FOTO VIDEO Înmormântat lângă Eminescu, Marin Preda şi Nichita Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul neînsufleţit al lui  Adrian Păunescu a fost depus ieri la Uniunea Scriitorilor
Trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu a fost depus ieri la Uniunea Scriitorilor

Poetul Adrian Păunescu îşi va dormi somnul de veci în Capitală,    pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, unde se află mormintele marilor personalităţi ale României. Procesiunea va începe mâine, la ora 13.00, cu onoruri şi salve de puşcă, aşa cum se impune în cazul românilor decoraţi cu Steaua României în grad de Cavaler.

Scriitorul şi politicianul Adrian Păunescu a încetat din viaţă ieri dimineaţă, la ora 7.15. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat de 10 zile, nu au mai reuşit să îl resusciteze. „Avea insuficienţă cardiacă, renală, respiratorie, hepatică. Este o boală care, probabil, s-a instalat pe fondul bolii de diabet de care suferea de aproximativ 15 ani", a declarat prof. dr. Mircea Beuran, chirurg la „Floreasca".

Vestea morţii lui Păunescu i-a determinat pe zeci de bucureşteni să meargă la casa scriitorului, situată în apropiere de Piaţa Lahovary, unde au depus flori, lumânări şi mesaje de condoleanţe familiei.  

Vezi imagini inedite de la spectacolele Cenaclului Flacăra

Imediat ce trupul neînsufleţit a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor, situat pe Calea Victoriei, oamenii s-au grăbit să-şi ia la revedere de la cel care le-a dăruit versuri, muzică şi fenomenul „Cenaclul Flacăra".  Printre aceştia s-a numărat şi preşedintele ţării, Traian Băsescu.

„Cred că am fost mulţi pregătiţi pentru această despărţire, deoarece urmăream la televizor starea lui de sănătate. Zilele acestea mi-am amintit de acel sentiment unic pe care ni-l garanta Cenaclul Flacăra şi am ţinut să-i mulţumesc maestrului Păunescu", a spus aseară Dumitra Popa (46 de ani).

Galerii Foto:

Trupul lui Adrian Păunescu este depus la Uniunea Scriitorilor

Adrian Păunescu a fost scos de brancardieri din morga Spitalului de Urgenţă Floreasca

Piteşti: Un ultim omagiu adus poetului de elevii şi profesorii de la Şcoala nr. 15 "Adrian Păunescu"

Diverse cu Adrian Păunescu

Adrian Păunescu, la Galaţi, cu cenaclul Flacăra

De la Ateneu la Uniunea Scriitorilor

Decizia în privinţa locului unde urma să fie depus trupul neînsufleţit al poetului s-a luat greu. Iniţial, Ateneul Român nu a putut primi sicriul, iar reprezentanţii Filarmonicii „George Enescu" au explicat că sunt programate concerte şi repetiţii.

„Memoria lui Adrian Păunescu trebuie să fie cinstită aşa cum se cuvine unui mare om de cultură. Din păcate, motivat de concertele şi repetiţiile deja programate în aceste zile şi din respect faţă de publicul care a cumpărat deja bilete, Rotonda Ateneului Român nu poate primi şi expune, pentru un ultim omagiu, corpul neînsufleţit al scriitorului", se arată în comunicatul transmis de Filarmonica „George Enescu".

La câteva ore, oamenii erau anunţaţi la posturile de televiziune că astăzi sicriul va fi depus şi la Ateneu. Aseară târziu s-a anunţat însă că trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu va rămâne la Uniunea Scriitorilor până la înmormântare.


La 6,5 metri de Eminescu

Astfel, ieri, în jurul orei 15.00, trupul scriitorului a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor din România. Aceeaşi instituţie a făcut diligenţele pentru ca Adrian Păunescu să fie îngropat, mâine, pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu din Capitală, iar Primăria Capitalei a acceptat.

„Este unul dintre marii români care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleanţe familiei. Din punct de vedere al respectului şi onoarei, le merită din plin tocmai pentru ce a însemnat pentru România. Sunt dureri omeneşti care intervin. Cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieţi, aş putea spune, emoţionante", a declarat ieri, în timpul unei vizite de lucru, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Surse din cadrul Administraţiei Cimitirelor au precizat că locul ales pentru mormântul lui Adrian Păunescu la 6,5 metri de cel unde se odihneşte Eminescu şi la 2, 5 metri de locul de veci al lui Nichita Stănescu.

Ana Maria Niculae

"Adrian Păunescu a fost în felul lui unic pe pământ românesc"

Adrian Păunescu de pe patul de spital: "Eu vă salut de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac",

Repetabila povară sau de ce ne place să ne scuipăm poeţii

Păunescu, într-unul dintre ultimele interviuri: „Sunt disperat! Îmi caut de lucru"

Celebritate pe vecie

Locul de veci al lui Adrian Păunescu se află pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, în perimetrul unde se află mormintele unor personalităţi precum Marin Preda, Nichita Stănescu, George Coşbuc, Ion Luca Caragiale şi Mihail Sadoveanu.

"Ultimele cuvinte rostite de Adrian Păunescu, înainte de primul stop cardiator, au avut o notă pesimistă"
Mircea Beuran
profesor doctor

"Adrian Păunescu era grav bolnav; suferea de patriotism.Fiecare atac murdar la adresa lui a fost un episod al trădării şi pentru asta el nu a făcut stop cardiac, a murit de inimă rea."
Alex. Stoenescu
istoric

Zece zile negre. Cronologia unei morţi anunţate

30 august 2010.  Adrian Păunescu, la întâlnirea cu preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu    Foto: Agerpres



Marţi,  26 octombrie

Ora 14.00 Adrian Păunescu s-a internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, la insistenţele familiei şi ale amicului său, medicul chirurg Mircea Beuran. „Corpul său reţinuse zeci de litri de lichide. Abia se mai putea mişca", a spus medicul. A fost imediat preluat de şeful clinicii de chirurgie cardiovasculară, Şerban Brădişteanu.

Miercuri,  27 octombrie

Ora 10.00 A fost transferat de la Terapie Intensivă la Secţia de Cardiologie după ce „a fost pus pe picioare".

Joi,  28 octombrie

Ora 12.00 Scriitorul se simţea mult mai bine comparativ cu starea în care era la internare. „Avea o respiraţie mult mai uşoară şi eram mulţumit de evoluţie, deşi rămâneam rezervat. Îmi amintesc de faptul că putea corecta articolele pentru «Flacăra», răspundea la telefon, citea presa şi îi dicta poezii fiicei sale, Ana-Maria", a declarat medicul Brădişteanu. El a mai precizat că la acea dată artistul s-a şi ridicat din pat, ajutat.

Vineri,  29 octombrie

Organismul poetului răspundea la tratament şi au apărut pentru prima oară zvonuri legate de un eventual transplant de rinichi sau de inimă. „Nu se punea problema niciunui fel de transplant", a explicat Brădişteanu.

Sâmbătă, 30 octombrie

Starea poetului s-a ameliorat în continuare, dar medicii au declarat că rămâne sub monitorizare şi tratament. În cursul zilei a pregătit în detaliu alături de fiul său, Andrei, intervenţia în direct în cadrul emisiunii „Cu emoţie, Adrian Păunescu", de luni, de la Radio Reşiţa.

Duminică,  31 octombrie

A scris poezia „Eu vă salut de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac", înainte ca starea sa să se înrăutăţească.

Luni,  1 noiembrie

Chiar de pe patul de spital, Păunescu a vorbit în direct pentru ascultătorii postului de radio public Radio Reşiţia, în cadrul emisiunii „Cu emoţie, Adrian Păunescu". Ca în fiecare seară de luni din ultimii cinci ani, maestrul a fost partenerul de dialog al lui Sergiu Taban, realizator de emisiuni la postul de radio reşiţean. În seara de 1 noiembrie a fost ultima sa intervenţie publică.

Marţi,  2 noiembrie

Ora 18.00 A purtat ultima conversaţie cu medicul Beuran. „A fost o discuţie menită să-l încurajeze, dar a avut o notă uşor pesimistă. Îmi spunea că simte că oamenii îl iubesc şi sunt alături de el, dar că «puterea cuvintelor lor nu mai este cea de altădată»", a spus Beuran.

30 august 2010.  Adrian Păunescu, la întâlnirea cu preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu

Ora 3.00 A suferit primul stop cardio-respirator în timp ce dormea. „Inima s-a oprit în somn. I-am făcut masaj cardiac peste limitele normale şi am reuşit să-i facem inima din nou să bată. Din acel moment, inima i s-a mai oprit de zeci de ori", a declarat Brădişteanu.

Miercuri,  3 noiembrie

Medicii au devenit deja foarte rezervaţi în ceea ce priveşte şansele de supravie­ţuire ale poetului. „De marţi noapte nu a mai fost conştient. I s-a indus starea de somnolenţă şi a fost menţinută pentru ca aparatele să-l poată ţină în viaţă", a precizat Brădişteanu. 

Ora 14.30 A fost resuscitat de medici după ce inima sa a cedat din nou.

Joi, 4 noiembrie

Ora 10.30 A trecut cu bine noaptea, starea lui fiind staţionară, potrivit medicului Brădişteanu. El a declarat că pacientul este în continuare conectat la aparate pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii şi că primeşte transfuzii de sânge.

Ora 17.00 Starea artistului era extrem de gravă şi medicii nu mai puteau controla situaţia. „Se pare că boala depăşeşte resursele noastre terapeutice. Nu ştiu cum vom mai reuşi să-i mai facem faţă. Prognosticul este extrem de grav", a afirmat medicul.

Vineri, 5 noiembrie

Ora 7.15 Adrian Păunescu a încetat din viaţă. „Inima poetului s-a oprit din nou în repetate rânduri peste noapte, dar, din păcate, nu s-a mai putut face nimic", a declarat la ora 8.30 omul care l-a îngrijit pe scriitor cât timp a fost internat la Floreasca, medicul Şerban Brădişteanu.

Ceremonie cu garda de onoare şi trei salve de puşcă

Scriitorul Adrian Păunescu va fi înmormântat cu onoruri militare, întrucât fusese recompensat în timpul vieţii cu decoraţia naţională Steaua României în grad de Cavaler. Decoraţia fusese primită în anul 2003, de la preşedintele Ion Iliescu, în momentul în care Adrian Păunescu a împlinit vârsta de 60 de ani.

Potrivit Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare, decoraţia primită de Păunescu dă dreptul la o ceremonie funerară echivalentă celei cuvenite unui ofiţer cu gradul de căpitan. Militarii participanţi vor proveni din Regimentul 30 Gardă şi Protocol. Garda de onoare va fi reprezentată de un pluton format din 18 soldaţi care vor trage în aer trei salve de puşcă, cu cartuşe de manevră.

Alţi 11 militari vor transporta sicriul, crucea şi portretul lui Adrian Păunescu, iar garda la sicriu va fi asigurată de patru militari. În ultimii ani, alte personalităţi civile înmormântate cu onoruri militare au fost Gheorghe Dinică, Adrian Pintea, Colea Răutu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ştefan Iordache, David Ohanesian, Dem Rădulescu şi Ilarion Ciobanu.

Mihai Diac

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite