Cum poţi muri de la naftalină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat şi-a pierdut viaţa, iar soţia şi fetiţa acestuia au ajuns la spital în stare gravă după ce au inhalat vapori de naftalină. Medicii de pe Ambulanţă şi vecinii spun că mama bărbatului a presărat o cantitate mare de naftalină prin casă pentru a combate moliile.

Mircea Cătălin Biţoc, un dâmboviţean în vârstă de 34 de ani, din comuna Vulcana Băi, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar soţia şi fiica lui, în vârstă de 7 ani, au ajuns la spital în stare de inconştienţă. Vecinii şi medicii de pe Ambulanţă au spus că cei trei s-au intoxicat cu naftalină, după ce mama bărbatului a împrăştiat în cantităţi mari substanţa cristalină pentru a alunga moliile.

Citiţi şi:

Satu Mare: Un copil de șapte ani a căzut de la etajul doi al blocului în care locuia

Bărbatul a făcut stop cardiorespirator

Cei trei se aflau împreună în aceeaşi cameră şi se uitau la televizor când i-a cuprins o stare de leşin. Doar femeia a putut să iasă afară şi să strige după ajutor. „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu noi. Am făcut duş şi după aceea ni s-a făcut rău. De la sobă nu este. Am reuşit doar să chem ajutoare", a spus femeia.

Câţiva vecini le-au sărit imediat în ajutor. „Soţia a reuşit să strige după ajutor şi să iasă afară. Când am intrat la ei în cameră se simţea un miros puternic de naftalină. M-a luat o stare de leşin şi pe mine. Soţul era întins pe canapea cu gura căscată şi era mort. Mama bărbatului a dat cu foarte multă naftalină pentru a alunga moliile", a spus Vasile Grecu, unul dintre vecinii care au sărit în ajutorul femeii.

Pentru Mircea Cătălin Biţoc nu s-a mai putut face absolut nimic. Medicii de pe Ambulanţă l-au resuscitat minute în şir, dar fără succes. Aceştia spun că s-a înecat cu propria vomă.

„Am fost solicitaţi pentru trei persoane, posibil intoxicate cu monoxid de carbon. Am găsit un bărbat întins pe pătură, aflat în stop cardiorespirator. Familia a spus că s-a dat cu naftalină prin casă în cantitate foarte mare. Cei care au intrat peste ei să îi salveze, au simţit un miros pătrunzător şi au avut stări de ameţeală. Bărbatul a leşinat şi s-a înecat cu propria vomă", a declarat dr. Dinu Carmen, de la Ambulanţa Dâmboviţa.

Vinovatul, pasibil de ucidere din culpă

Fiica familiei Biţoc a ajuns la spital în stare de inconştienţă 

image

Raportul medicului legist arată că cei trei s-au intoxicat din cauză că naftalina a ajuns şi în soba încinsă. „Cercetările au scos la iveală faptul că un membru al familiei a aruncat naftalină în sobă pentru a curăţa coşul şi, de aici, tot mirosul acela pătrunzător în cameră. Din nefericire, coşul s-a înfundat. Este o practică des întâlnită la ţară. Cel care a aruncat naftalina în sobă se face vinovat de ucidere din culpă", a declarat agent Raluca Trandafir, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat cu noi. Am făcut duş şi după aceea ni s-a făcut rău. De la sobă nu este. Am reuşit doar să chem ajutoare."
soţia victimei

Cât de toxică este naftalina

Specialiştii spun că obiceiul românilor de a pune naftalină între haine este inutil şi periculos. „Sunt alte soluţii mult mai bune şi care nu sunt periculoase pentru oameni. Este un fel de obicei împământenit al românilor care nu are însă decât consecinţe negative. Dincolo de mirosul neplăcut, copiii sunt cei mai expuşi pentru că au tendinţa să înghită pastiluţele care seamănă cu bomboanele", ne-a mai spus dr. George Cuculici.

Naftalina (hidrocarbură aromatică policiclică, compusă din două nuclee alipite de benzen) este utilizată şi la sinteza unor diluanţi, coloranţi sau adezivi în industria de mase plastice, precum PVC-ul, şi la fabricarea săpunurilor. Este toxică în caz de ingerare sau de inhalare a vaporilor. "Este hepatotoxică, produce anemii, tulburări digestive, hipotensiune şi deshidratare. Când este în cantitate mai mare apar coma şi convulsiile", ne-a mai spus medicul George Cuculici.

Combinaţia fatală: naftalină într-o cameră neaerisită

image

Mama lui Mircea Biţoc a împrăştiat naftalina ucigaşă în casă   Fotografii: George Enache

image

Specialiştii de la unităţile medicale de primiri urgenţe din Bucureşti spun că naftalina poate să ucidă, dacă victima se află într-o încăpere neaerisită şi are şi alte afecţiuni sau este sub influenţa alcoolului.

„De obicei, copiii fac astfel de intoxicaţii pentru că înghit pastilele de naftalină. Se poate muri însă şi de la inhalarea gazului de naftalină, dacă există o cantitate mare într-o cameră neaerisită. E ca în cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon, ameţeşti, leşini şi apoi continui să inhalezi şi poţi muri. Cei care au boli de inimă sau, din diverse motive, nu simt mirosul pot deveni mai uşor victime", ne-a spus dr Elena Petrişor, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Capitală.

Periculoasă, în cantităţi mari

Medicii mai spun că naftalina poate să ducă la deces mai ales în cazul celor care şi-au pierdut reflexele de apărare. „Cred că bărbatul era băut, pentru că numai în acest caz putea să-şi piardă reflexele de apărare. El nu a mai simţit mirosul, a continuat să inhaleze aburi, a ameţit, s-a înecat şi a vomat. Nu avea cum să reziste în acest miros decât dacă era intoxicat deja cu alcool. Nu ştiu cum de ceilalţi membri ai familiei nu au simţit mirosul, pentru că este foarte puternic şi arde căile respiratorii", ne-a spus dr George Cuculici, medic-şef la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul „SF. Constantin şi Elena".

Medicul a adăugat că naftalina industrială, care este folosită în uzine în diverse compoziţii chimice, este mai periculoasă decât cea care se găseşte de cumpărat sub formă de pastile colorate. "Cred că aveau cel puţin o jumătate de kilogram de naftalină în acea cameră, aşa trag concluzia după ce am auzit ce s-a spus cu privire la simptomele pe care le prezentau. O cantitate prea mare care poate fi fatală", a mai spus George
Cuculici.

"Se poate muri de la inhalarea gazului de naftalină. E ca în cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon: ameţeşti, leşini şi poţi muri."
Elena Petrişor
medic-şef la Urgenţe, Spitalul „Grigore Alexandrescu"

"Cred că aveau cel puţin o jumătate de kilogram de naftalină în acea cameră, iar bărbatul, fiind probabil în stare de ebrietate, nu a simţit mirosul."
George Cuculici
medic-şef la Urgenţe, Spitalul „SF. Constantin şi Elena"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite