Siretul s-a umflat cât Dunărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furia apelor a făcut ravagii în Moldova şi în Banat. Oamenii şi-au trimis copiii la rude, apoi şi-au urcat obiectele valoroase în podurile caselor. Inundaţiile din ultimele zile au ucis 22 de persoane. Debitul Siretului în judeţul Neamţ a ajuns ieri la 1.000 de metri cubi pe secundă şi era în continuă creştere.

Râul Siret s-a lăţit cât Dunărea, înconjurând fără oprelişti marginea satului Tămăşeni din judeţul Neamţ. Iosif Blaj, în vârstă de 51 de ani, şi‑a trimis cei cinci copii la soacra care locuieşte ceva mai sus.

Citeşte şi:

Iaşi: Bahluiul a intrat în casele din Dallas (GALERIE FOTO)

Botoşani: ALERTĂ: Viitura de la Dorohoi a ajuns la Truşeşti: Zeci de case de la marginea oraşului sunt complet inundate iar gara abia se mai vede!(UPDATE)


„În 2008, apa din casă a avut un metru şi jumătate. Am mai prins inundaţii şi în 1990. Acum am trimis copiii la bunici şi am urcat aparatura electrocasnică unde am putut, în speranţa că nu o ajunge apa. Două camere sunt şi acum afectate de inundaţiile de acum doi ani. Nu am mai apucat să le punem la punct", spune Iosif Blaj.

Fluviul se scurge în râu

Localnicii din comuna Tămăşeni au răsuflat uşuraţi după ce digul încropit de specialişti a rezistat în prima fază presiunii viiturii. În vara anului 2008, structura de rezistenţă a cedat, iar puhoaiele au invadat uliţele localităţii.

„În doi ani, de când au fost inundaţiile trecute, trebuiau să fie gata lucrările de aici, nu să se trezească acum că trebuie întărit digul cu saci de nisip. Credeau, poate, că următoarele inundaţii vor veni abia peste 500 de ani!", spune indignat Iulian Farcaş, un localnic în vârstă de 43 de ani, a cărui casă a fost luată de ape în 2008.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a semnalat ieri că, din cauza creşterii debitelor râurilor, ne confruntăm cu un nou fenomen. „Nu mai curge Siretul în Dunăre, curge Dunărea în Siret", a arătat ministrul de Interne. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) confirmă că ieri Dunărea a intrat pe cursul Siretului şi că efectul se numeşte „remuu".

„Este un fenomen întâlnit atunci când debitele ambelor râuri sunt crescute, mai ales când cel al unui râu este mai mare, cum e acum Dunărea. Acest lucru aduce presiune suplimentară pe diguri", ne-a declarat Ana Maria Tănase, purtătorul de cuvânt al ANAR.

Ieri, la primele ore ale dimineţii, apele au lovit din nou oraşul Dorohoi. Cartierul Ştefan cel Mare, situat la marginea oraşului, era inundat de puhoaiele care depăşeau pe alocuri doi metri înălţime. Locuinţele au mai fost lovite de viitură acum două zile, iar pompierii abia au reuşit evacuarea apei din case şi din curţile oamenilor.

„Râul Jijia a ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente. Nu avem o situaţie exactă, dar cel puţin 50 de case sunt inundate", a declarat Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

Dorohoi, la al doilea potop

Locuitorii cartierului au fost înştiinţaţi cu doar câteva ore înainte ca viitura să le inunde casele din nou. Oricum, multora avertizarea nu le-a folosit la nimic. „Am fost acum şi m-am uitat în casă. Nu mai este nimic. Apa a ajuns până aproape de tavan. Nu mai am nimic. Am pierdut totul. Am urcat în pod nişte haine şi nişte saltele. Am urcat opt găini în pod. Doar ele au scăpat", povesteşte disperat Ion Mihoreanu, locuitor al cartierului.

Oamenii s-au întors cu inimile frânte la casele lor ieri, în jurul prânzului. „Au mai fost acum cinci ani inundaţii, dar nu atât de mari. Atunci am început să‑mi repar casa. Voiam ca vara aceasta să termin. Asta este. Cum vrea Dumnezeu! Cei de la Primărie au zis că nu ne mai lasă să facem casă aici. Să ne dea în altă parte şi facem altă casă", adaugă Ion Mihoreanu.

La doar două case depărtare, o bătrână în vârstă de 79 de ani a început să plângă când a văzut că locuinţa sa din chirpici stă să cadă după inundaţiile din noaptea precedentă.

„Unde să mă mai duc, unde să stau? Vreau doar o cameră unde să mor liniştită. Am avut trei găini pe care le-au dus vecinii în pod şi o pisică pe care nu o mai găsesc. Cu 300 de lei pensie cum să mă descurc?", se vaită Eugenia Ilcu.

Peste 100 de persoane au fost evacuate în noaptea de marţi spre miercuri la Dorohoi. ; Au contribuit: Mihaela Balint şi Iulia Tomuţ

"Vreau doar o cameră unde să mor liniştită. Cu 300 de lei pensie cum să mă descurc?"
Eugenia Ilcu
localnică din Dorohoi

Pericol de inundaţii în Bacău

Hidrologii previzionaseră ieri că viitura pe Siret urma să ajungă în cursul nopţii în zona Nicolae Bălcescu (Bacău) - Roman (Neamţ). Autorităţile avertizau şi despre o viitură ce urma să se producă tot pe Siret, în Suceava.

Pe cursul Dunării, debitele erau tot în creştere în zona Brăila - Galaţi. Prin urmare, Administraţia Naţională Apele Române recomandă şi pentru azi populaţiei să respecte întru totul indicaţiile reprezentanţilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, ai Jandarmeriei şi Armatei, dacă urmau evenimente neprevăzute.

Doi morţi în Caraş-Severin

Circulaţia pe DN 70 a fost întreruptă  Foto: Oana Bejenariu



Cele două persoane dispărute după inundaţiile de marţi din judeţul Caraş-Severin au fost găsite. Soţii Stroe se aflau în localitatea Sat Bătrân şi se îndreptau spre Caransebeş, dar viitura i-a luat cu tot cu maşină. Cadavrele victimelor au fost descoperite după 24 de ore.

„Trupul femeii l-am găsit la primul pod de la Slatina Timiş, unde era agăţat de plante, iar pe cel al bărbatului, cu o jumătate de oră mai târziu, la staţia de epurare de la Bucoşniţa", a declarat Octavian Ţunea, prefectul de Caraş-Severin.

Nicolae Dorin Georgian Stroe, în vârstă de 47 de ani, a fost pilot de elicopter al aviaţiei din Caransebeş, iar apoi angajat al primăriei. „A fost un om extraordinar. Un pilot foarte bun, pe care statul l-a scos la pensie. Din 2007, a fost angajatul primăriei şi până în 2009, se ocupa de domeniul administrativ", a spus Marcel Vela, primarul oraşului Caransebeş. Soţia lui, Maria (40 de ani), a lucrat ani buni ca asistentă medicală la Spitalul Municipal din Caransebeş.

image


Citeşte şi:

Suceava sub asediul apelor

Viitura a oprit mai întâi circulaţia pe Drumul European 70, unde zeci de şoferi au privit neputincioşi cum apa le inundă maşinile, dar şi popasul turistic de la Piatra Scrisă. Opt localităţi au fost afectate de apele care au năvălit peste oameni, iar la această oră se evaluează pagubele. Cantitatea de apă care a căzut aseară într-o singură oră la Feneş a fost egală cu cea care ar trebui să cadă într-o lună.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite