Boc: Măsurile de austeritate vor fi aplicate doar până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a declarat, astăzi, că proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea va stabili în mod distinct că măsurile de austeritate sunt aplicate până la 31 decembrie 2010, în condiţiile în care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării.

"Pentru 2011, în condiţiile Legii bugetului de stat, Legii salarizării unitare şi Legii pensiilor aflată în Parlament se creează premisele pentru a reveni la o creştere sănătoasă a pensiilor şi salariilor", a afirmat Boc la finalul şedinţei Coaliţiei.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament doar după ce legile sunt avizate de CES

În ceea ce priveşte asumarea răspunderii în faţa Parlamentului pentru cele două proiecte de legi privind reducerea cheltuielilor şi reglementarea pensiilor, primul ministru a precizat că acest lucru se va întâmpla doar după ce documentele vor fi discutate şi avizate în Consiliul Economic şi Social (CES).

"Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o şedinţă a Consiliului, dacă am înţeles bine - şi după ce vom primi avizul CES, Guvernul se va întruni în şedinţă, îşi va declara angajarea răspunderii şi va trimite proiectele de lege la Parlament", a spus Boc.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

După şedinţa de coaliţie, Guvernul a decis ca măsurile de austeritate să nu afecteze salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia socială minimă de 350 de lei şi venitul minim garantat. Vezi aici detalii.

UDMR susţine măsurile de austeritate

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a afirmat că Uniunea acceptă măsurile de austeritate, apreciind că pensia socială minimă garantată va rămâne la 350 lei şi nu va fi redusă la 300 lei.

"UDMR acceptă măsurile de austeritate şi vom acţiona solidar cu Guvernul şi majoritatea parlamentară. Nu sperăm la popularitate imediată, dar putem spera la stabilitate şi o evoluţie pozitivă în viitor", a spus Marko.

El a arătat însă că simultan şi foarte repede trebuie adoptate măsuri de reducere a aparatului administrativ, de transparentizare a administraţiei şi de descentralizare "profundă", inclusiv prin comasarea sau desfiinţarea unor agenţii şi direcţii deconcentrate pe baza unui inventar al atribuţiilor.

La rândul său, preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat că formaţiunea politică pe care o reprezintă sprijină "total" Guvernul şi primul-ministru, considerând că prin aceste măsuri de austeritate poate fi depăşită criza.

Liderii Coaliţiei s-au reunit astăzi la Palatul Victoria pentru a discuta despre scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional înainte ca documentul să fie aprobat în şedinţa de guvern.

Nemulţumiţi de faptul că nu s-au înregistrat schimbări considerabile în măsurile de austeritate anunţate de Guvern, sindicaliştii au declarat astăzi că pe 31 mai începe greva din educaţie pe termen nedeterminat şi se alătură, din solidaritate, cei din sectorul sanitar afiliaţi la Sanitas, funcţionarii publici şi angajaţii Gaz România. Vezi aici detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite