Borbely: În Guvern s-a discutat şi introducerea unei taxe auto de poluare pentru toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului,  Laszlo Borbely, a afirmat că Guvernul are în discuţie instituirea unei taxe auto unice de poluare, pentru toate autoturismele, în locul celei actuale, însă o decizie finală privind noul impozit se va lua în două săptămâni.

"Eu rămân la ideea de a introduce o taxă de poluare cu ocazia înmatriculării maşinii în România, dar, în comitetul interministerial, am discutat şi despre o altă idee a mea: aceea a introducerii, pe viitor, a unei taxe de poluare pentru toată lumea, o taxă anuală care să înlocuiască taxa de primă înmatriculare", a spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a refuzat însă să dea detalii suplimentare despre propunere.

"Avem finalizat proiectul de lege şi avem avizul ministerelor. Urmează să avem o discuţie finală cu premierul, după care vom intra în şedinţă de Guvern. În 2010, au fost 110.000 de maşini noi cumpărate în România şi 230.000 de maşini second-hand, dintre acestea 41% fiind mai vechi de zece ani. În aceste condiţii, statul român nu putea să nu-şi permită să reacţioneze la acest lucru. Aşa încât, cine aduce o maşină în ţară mai veche de zece ani, trebuie să plătească o taxă mai mare", a adăugat Borbely.

Proiectul de lege privind noua taxă auto prevedea, în forma redactată în 17 iunie, ca taxa să fie redusă cu circa 30% de la 1 iulie 2011, dată de la care să înceapă şi procedurile de restituire a unei diferenţe de bani către proprietarii de maşini deja înmatriculate în ţară.

Documentul a fost însă refăcut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fără să fie avansat un alt termen, astfel că nu se ştie când se va introduce taxa auto redusă cu 30% şi nici când va începe restituirea banilor.

Acest document se află, acum, în dezbatere publică pentru încă aproape două săptămâni. În acest interval de timp, observaţiile şi propunerile de modificare ale acestui proiect de lege pot fi timise către Ministerul Mediului. Vezi aici ce prevede documentul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite