Boc despre creşterea preţului la carburanţi de către OMV Petrom: "Un efect prost. Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a apreciat marţi că scumpirea carburanţilor reprezintă un efect prost al faptului că rezervele de petrol ale ţării au fost cedate anterior, în 2004, printr-un contract defavorabil, adăugând că Guvernul va continua analizele şi cercetările împreună cu ANAF şi Consiliul Concurenţei, ca urmare a ultimei scumpiri a preţului benzinei, anunţată de compania OMV Petrom.

Întrebat marţi de jurnalişti cum comentează faptul că Petrom a majorat preţurile la carburanţi, şeful Guvernului a răspuns: "Prost".

"Asta înseamnă să nu ai sub control rezervele petroliere ale ţării, să închei contract cu Petrom, cum a făcut altcineva în 2004... Nu vreau să fac atacuri politice. Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării, să stabileşti într-un contract până în 2014 că nu ai dreptul să intervii pe redevenţe, să faci contracte în defavoarea statului, ca acum să utilizezi doar mijloace colaterale de control, prin ANAF sau Consiliul Concurenţei pentru a verifica dacă aceste lucruri au susţinere reală sau nu", a declarat premierul.

Marţi, compania OMV Petrom, controlată de Grupul OMV din Austria, a majorat din nou preţurile de referinţă la benzină şi motorină cu 9 bani/litru, după ce săptămâna trecută îi crescuse cu 8 bani/litru. Vezi aici detalii. 



În 2010 compania a majorat preţul motorinei în medie cu 24%, iar pe cel al benzinei cu 20%.  Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

De la începutul anului companiile petroliere au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%.

În 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMV a preluat o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669 milioane euro şi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participaţia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul de stat.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara în urmă cu un an că OMV Petrom va negocia cu Guvernul, în perspectivă, valoarea redevenţelor pe care compania le va plăti, după 2014, pentru activităţile de exploatare a petrolului şi gazelor naturale, actualul nivel al acestora fiind stabilit pentru 10 ani, de la momentul privatizării.

Piaţa distribuţiei de carburanţi din România este analizată de Consiliul Concurenţei încă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23 februarie, premierul Emil Boc a cerut o nouă analiză pe carburanţi, nefiind mulţumit de cea prezentată în sedinţa de Guvern de către Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Vezi aici detalii. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite