Ca pe vremea comuniştilor: elev cu nota scăzută la purtare pentru plete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza frizurii de rocker, un puşti de clasa a VII-a de la o şcoală din Capitală a avut media 9 la purtare în semestrul I, iar acum riscă să ia 6. Părinţii lui Andrei spun că băiatul e persecutat excesiv de profesori, din cauza unui regulament de ordine interioară învechit, care interzice băieţilor să poarte părul lung.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

De câteva luni, de când şi-a lăsat părul să crească, la fel ca idolii săi rockeri, Andrei Laurenţiu Scoarţă, elev în clasa a VII-a B la Şcoala Generală nr. 45 „Titu Maiorescu" din Bucureşti, a avut numai neplăceri. Pe primul semestru a avut nota 9 la purtare, iar pentru cel de-al doilea semestru a fost avertizat că, dacă nu se tunde, va avea nota 6 sau 7.

Mai citeşte şi:

Elev persecutat fiindcă refuză să se tundă

Părinţii nu au nimic împotriva frizurii sale şi chiar îl încurajează să-şi lase părul mai lung, însă profesorii nu-i dau pace şi, de fiecare dată când le iese în cale, îi amintesc să se tundă, altfel va suporta consecinţele. „Diriginta mi-a spus că nu mă mai recunoaşte, că nu mai sunt eu şi că o să am probleme. Mă simt stresat şi nu înţeleg ce cred ei că rezolvă dacă mă tund", spune Andrei.

Tatăl băiatului, inginer automatist, nu înţelege de ce profesorii insistă să aplice „la literă" regulamentul, vechi de pe vremea lui Ceauşescu: „Metodele comuniste, când la şcoală părul tuns regulamentar, uniforma şi matricola erau spaima elevilor, nu mai au ce căuta în societatea noastră. ­I-am spus dirigintei că nu vreau să-i subminez autoritatea, dar nu e corect, e copilul meu, eu l-am lăsat să poarte aşa părul".

„Aşa spune regulamentul"

Iritat de insistenţa reporterilor, directorul Şcolii „Titu Maiorescu", Florian Lixandru, ne-a interzis să vorbim cu diriginta lui Andrei, Mihaela Maftei, sau cu colegii lui. Ne-a primit însă în birou şi ne-a spus că în cazul lui Andrei respectă regulamentul şcolii. La articolul 41, acesta interzice extravaganţele, printre care se numără îmbrăcămintea indecentă, cerceii la băieţi, bijuteriile exagerate, machiajul, părul lung sau vopsit. Nu se specifică însă şi cât de lung este permis părul.

„Şi eu am fost adolescent, dar unul normal. Andrei nu e uşă de biserică, l-am prins o dată chiulind de la română", a încercat să explice situaţia directorul şcolii, care ne-a avertizat că declaraţiile sale trebuie să aibă avizul Inspectoratului Şcolar General. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti ne-au spus că directorul aplică regulamentul şcolii.

Soluţia: mutarea la altă şcoală

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Adrian Topor, îi sfătuieşte pe părinţii lui Andrei să-şi ceară drepturile în faţa şcolii. „Părintele poate contesta în scris decizia scăderii mediei la purtare, într-o adresă către conducerea şcolii şi Consiliul Profesoral", spune Topor.

Potrivit tatălui lui Andrei, ieri, în urma discuţiei cu reporterii „Adevărul", directorul şcolii l-a contactat şi l-a chemat la o nouă discuţie. „Nu ştiu ce vom dezbate, căci la telefon mi-a spus tranşant că, dacă nu ne convine regulamentul, să-l mutăm la altă şcoală", spune Liviu Scoarţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite