Cine e de vină pentru frigul din apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În multe oraşe, centralele de termoficare întârzie furnizarea căldurii către beneficiari
În multe oraşe, centralele de termoficare întârzie furnizarea căldurii către beneficiari

Temperaturile scăzute din ultimele zile s-au resimţit în casele românilor dependenţi de sistemul centralizat de termoficare. Multe CET-uri n-au pornit încă „furnalele“, iar în unele asociaţii de locatari administratorii nu deschid vanele blocurilor de teama facturilor prea mari.

Trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius. Aceasta este condiţia impusă de lege pentru ca furnizorul să înceapă distribuţia agentului termic. Chiar dacă în cele mai multe zone au fost deja îndeplinite condiţiile, caloriferele au rămas tot reci.

Mai citeşte şi:

Jumătate dintre buzoieni preferă să îndure frigul în apartamente decât să plătească căldura

Primele victime ale frigului: un bărbat şi soţia sa au murit intoxicaţi


Galaţi, Zalău, Constanţa şi Turnu Severin sunt doar câteva dintre oraşele în care localnicii îndură frigul. De departe, cu cea mai gravă situaţie pare să se confrunte braşovenii. „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi".

Aceasta este deviza după care se ghidează conducerea CET-ului din oraşul de sub Tâmpa atunci când vine vorba de furnizarea agentului termic pentru populaţie. Chiar dacă dintre cele 900 de asociaţii care mai sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire, respectiv 19.000 de familii, doar 250 sunt datoare, conducerea furnizorului spune că frigul de afară nu o înduplecă şi nu va da drumul la sistem decât în momentul în care braşovenii îşi vor achita datoria de peste 14 milioane de lei.

„Nu s-au mai făcut încasări. Am chemat asociaţiile datornice la discuţii, să facem o reeşalonare a datoriilor, dar nu au venit", a explicat directorul CET, Florin Cuţitei.

La malul mării, aceeaşi situaţie. În casele constănţenilor racordaţi la Regia Autonomă de Distribuţiei a Energiei Termice (RADET), temperaturile au scăzut până la 13 grade Celsius. „Probele la rece vor începe la 15 octombrie şi vor dura două zile. Noi suntem pregătiţi ca, în eventualitatea unor temperaturi externe scăzute, să începem furnizarea agentului termic", a declarat Florin Rugină, consilierul directorului RADET.

Cu radiatorul la grădiniţă

La Târgu-Mureş, sute de copii îngheaţă în şcoli şi grădiniţe din cauză că Energomur furnizează agent termic doar către 15 centrale care nu au datorii la gaz. Nouă unităţi de învăţământ sunt racordate la centralele cu datorii, astfel că nu primesc deloc căldură şi apă caldă. Micuţii de la Grădiniţa „George Coşbuc" se încălzesc la un radiator.

„I-am rugat pe părinţi să ne ajute pentru ca cei mici să nu rabde de frig şi o mămică ne-a adus un radiator. Îl ţinem pornit toată ziua şi aşa ne încălzim. I-am sfătuit pe părinţi să-i îmbrace mai gros pe copii", spune Viorica Păcurar , educatoarea micuţilor.

Nici pacienţii din spitale nu se simt prea bine. La afecţiunile de care suferă li se adaugă mai nou câte o răceală căpătată chiar din unitatea medicală. „A trebuit să aducem pături de acasă. Geamurile nu se închid. E groaznic, e aşa curent încât perdelele flutură", ne-a spus Elisabeta Sârbu, o pacientă internată la Ortopedia Spitalului Judeţean din Severin.

Nu vor să plătească toamna ca iarna

De cele mai multe ori, decizia de a le furniza sau nu căldură locatarilor este luată de comitetul executiv al administraţiei de bloc. „Ei hotărăsc în numele tuturor locatarilor, însă trebuie să declare şi motivele pentru care iau o astfel de decizie. De exemplu, dacă nu doresc  furnizarea de căldură, trebuie să specifice că decizia ţine de motive financiare, iar aceasta trebuie adusă la cunoştinţa fiecărui proprietar", explică Dumitru Lupescu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Bloc 8C din cartierul bucureştean Rahova.

De multe ori însă, oamenii nu sunt anunţaţi de măsura luată şi depun sesizări la sediul RADET. Doar vinerea trecută s-au înregistrat, la sediul Regiei, peste 500 de sesizări. „Aseară mi-am pornit caloriferele în speranţa că se vor încălzi, dar au rămas reci. Nimeni nu m-a întrebat dacă vreau sau nu să mi se dea drumul la căldură", ne-a declarat Emilia Sandu, din Bucureşti.

În general, căldura se opreşte la vanele blocurilor, care rămân închise pentru că asociaţiile de proprietari refuză să li se încarce factura pe luna octombrie. „Majoritatea locatarilor, mai ales pensionarii, nu vor căldură încă de pe acum pentru că nu vor să plătească la întreţinere pe luna octombrie la fel de mult ca în lunile de iarnă", ne-a declarat Sorin Drăghici, preşedintele Asociaţiei de Proprietari C 57 din sectorul 6.

Directorul RADET Bucureşti, Mihai Becheanu, a declarat că aproximativ 15% din asociaţiile de proprietari refuză sau întârzie deschiderea vanelor contoarelor de energie termică din subsolurile imobilelor de teama unei potenţiale facturi prea mari.

În Focşani, ENET dă căldură în apartamente după un program strict: seara, de la ora 18.00 până la 7.00 dimineaţa.

Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară"

Oraşe debranşate

Mai multe reşedinţe de judeţ au renunţat complet la sistemul de încălzire centralizat. Primul oraş în care s-a făcut acest pas a fost Baia Mare, încă din 1992. „Două motive au stat la renunţarea centralelor de bloc: restanţele unor persoane din cauza cărora zeci de familii rămâneau fără încălzire şi, bineînţeles, consumul care se pierdea prin această modalitate de încălzire", a precizat viceprimarul Mircea Dolha.

La Satu Mare, desfiinţarea sistemului centralizat s-a finalizat în 2001. Potrivit primarului Iuliu Ilyes, sistemul era ineficient şi înregistra pierderi mari. La Alba Iulia, doar 50 de locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat. Nici municipiul Slobozia nu mai are, de 10 ani, sistem centralizat de termoficare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite