replicile acide ale lui Cartianu

În timp ce Ion Iliescu semna autografe pe volumul proaspăt lansat, Grigore Cartianu direcţiona un tir de întrebări retorice către fostul preşedinte, de la un stand distanţă. Amplificate de microfon, ironiile lui Cartianu i-au deranjat pe simpatizanţii lui Iliescu.
„Domnul Iliescu ne-a ajutat foarte mult să descoperim adevărul despre Revoluţie. Au existat demersuri prezidenţiale în care totul a fost scos la lumină. Ca atare, cartea mea este inutilă. Îi doresc domnului Iliescu să trăiască 120 de ani, dacă e posibil, pentru că avem nevoie de adevărul Domniei Sale", a atacat jurnalistul.

„Mulţumim domnului Iliescu că ne-a spus cine sunt acele holograme de pe cer şi că ne-a lămurit şi ce se întâmpla la Târgovişte în acele zile, în timp ce pe noi ne ţinea sub teroare, cu teroriştii lui Ceauşescu", a mai spus Cartianu.

La lansarea volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor", semnat de Grigore Cartianu, autorul l-a avut ca invitat şi pe generalul în rezervă Ion Mateescu. În decembrie 1989, acesta era ofiţer în cadrul UM 01417 de la Târgovişte, cazarma în care soţii Ceauşescu şi-au petrecut ultimele trei zile de viaţă. Cadrul militar a adus la lansare unul din cele aproape 50 de gloanţe care l-au ciuruit pe Ceauşescu la 25 decembrie 1989, glonţ extras din zidul clădirii UM 01417 din Târgovişte.

Grigore Cartianu i-a avut ieri invitaţi, la standul „Adevărul", pe: publiciştii Florin Iaru şi George Stanca, revoluţionarul Vali Motorga, Ion Mateescu, colonelul în rezervă Ion Ţecu, scriitorul militar Viorel Domenico, colonelul în rezervă Ion Mareş, revoluţionarul Constantin Isac. Din păcate, regizorul Radu Muntean nu a mai putut ajunge la întâlnire. (A contribuit Adriana Gheorghe)

Imagini sfâşietoare

Generalul Ion Mateescu a fost martor la moartea Ceauşeştilor, subliniind că soldaţii i-au scos afară, într-un spaţiu din apropierea toaletei, şi au tras pur şi simplu, fără să se fi dat vreun ordin, conform uzanţei militare. „Am văzut soldaţii călcând cu bocancii sângele cald al Elenei Ceauşeşcu", şi-a amintit Ion Mateescu.

Declaraţiile lui Ion Iliescu la Târgul de Carte Bookfest

image

Ion Iliescu, asaltat de televiziuni, la lansarea propriei cărţi

Cu ocazia lansării cărţii sale, Ion Iliescu şi-a susţinut ieri, încă odată, teza Revoluţiei Române fără alte nuanţe, a propus o dată, „anul de involuţie 1971", la care s-au ivit primele semne şi condiţii care au condus la revolta populară din 1989, şi şi-a argumentat rolul său activ (de „mentalitate diferită de troglodiţii din aparatul de partid", „responsabilă şi asumându-şi riscuri") în procesul de naştere a Revoluţiei Române.

Iată câteva declaraţii ale lui Ion Iliescu:

„Tinerii aceştia care habar n-au de viaţa lor vor să mă asocieze pe mine cu troglodiţii din aparatul de stat, popularitatea meu de atunci era dată tocmai de mentalitatea mea de altă factură. Cei care mp acuză azi, colegi de-ai mei, aveau funcţii în partid şi nu şi-au asumat nici un risc, nici o atitudine politică".

„Am fost împreună cu Ceauşescu în Coreea de Nord, ca ministru al Tineretului. La orice întrebare ni se răspundea prin citate ideologice. L-am simţit influenţat, i-am spus atunci că societatea nord-coreeană e una dezumanizată şi că nu e un model propice, noi fiind europenizaţi, imediat după deschiderea din 1950-1960. În cuvântul său de la Plenară, Ceauşescu m-a criticat pentru intelectualism. În aceeaşi Plenară a intensificat controlul de partid în toate sectoarele vieţii spirituale".

„1980 a fost un an de involuţie socială şi spirituală, revolta s-a acumulat, aşa se explică explozia populaţiei din 1989".

„Referitor la scrisoarea celor 6 militanţi din martie 1989, tot în martie am compus şi eu o scrisoare pentru Europa Liberă, mult mai radicală. Din păcate nu era definitivată şi n-am mai trimis-o. Stoenescu şi Măgureanu au invocat-o prima dată în cartea lor. Vă invit să o citiţi în cartea lansată azi".

„Ideea lustraţiei a apărut în Comitetul Provizoriu de Uniune Naţională, în elaborarea legii electorale şi îi aparţine liberalului Dan Amedeo Lăzărescu. Punctul 8 de la Timişoara s-a inspirat de aici".

„E improprie şi incorectă ideea că minerii au adus violenţa printre români. Ei au venit să asigure ordinea când poliţia a dispărut iar armata era blocată pentru că generalii erau anchetaţi pentru evenimentele din 1989. Şi nu i-am chemat eu, evenimentele din 13 iunie, actele de vandalism, coloana de fum negru i-a chemat".

„Sunt convins că în 1990, în Piaţa Universităţii, au ieşit şi oameni de calitate care voiau să transmită un mesaj politic (împotriva FSN), ei s-au retras când scursurile au început să scandeze - Iliescu du-te acasă la nevasta canceroasă. (...) În discuţiile din CPUN am folosit o expresie pe care o regret - golani".

„În ianuarie 1990, am invitat partidele istorice să propună membri în guvernul de Salvare Naţională şi au refuzat. (...) Am chemat liderii partidelor, pe Tăriceanu, Patriciu, Coposu, la discuţii. Transformarea CFSN în CPUN - Comitetul Provizoriu de Uniune Naţională a fost o găselniţă potrivită".

„Alegerile din 1990 au fost cele mai curate".

Academiacianul Dinu Giurăscu a spus la lansarea cărţii lui Ion Iliescu:

„Mă uit la această naţie fericită, în această epocă fericită, în care români atacă pe români..., noroc că există cercetarea ştiinţifică. Dincolo de isterie, dincolo de stări emoţionale, meseria noastră cere documente şi mărturia celor care au făcut istoria. Domnul Iliescu este unul dintre aceştia".

Oferta Editurii Adevărul

- Colecţia Marile Muzee ale lumii - primele opt titluri
- Revista Rahan - primele două numere
- Colecţia Jules Verne - volumele 1-22
- Colecţia 100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă - volumele 1-83
- Colecţia Ghiduri Turistice National Geographic Traveler - volumele 1-14
- Colecţia de Lux, dedicată operelor lui William Shakespeare, Charles Dickens, Lev Tolstoi, Mark Twain, James Fenimore Cooper, Jack London, Karl May, Sir Arthur Conan Doyle, Alexandre Dumas, James Clavell, Daniel Yergin, Sven Hassel, Vintilă Corbul, Theodor Constantin, Vlad Muşatescu
- Colecţia Pictori de Geniu - 14 titluri
- Colecţia Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi - 12 titluri
- Colecţia Disney Clasic
- Filmele Adevărul - colecţiile „Brigada Diverse", „Tom şi Jerry", „Florin Piersic", „Mărgelatu", „Ardelenii", „Toma Caragiu", „Gheorghe Dinică", „Charlie Chaplin", „Louis de Funès",„Aventuri", „Hai-hui prin Europa", „Hai-hui prin oraşele lumii", Seria „24" (sezoanele I şi II), „Personalităţi care au marcat istoria", „Jandarmii", „Mari comedii româneşti", Seria „Comisarul", „Război şi dragoste"

Ce trebuie să ştii despre Bookfest

- Unde: Salonul Expoziţional Romexpo, Bucureşti, Pavilioanele 13 - 17
- Când: 9 - 13 iunie
- Program: orele 10.00 - 22.00 (vineri), orele 10.00 - 20.00 (sâmbătă), orele 10.00-18.00 (duminică)
- Acces: gratuit
- Invitată de onoare: Spania, reprezentată de scriitori, editori şi traducători de carte, a căror prezenţă este sprijinită de Institutul Cervantes din Capitală

Programul evenimentelor speciale de la standul „Adevărul"

- Astăzi, 11 iunie: orele 11, 13, 15, 17 şi 19
- Mâine, 12 iunie: orele 11, 13, 15, 17 şi 19
- Duminică, 13 iunie: orele 11, 13 şi 15

„Sfârşitul Ceauşeştilor"de Grigore Cartianu

- Editura Adevărul Holding, Bucureşti 2010
- Prefaţă de Alex Mihai Stoenescu
- Anexă cu documente, stenograme şi facsimile
- 528 de pagini
- Preţ: 14,95 lei

Astăzi la Bookfest

- 14.00-15.00 - Editura Cartea Românească. Lansări: „Ca picăturile de sânge pe linoleumul din lift" de Maria Manolescu şi „Poemele secretarei" de Ştefania Mihalache. Prezintă: Bianca Burţa-Cernat, Cosmin Ciotloş, Florina Pârjol. „Ana Maria şi îngerii" de Radu Aldulescu. Prezintă: Carmen Muşat, Bogdan Suceavă, Bogdan-Alexandru Stănescu, Daniel Cristea-Enache. (B12)

- 14.00-17.30 - Editura Paralela 45. Lansări: „Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc" (antologie realizată de Daniel D. Marin). Prezintă: Ion Bogdan Lefter, Andrei Terian, Cosmin Ciotloş, Daniel D. Marin, Călin Vlasie. „Istoria se înşală. Noi dovezi privind ipoteza paleoastronautică" de Erich von Däniken. „Virusul minţii. Cum ne poate fi de folos o ştiinţă revoluţionară, memetică" de Richard Brodie. Prezintă: Alexandru Mironov, Dan D. Farcaş, Constantin Dumitru. „Surâd, deci exist. Psihoterapie isihastă" de Vasile Andru. Prezintă: Vasile Andru, Florin Tudose, Vasile Dem. Zamfirescu, Vera Şandor, Radu Comănescu. ( B17)

- 15.00-18.30 - Editura Curtea Veche. Lansări: „La început eram încă un om normal" - Iolanda Malamen în dialog cyberspaţial cu Péter Esterházy. Prezintă: Péter Esterházy, Iolanda Malamen, Nicolae Manolescu, Anamaria Pop, Petru Popescu, Grigore Arsene. „Rănile bătrânului continent" de Péter Nádas. Prezintă: Péter Esterházy, Anamaria Pop, Carmen Muşat, Iulia Popovici, Mihaela Moroşanu. „Căzuţi din cer" de Ray Loriga şi „Ultimul patriarh" de Najat El Hachmi. Prezintă: Horia Barna, Alexandru M. Călin, Florin Galiş, Teresa Atienza Serna, Ştefania Nalbant. ( B08)

- 15.00-17.00 - Editura Univers Enciclopedic. Lansare: „Mic dicţionar academic", lucrare a Institutului de Lingvistică al Academiei Române. Invitaţi: Prezidiul Academiei Române. (Agora, Pavilion 16) 

- 15.00-17.30 - Editura Polirom. Lansare:„Amor intellectualis" de Ion Vianu. Prezintă: Livius Ciocârlie, Daniel Cristea-Enache. „Exerciţii de supravieţuire" de Ileana Mălăncioiu. Prezintă: Eugen Negrici, Alex. Ştefănescu, Daniel Cristea-Enache. (B12)

- 15.30-19.00 - Editura Humanitas. Lansări: „Deodată în adâncul pădurii" de Amos Oz, „Aşteptarea" de Rui Zink, „Două femei la Praga" de Juan Millas. Prezintă: Ioana Pârvulescu, Marius Chivu, Micaela Ghiţescu, Andreea Răsuceanu, Alice Ene. „Orizonturi roşii" de generalul Ion Mihai Pacepa. Prezintă: Lucia Hossu Longin, Cătălin Strat. „Certitudine" de Madeleine Thien, Prezintă: Madeleine Thien, Phillipe Beaulne, Ambasadorul Canadei în România, Marina Constantinescu, Mihaela Spineanu-Frank, Denisa Comănescu. (B07)

- 16.00-17.00 -Grupul Editorial Corint. Lansare: „Idolii Forului" coordonator Sorin Adam Matei. (A06)

- 16.00-17.00 - Editura Rao. Sesiune de autografe şi întâlnire cu cititorii, în prezenţa scriitoarei Rosa Montero. „Clapton. Autobiografie". Prezintă: Alex Revenco, Ioan Big. (A07)

- 17.00-18.00 - Editura ALL. Lansare: „Dicţiunea ideilor" de Mircea Martin, Prezintă: Paul Cernat, Caius Dobrescu, Mircea Martin. (Cafeneaua Literară „Lavazza", Pavilion 15).

- 17.00-18.30 - Editura Eikon. Lansări: „Religia în tranziţie. Ipostaze ale României creştine" de Radu Carp. Prezintă: Marius Vasileanu. „Ortodoxia în România postcomunistă. Reconstrucţia unei identităţi publice", de Iuliana Conovici. (Cafeneaua Literară „România Liberă", Pavilion 14).

- 17.30-18.00 - ERC Press. Lansare: „Francisca" de Nicolae Breban. Prezintă: Nicolae Breban, reprezentanţi ai Academiei Române. (B23)

- 18.00-19.00 - Editura Vellant. Lansare: „Traducerile din poveste" de Luminiţa Voina-Răuţ. Prezintă: Luminiţa Voina-Răuţ, Joaquin Garrigos, Ioana Ieronim, Cornelia Rădulescu, Simona Răuţă. (Pavilion 13)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite