Bonul ţăranilor din piaţă, isterie fără rost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din Ministerul Agriculturii spun că producătorii  agricoli nu vor trebui să aibă casă de marcat şi să emită bon fiscal. Deşi agricultorii din pieţe  ar fi trebuit să se autorizeze deja la Registrul Comerţului, oficialii încă se mai gândesc care este diferenţa între producători şi ţărani.

Ordonanţa de Urgenţă 44/2008

Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, s-a arătat foarte surprins de reacţia producătorilor agricoli, spunând că Ordonanţa de Urgenţă 44/2008 este funcţională de acum doi ani.

Mai citeşte şi:

Laptele de capră se vinde pe internet

Dacian Cioloş : „La noi, politica agricolă s-a schimbat an de an"

Reprezentanţii legumicultorilor acuză: „Mafia ţigănească din pieţe va fi cea favorizată!"

„Nu înţeleg de unde atâta mirare? Pur şi simplu, producătorii agricoli care până acum au fost înregistraţi la primării ca persoane fizice autorizate (PFA) vor trebui să se înscrie ca PFA la Registrul Comerţului. Simplu", ne-a declarat Adrian Rădulescu.

Acesta a accentuat că Ordonanţa nu-i priveşte pe ţăranii care vând „două-trei legume sau verdeţuri", ci doar pe producătorii agricoli certificaţi. „Ţăranii care cultivă legume şi fructe pentru autoconsum şi care mai vând şi ei câte puţin, nu vor avea nicio problemă. Dacă până acum nu le-a cerut nimeni nimic, nu li se va cere nici de acum înainte", a punctat Rădulescu.

Totodată, oficialul susţine că producătorii agricoli nu vor fi obligaţi să deţină case de marcat şi să emită bon fiscal. „E o prostie! Nu toate persoanele fizice autorizate trebuie să aibă casă de marcat", a declarat Adrian Rădulescu.

Dar cine-i va controla pe comercianţi să vadă dacă sunt sau nu înscrişi la Registrul Comerţului? „Aceiaşi inspectori care controlau pieţele ca şi până acum", a conchis Rădulescu.

Ţăran sau agricultor?

Pe de altă parte, Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, nu dă crezare spuselor secretarului din Ministerul Agriculturii. „Nu este adevărat. Cei din minister nu fac diferenţa între ţărani şi producători agricoli. Se urmăreşte fiscalizarea întregii agriculturi. Organele de control nu vor şti care sunt ţărani de subzistenţă şi care sunt producători", a declarat, răspicat, Niculae.

Potrivit celor doi experţi în domeniu, producătorii agricoli sunt fermierii care deţin certificate de producţie, care obţin subvenţii pentru culturile lor şi ­care-şi comercializează produsele. Totodată, când folosesc termenul de „ţărani", se referă la oamenii de la ţară care practică o agricultură de subzistenţă, pentru consumul propriu.

Câteodată, aceştia mai vând la marginile şoselelor sau în pieţe produsele lor. „Sunt acele băbuţe care vând două-trei legături de verdeţuri sau o sticlă de lapte şi câteva ouă", a explicat Niculae.

Autorizarea, pas cu pas

Producătorul agricol care vrea să se autorizeze ca PFA trebuie să aibă peste 18 ani, sau peste 16 ani în cazul întreprinderilor familiale, şi să depună o cerere la Registrul Comerţului. Taxele de înscriere la Registrul Comerţului ajung la aproximativ 400 de lei. De aici va obţine, în trei zile lucrătoare, dacă dosarul este complet, certificatul de înregistrare. Documentul conţine codul unic de înregistrare şi certificatul constatator.

Totodată, PFA nu trebuie să plătească impozit forfetar. Impozitul este de 16% şi se aplică pe venitul impozabil, care rezultă după ce se scad cheltuielile deductibile.

Ministrul vrea o amânare

Având în vedere că obligativitatea cu privire la autorizare i-a luat prin surprindere pe producători, Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, va cere o amânare a intrării în vigoare a acesteia.

Fermierii, bulversaţi de noua ordonanţă

Producătorii din ţară au înţeles prea puţin din noua Ordonanţă de Urgenţă. Nu mai ştiu dacă este obligatoriu sau nu să aibă casă de marcat şi dacă trebuie cumva să dea bon fiscal la tarabe.

„Eu zic să nu se atingă de produsele ţăranilor. Ţăranul, de bine, de rău, din asta trăieşte. Dacă aşa va fi, atunci ne adunăm toţi şi facem o nouă răscoală", a spus intrigată producătoarea Maria Label, din Stupini, Braşov. Şi ţăranii din Târgu-Mureş erau ieri nedumeriţi şi intrigaţi. „Dacă e aşa, eu nu mai fac nimic. Să vină ei să muncească pământul. Şi aşa am o grămadă de cheltuială şi bătăi de cap", a spus Agyagasi Ştefan, din Vălureni, Mureş.

Vasile Brândoi (55 de ani), cioban cu tradiţie din Oltenia, spune că mai degrabă o să stea la colţ de stradă ­să-şi vândă caşul, decât să plătească statului pentru ce produce. „M-a ajutat vreun inspector să mulg oile, să vadă cum se creşte un animal? Brânza mea e sănătate curată! Iar PFA habar n-am ce e!", ne spune olteanul. Nici şefii pieţelor nu au priceput prea multe.

„Nu putem ca de pe o zi pe alta să golim pieţele. Noi primim producătorii în continuare şi aşteptăm normele de aplicare a ordonanţei", spune Cristian Vasile, şeful Direcţiei Pieţe din cadrul Primăriei Braşov. La Craiova, aceeaşi situaţie. „O să îi verificăm şi nu o să le mai dăm voie să stea la tarabă decât după ce devin PFA, dacă legea aşa spune", a declarat Gheorghe Călinoiu, administratorul pieţelor şi târgurilor din Craiova.

"Ţăranii care cultivă legume şi fructe pentru autoconsum şi care mai vând şi ei câte puţin nu vor avea nicio problemă."
Adrian Rădulescu
secretar de stat în Ministerul Agriculturii

"Ce acte trebuie să dau? Buletinul? Nu îl am, că l-am lăsat în odaie. Eu vând aşa de când mă ştiu, acu' ce le-a venit să mă trimită după hârtii?"
Maria Dumitru
negustoare

"Ţăranul, de bine, de rău, din asta trăieşte. Dacă aşa va fi, atunci ne adunăm toţi şi facem o nouă răscoală."
Maria Label
producător

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite