Cocioaba cu profit de 3,6 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urania Casangiu (55 de ani) şi-a închiriat casa în 2007 unei firme care a înregistrat un profit egal cu 2,5% din PIB-ul României. Reprezentanţii „American European Marketing&Enterprise“ i-au promis femeii că-i renovează casa şi-i găsesc de muncă soţului dacă îi lasă să-şi deschidă firma în locuinţa ei.

Pe strada Văii nr. 41 din satul Fântâna, comuna Hoghiz, este o casă ţărănească, cu trei camere, un beci şi o curte, în care îşi duc viaţa trei suflete.

Mai citeşte şi:

O firmă românească, fără niciun angajat, a avut un profit de 3,68 miliarde de euro în 2009

Aici ar trebui să-şi aibă sediul firma braşoveană „American European Marketing&Enterprise", care se laudă că a avut, anul trecut, un profit de 15,4 miliarde de lei, adică aproximativ 2,5% din Produsul Intern Brut al României. În realitate, la adresa aceasta locuieşte Urania Casangiu, împreună cu soţul ei şi un copil de 14 ani. Femeia a lucrat timp de 31 de ani la o firmă de prelucrare a materialelor plastice din Braşov, iar în 2000 a suferit un accident de muncă, în urma căruia a mai rămas doar cu două degete de la mâna stângă.

Urania spune că este victima firmei „American European Marketing&Enterprise", înregistrată în 2007 la Registrul Comerţului din Braşov. Acţionarii societăţii au contactat-o şi au convins-o să semneze un contract de închiriere a propriei locuinţe cu firma. „Printr-o cunoştinţă am luat legătura cu acţionarii, dar regret că i-am cunoscut şi am avut încredere în ei", îşi începe femeia povestea. „A venit la mine un oarecare domn Cornel Ionescu, iar el mi-a propus să le închiriez casa pentru un an, întrucât o vor renova şi vor face o firmă cu materiale de construcţii. Nu mi-au promis nicio sumă de bani, dar au spus că-i vor asigura un loc de muncă soţului meu. Atunci, atât eu, cât şi soţul eram şomeri şi am acceptat imediat", continuă braşoveanca.

Au dus-o cu vorba

După ce a semnat contractul de închiriere, femeia nu a mai primit niciun răspuns de la reprezentanţii firmei. Deşi a încercat de mai multe ori să dea de acţionari, nu a reuşit să contacteze niciun membru al societăţii, până anul trecut. „Am plecat prin Braşov să dau de urma lor. Îmi era teamă să nu-mi facă vreo măgărie şi să mă lase pe drumuri, deşi eram convinsă că semnasem doar un act de închiriere, nu de vânzare-cumpărare. Am reuşit să mă întâlnesc tot cu Cornel Ionescu şi l-am întrebat de ce nu s-a ţinut de cuvânt. El mi-a răspuns că firma este în faliment, că nu are profit sau angajaţi şi că nu au cum să-mi mai angajeze soţul", a precizat Urania.

Braşoveanca şi-ar dori să încheie această poveste, care-i dă bătăi de cap, dar nu are bani să rezilieze contractul cu firma. „Am nevoie cam de 1.000 de lei pentru a angaja un avocat care să se ocupe, dar nu am bani nici de pâine. Dacă aş reuşi să reziliez contractul, nu aş mai avea nicio grijă. Dacă nu, contractul se prelungeşte automat la fiecare 12 luni. Aşa o duc de trei ani", spune cu amărăciune braşoveanca.

„În 2007 am fost nevoită să-mi vând garsoniera în care am locuit o viaţă şi să mă mut din Braşov, în satul Fântâna. Nu mai aveam din ce trăi şi muream de foame dacă nu luam această decizie. Şi aici ne descurcăm foarte greu. Avem un venit de doar 470 de lei pe lună, care provine din ajutor social şi pensie de handicap. Mă văd obligată să iau de mâncare pe caiet, de la magazin, sau mă ajută vecinii. Abia avem ce mânca. Supravieţuim de pe o zi pe alta", a mai spus femeia.

Alături de soţul ei, are în grijă şi un băiat de 14 ani, pe care îl creşte de la vârsta de un an şi jumătate: „Prietena mea cea mai bună a plecat în Canada, în urmă cu 13 ani, şi l-a abandonat. Mi-a fost milă şi nu am putut să-l las de izbelişte, este ca şi copilul meu", a încheiat braşoveanca.

Firma nu plăteşte taxe

Primarul comunei Hoghiz, Ioan Şerban, nu are nicio informaţie în legătură cu firma-fantomă. „Ne-am interesat şi am încercat să-i găsim pe acţionari, dar nimeni nu răspunde la telefon. Habar nu am dacă chiar există această firmă, cu ce se ocupă sau unde îşi are sediul. Am înţeles că atât Fiscul, cât şi Poliţia Economică au încercat să dea de urma lor, dar fără vreun rezultat. Această firmă nu este înregistrată la Consiliul Local şi, în consecinţă, nu a plătit niciodată taxe sau impozite", a precizat primarul comunei Hoghiz, Ioan Şerban.

Cornel Ionescu, administratorul general al societăţii „American European Marketing&Enterprise", a preferat să păstreze, până în acest moment, misterul în privinţa afacerilor pe care firma le are în România. „Prefer să nu vorbesc acum despre firmă, care face obiectul unui control", a precizat Ionescu.

Verificări încrucişate

Firma apare ca acţionar la mai multe societăţi din Statele Unite şi Germania şi a intrat în atenţia organelor de control anul trecut. Verificările nu s-au încheiat însă nici după 12 luni. „Firma are un profit latent. Vorbim despre acţiuni care au fost estimate la o anumită valoare. La iniţiaţiva Finanţelor Braşov s-a dispus un control, încă de anul trecut, care încă nu a fost încă finalizat. Pentru că această firmă deţine acţiuni ale unor societăţi din străinătate, verificările se fac încrucişat, cu organele fiscale din Statele Unite şi Germania. Numai dacă acţiunile deţinute de societate s-ar fi tranzacţionat, ar fi trebuit plătit impozit.

Acest lucru se verifică în cadrul controlului", a declarat Lucian Voinescu, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov. Voinescu spune că firma a intrat, datorită cifrei mari de afaceri, sub gestionarea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, iar pe site-ul instituţiei, societatea figurează cu zero datorii
către stat.

Cum a reuşit o firmă invizibilă să facă profit-record

Societatea care a creat un adevărat tsunami printre oamenii de afaceri - „American European Marketing &Enterprise" SA, înregistrată în 2007 la Registrul Comerţului - a dat publicităţii faptul că a înregistrat anul trecut un profit de 15,4 miliarde de lei (peste 3,6 miliarde de euro), egal cu cifra de afaceri.  Experţii fiscali explică faptul că profitul unei firme poate fi egal cu cifra de afaceri numai în condiţiile în care compania n-a făcut nicio cheltuială. Cât despre impozitare, se poate să fie scutit în anumite condiţii, spre exemplu dacă e realizat exclusiv din dividende.

Potrivit lui Alexander Milcev, expert în taxe la Ernst&Young, dividendele unei companii pot fi neimpozabile dacă se îndeplinesc trei condiţii. Prima dintre ele stipulează ca dividendul să provină de la o firmă din spaţiul UE, inclusiv din România. A doua: dividendul să fie aferent deţinerii în companie (acţiunilor) ce trebuie să totalizeze peste 10% din capitalul social. A treia condiţie este ca deţinerea acţiunilor să fie efectivă de cel puţin doi ani, neîntrerupt.

„Există această noţiune de «passive income» în metodologia străină, inclusiv americană, adică venit pasiv", spune Milcev. Cu alte cuvinte, un investitor aşteaptă încasarea dividendelor fără a face nimic altceva din managementul clasic al unei afaceri decât investiţia iniţială.

Acţionarii companiei sunt şapte persoane fizice de naţionalitate română şi germană: Cornel Ionescu (20%) - administratorul general al companiei, Daniel Afusoae (20%), Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Ştefan Pintilie (5%) şi Victoria Pintilie (5%).(Cosmina Croitoru)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite