Boc: Asumarea răspunderii pe reorganizarea administrativă ar putea fi o soluţie. Reorganizarea nu e în interesul UDMR sau PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a afirmat mieruri, la TVR, că discuţiile pe reorganizarea administrativă vor continua în interiorul Coaliţiei, însă PDL crede că versiunea în opt judeţe este cea mai bună. PDL susţine un proiect de împărţire în opt judeţe, iar UDMR în 16.

Ce a spus premierul Emil Boc:

- Proiectul de reorganizare administrativă nu are niciun fel de tentă politicianistă, nu este în favoarea nimănui. Nu este făcut în interesul PDL sau UDMR, nici pentru alianţa socialistă. Este făcută pentru a moderniza şi a reforma România care timp de 40 ani a avut şi are aceeaşi structură administrativă.

- Este aşa cum ai avea un motor nou, cum este cel al integrării României în UE, dar motorul este amplasat într-o maşină veche, într-o caroserie veche, dacă este să mă exprim plastic

- În protocolul Coaliţiei avem un punct referitor la reorganizarea administrativă.

- Punctul de vedere al PDL ca avantaje că cetăţeanul să nu facă un km în plus pentru a obţine actele necesare, ci aduce mai aproape instituţiile de el.

- Un alt argument este reducerea cheltuielilor în instituţiile de stat.

- Cel mai important argument este vorba de destructurarea unor încrengături locale şi judeţene corupte din ultimii 40 de ani.

- Ultimul argument este o mai bună absorţie a fondurilor europene.

- Întrebat de ce nu a discutat cu UDMR înainte despre proiect, Emil Boc a spus că întotdeauna au existat discuţii pe acest proiect, în special în timpul guvernării PSD din 2000 -2004. "Era destul de greu să distrugi baronii PSD. Şi acum în 2011 ei au venit la Ponta şi la Antonescu şi au spus stop reorganizării".

- Şansa reorganizării ţării în judeţe comasate înseamnă şi şansa lor de a aduce mai mulţi bani la bugetul lor din fonduri Europene. Ar putea primi şi 3 miliarde.

- În municipiile de judeţ actuale se pot păstra anumite oficii, gen pensii, şomaj, sănătate, care să deservească cetăţenii ca şi în prezent, în schimb nu vor mai exista structurile consiliilor judeţene actuale.

- Discuţia cu partenerii de Coaliţie continuă pentru a le arăta toate aceste faţete. Ne menţinem opinia că varianta pe opt judeţe este cea mai bună. Toate partidele vor pierde nişte preşedinţi de consilii judeţene. Asta este, dar dacă nu trecem de tenta asta politicianistă nu ne merităm locul aici la Bucureşti, ca Guvern.

- Nu am luat decizia în coaliţie cu privire la forma de promovare a legii. Asumarea răspunderii este una dintre alternative.

- Când ai o regiune mai mare poţi să ai o viziune mai mare de investiţie. De multe ori oamenii ăştia din judeţe nu se pun de acord să facă un drum, de asta într-un judeţ şoseaua este mai bună, iar în altul mai proastă.

- Ne-am uitat pe proiectul de reorganizare al USL, dar ei întotdeauna încep cu "să se amâne".

- Dacă de acum nu se înţeleg judeţele să facă un drum, cum se vor înţelege când vor avea o nouă structură deasupra lor cu interesele lui Nicuşor Constantinescu (preşedintele CJ Constanţa) şi  (Gheorghe n.r.) Bunea (preşedintele CJ n.r.) de la Brăila?

- Întrebat dacă nu îi este teamă că ar putea pierde majoritatea în Parlament şi fotoliul de premier, Emil Boc a răspuns: Am trecut prin 13 asumări de răspundere. Reducerea cu 25% a salariilor a fost o decizie foarte grea, dar ţara a ieşit din recesiune.

Despre statutul minorităţilor:

- Acum se discută încă, la finalul lunii vom avea o formă finală. Este probabil singura lege organică din România care, conform Constituţiei, nu a fost reglementată.

Despre integrarea în Schengen:

- Cred că în toamnă vom avea un răspuns favorabil, în octombrie.

Despre revizuirea Constituţiei:

Lucrurile sunt puţin mai avansate. Legea este acum la Curtea Constituţionala şi urmează să se dezbată în Parlament. Dacă nu facem modificarea privind caracterul licit al averii, nu vom putea aborda corupţia aşa cum trebuie.

L-aţi văzut pe domnul Crin Antonescu care spune că nu recunoaşte referendumul în 2009, adică nu-i recunoaşte pe cei care îl plătesc. E adevărat că domnul Antonescu nu lucrează atât de mult, de la 13 la 17.

Coaliţia de guvernământ nu a ajuns marţi la un acord comun privind reorganizarea teritorială.  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut" şi a avertizat că dacă PDL va insista pe acest proiect în Parlament nu va mai fi majoritate.

UDMR şi-a motivat decizia de respingere prin faptul că nu au susţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de către PDL. Vezi aici mai multe detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite