Extremistul şi ţiganul împart holul cu duşmanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extremiștii de la Noua Dreaptă sunt recunoscuţi pentru protestele la adresa ţiganilor
Extremiștii de la Noua Dreaptă sunt recunoscuţi pentru protestele la adresa ţiganilor

Vecini - în mod ironic - şi de bloc, şi de palier, extremiştii de la Noua Dreaptă (ND) şi membrii Partidei Romilor convieţuiesc precum șoarecele și pisica. Ultima ciocnire „ideologică” s-a lăsat cu o bătaie chiar pe holul în care cele două organizaţii îşi au birourile.

Noua Dreaptă şi Partida Romilor îşi au sediile din Bucureşti într-o clădire veche, cu cinci etaje în zona Parcului Cişmigiu, pe strada Victor Eftimiu. Birourile rromilor sunt singurele renovate din această clădire.

Mai citeşte şi:

VIDEO Gay Pride provoacă ciocniri violente la Belgrad: 50 de răniţi

Al-Qaida şi-a ales ţintele în Europa

"Ţigan", un cuvânt interzis pentru judecătorii britanici

Împuşcături şi bătaie cu furci şi topoare între clanurile ţigăneşti în centrul Timişoarei

Palatele ţigăneşti din Banat au fost date uitării, iar ţiganii sunt supăraţi că nu mai au bani

Evident, cei de la Noua Dreaptă nu văd cu ochi buni acest lucru. Ei sugerează că modernizarea s-ar fi făcut din banii care ar fi trebuit să ajungă la cei care chiar au nevoie.

Relaţiile dintre vecinii de palier nu au fost niciodată unele amiabile. S-au suportat reciproc, dar de fiecare dată când s-au „ciocnit", scandalul a fost de mari proporţii şi s-a încheiat abia după intervenţia poliţiei. Din acest motiv, celelalte organizaţii „conlocuitoare" cu cele două tabere refuză categoric orice discuţie despre certurile dintre „ţiganii şi extremiştii de la etajul cinci".

Rromii şi adepţii Noii Drepte se atacă de fiecare dată când au ocazia, iar acuzaţiile reciproce sunt foarte grave, dar şi greu de demonstrat. Primii susţin că extremiştii au faţă de ei o atitudine vădit rasistă. Mai mult, Noua Dreaptă ar funcţiona ilegal în clădirea în care îşi au birourile.

De cealaltă parte, naţionaliştii sunt teribil de ofuscaţi de „atitudinea duplicitară a organizaţiilor ţigăneşti care înghit bani europeni în detrimentul intereselor celor pe care îi reprezintă". Ei consideră că sumele imense primite pentru „aşa-zisele programe de integrare" ajung în vile şi maşini scumpe, iar la ţiganii săraci nu ajunge niciun ban. Şi sunt foarte îngrijoraţi de structura populaţiei României din anul 2050, „când se pare că ţiganii vor fi majoritari".

„Moarte ciorilor!"

Acum trei ani, după ce autorităţile italiene l-au arestat pe Romulus Mailat (cetăţean român de etnie rromă, condamnat în Peninsulă pentru viol şi crimă ), cei de la Partida Romilor au fost „atacaţi" cu „fluturaşi".

„Atunci ne-au aruncat în sediu zeci de fluturaşi pe care scria «Moarte ciorilor!». Erau semnate «descendenţii mareşalului Antonescu»", ne-a spus Oana Ioniţă, purtătoarea de cuvânt a Partidei Romilor. Extremiştii de la Noua Dreaptă n‑au recunoscut fapta, dar vor protesta de fiecare dată când cineva va face de râs imaginea României în străinătate.

Spray-ul aţâţător

Ultima confruntare dintre cele două tabere a fost acum aproximativ o lună, în după-amiaza zilei de 20 septembrie, chiar în clădirea unde cele două organizaţii îşi au sediile.

Oana Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Partidei Romilor, spune că „doi indivizi de la Noua Dreaptă se tot perindau pe hol şi la un moment dat au pulverizat cu spray lacrimogen". Jetul l-a nimerit în faţă pe un reprezentant al Partidei Romilor, Ionuţ Cuza, care tocmai ieşise pe hol. De aici a început un scandal monstru.

Ţiganii i-au alergat pe extremişti până la etajul al treilea, unde împreună cu alţi colegi i-au prins şi sechestrat până a venit poliţia. Liderul filialei Bucureşti al Noii Drepte, Alexandru Năstase, spune că „spray-ul s-a descărcat accidental şi nu a fost nimic premeditat".  Acesta crede că ţiganii s-au răzbunat pentru mitingul din faţa Ambasadei Franţei (care a avut mesajul: „Păstraţi-vă ţiganii!" - n.r.).

Răfuieli la vârf

Acesta este holul pe care se află Partida Romilor, și Noua Dreaptă



Preşedintele Partidei Romilor, Nicolae Păun, a declarat pentru „Adevărul" că „atacul extremiştilor din 20 septembrie" îi era adresat, pentru că aceştia se îndreptau spre biroul lui, cu spray-ul. Mai mult, acesta îi acuză de ilegalitate pe cei de la Noua Dreaptă. „Eu nu ştiam că în această clădire există şi Organizaţia Noua Dreaptă. De fapt am aflat că ei funcţionează ilegal aici. . Ei au obţinut sediul prin Fundaţia Vatra Românească", a spus Păun.

În replică, Alexandru Năstase, de la Noua Dreaptă, le transmite rromilor că „nu e treaba lor cu ce fundaţii colaborează". El crede că aceştia sunt supăraţi pentru că „din cauza Noii Drepte pierd finanţări de milioane de euro, bani consumaţi până în prezent pe lăutari şi spectacole tip Miss Piranda, fără niciun efect asupra integrării ţiganilor".

Noua Dreaptă,o mişcare „anti"

Înfiinţată în 2000, Noua Dreaptă se autodefineşte drept "o mişcare naţionalistă, nu un partid". Printre obiectivele anunţate de Noua Dreaptă se numără: "combaterea separatismului maghiar", "eliminarea confuziei dintre rromi şi români" sau  "protejarea familiei tradiţionale şi combaterea iniţiativelor ce vizează legalizarea căsătoriilor şi adopţiilor homosexuale". Preşedinte este Tudor Ionescu de meserie avocat.

Partida Romilor luptă împotriva rasismului

Partida Romilor a fost înfiinţată în anul 1990 şi se vrea o organizaţie care luptă pentru promovarea diversităţii etnoculturale şi lingvistice, prevenirea şi combaterea rasismului şi xenofobiei, cultivarea valorilor comune şi a dialogului intercultural. Toate acestea, în scopul consolidării sistemului de protecţie a minorităţilor naţionale din România. Organizaţia este condusă de deputatul Nicolae Păun.

" Noua Dreaptă stă ilegal în acest sediu. Ei au obţinut biroul prin fundaţia Vatra Românească. "
Nicolae Păun
preşedintele Partidei Romilor

" Din cauza Noii Drepte, rromii pierd finanţări de milioane de euro, bani consumaţi până în prezent pe lăutari şi spectacole tip Miss Piranda. "
Alexandru Năstase
liderul filialei Bucureşti - Noua Dreaptă

Acesta este holul pe care se află Partida Romilor, și Noua Dreaptă
Nicolae Păun
Alexandru Năstase
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite