Elev persecutat fiindcă refuză să se tundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza părului, Andrei (14 ani) riscă să ia nota 6 la purtare, după ce în primul semestru a avut media 9. Conducerea şcolii în care învaţă adolescentul se agaţă de regulamentul care prevede că băieţii nu pot avea părul lung, deşi părinţii lui Andrei i-au permis acest lucru.

De câteva luni, de când şi-a lăsat părul să crească, la fel ca idolii săi rockeri, Andrei Laurenţiu Scoarţă, elev în clasa a VII-a B la Şcoala Generală nr. 45 “Titu Maiorescu” a avut numai neplăceri. Pe primul semestru a avut nota 9.00 la purtare, iar pentru cel de-al doilea semestru a fost avertizat că, dacă nu se tunde, va avea nota 6.00 sau 7.00. Se gândeşte că pe viitor nota mică la purtare i-ar putea afecta accesul la o facultate unde cerinţele sunt mai aspre.

Acum, însă, vrea doar libertatea care să-i permită să se comporte ca un adolescent, iar părinţii i-au permis tunsoarea atâta timp cât se poartă îngrijit.

Cei mai supăraţi pentru pletele lui Andrei sunt diriginta clasei şi directorul şcolii, Florian Lixandru. “Diriginta mi-a spus că nu mă mai recunoaşte, că nu mai sunt eu şi că o să am probleme. Mă simt stresat şi nu înţeleg cu ce vor rezolva problema atâta timp cât nu stric nimic în şcoală dacă nu mă tund”, spune Andrei.

image

Nemulţumit  de exigenţa profesorilor este şi tatăl băiatului, Liviu Scoarţă: “I-am spus dirigintei că nu vreau să-i subminez autoritatea, dar nu e corect, e copilul meu, eu l-am lăsat să poarte aşa părul”.

„Aşa scrie în regulament”

Iritat de insistenţa reporterilor, directorul Şcolii Titu Maiorescu, Florian Lixandru nu ne-a dat voie să vorbim nici cu diriginta lui Andrei, Mihaela Maftei, nici cu colegii lui.

Ne-a primit, însă, în birou şi ne-a spus că, la articolul 41, regulamentul intern al şcolii interzice extravagenaţele vestimentare, printre care se numără îmbrăcămintea indecentă, cerceii la băieţi, bijuteriile exagerate, machiajul, părul lung sau vopsit.

image

Nu se specifică, însă, şi cât de lung este permis părul. „Este nevoie de aprobarea Inspectoratului Şcolar General şi al primăriei care au stabilit acest regulament pentru a exprima un punct de vedere. Totuşi, elevul poartă breton până la nas. Şi eu am fost adolescent, dar unul normal. Nu e uşă de biserică, l-am prins o dată chiulind”, a încercat să explice situaţia directorul şcolii, care ne-a avertizat din nou că declaraţiile sale trebuie să aibă avizul Inspectoratului Şcolar General.

În schimb, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti ne-au spus că decizia în acest caz aparţine exclusiv directorului, care aplică regulamentul.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite